Πανελλήνιες

Πανελλήνιες: Φόβοι για χιλιάδες κενές θέσεις στις ξενόγλωσσες φιλολογίες

βάσεις εισαγωγής 2025
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η χαμηλή συμμετοχή στα ειδικά μαθήματα και η ΕΒΕ συνεχίζουν να πιέζουν τα τμήματα ξένων γλωσσών – Ποιες σχολές κινδυνεύουν ξανά να μείνουν χωρίς φοιτητές

Λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2026, τα στοιχεία των περσινών βάσεων και των εισακτέων στις ξενόγλωσσες φιλολογίες δημιουργούν έντονο προβληματισμό για το μέλλον αρκετών πανεπιστημιακών τμημάτων.

Η εικόνα που καταγράφηκε το 2025 ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τα περισσότερα τμήματα ξένων γλωσσών και φιλολογιών, καθώς χιλιάδες θέσεις έμειναν κενές, κυρίως στις σχολές Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής και Ισπανικής Φιλολογίας.

Τα Αγγλικά κρατούν «ζωντανές» τις ξενόγλωσσες σχολές

Σύμφωνα με τα στοιχεία των πανελλαδικών 2025, μοναδική εξαίρεση αποτέλεσαν τα τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία διατήρησαν υψηλή ζήτηση και κάλυψαν σχεδόν το σύνολο των διαθέσιμων θέσεων.

Αντίθετα, οι υπόλοιπες ξενόγλωσσες φιλολογίες κατέγραψαν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά κάλυψης.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτέλεσε η Ιταλική Φιλολογία, όπου σε ορισμένα τμήματα καλύφθηκε μόλις το 4% έως 13% των θέσεων, ενώ ιδιαίτερα υψηλά ήταν και τα ποσοστά κενών θέσεων στις σχολές Γαλλικής και Γερμανικής Φιλολογίας.

Αντίστοιχη εικόνα καταγράφηκε και στο μοναδικό τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, όπου περισσότερες από τις μισές θέσεις παρέμειναν κενές.

Μειωμένο ενδιαφέρον στα ειδικά μαθήματα

Καθοριστικό ρόλο παίζει η συμμετοχή των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα ξένων γλωσσών, η οποία παραμένει περιορισμένη.

Παρότι στα Αγγλικά υπήρξε αύξηση συμμετοχής το 2025, στα περισσότερα υπόλοιπα ειδικά μαθήματα – όπως τα Γαλλικά, τα Γερμανικά και τα Ιταλικά – ο αριθμός των εξεταζόμενων παρέμεινε χαμηλός ή μειώθηκε περαιτέρω.

Η τάση αυτή εκτιμάται ότι δύσκολα θα ανατραπεί και στις Πανελλαδικές 2026, καθώς οι επιλογές των μαθητών στρέφονται ολοένα περισσότερο προς σχολές με πιο άμεσες επαγγελματικές προοπτικές, όπως η Πληροφορική, οι Πολυτεχνικές σχολές και τα τμήματα Υγείας.

Η ΕΒΕ και οι περιορισμένες επιλογές στο σχολείο

Εκπαιδευτικοί και πανεπιστημιακοί αποδίδουν σημαντικό μέρος του προβλήματος στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), η οποία έχει περιορίσει αισθητά τον αριθμό των επιτυχόντων σε αρκετά τμήματα.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η περιορισμένη διδασκαλία ξένων γλωσσών στη δημόσια εκπαίδευση, ιδιαίτερα για γλώσσες όπως τα Ιταλικά και τα Ισπανικά, λειτουργεί αποτρεπτικά για τους μαθητές που θα ήθελαν να ακολουθήσουν αντίστοιχες σπουδές.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, η Ελλάδα καταγράφει από τους χαμηλότερους χρόνους διδασκαλίας ξένων γλωσσών στην Ευρώπη, με τους μαθητές να διδάσκονται αισθητά λιγότερες ώρες σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Τι αναμένεται στις Πανελλαδικές 2026

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εκπαιδευτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι και φέτος αρκετά τμήματα ξενόγλωσσων φιλολογιών ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα κάλυψης θέσεων.

Η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά την ολοκλήρωση των ειδικών μαθημάτων και την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων, ωστόσο η τάση των τελευταίων ετών δείχνει ότι το ενδιαφέρον των υποψηφίων παραμένει περιορισμένο για αρκετές σχολές του συγκεκριμένου πεδίου.

Την ίδια στιγμή, πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί φορείς προειδοποιούν ότι, εάν συνεχιστεί η ίδια πορεία, ορισμένα τμήματα ενδέχεται να βρεθούν τα επόμενα χρόνια αντιμέτωπα ακόμη και με ζήτημα βιωσιμότητας.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Market Pass 2026: 600.000 δικαιούχοι παίρνουν ως 240 ευρώ - Πότε τα παίρνετε

Ανατροπή στους πίνακες ΑΣΕΠ: Ακυρώνονται προσλήψεις αναπληρωτών μετά από ελέγχους

Πανελλήνιες 2026: Η πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις σε  Νομικές, Πολυτεχνεία και Ιατρικές

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

πανελλήνιες