Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη: Η δημογραφική αλλαγή, ο ανασχεδιασμός του εκπαιδευτικού χάρτη και η μεταρρύθμιση της σχολικής διακυβέρνησης με περισσότερη αυτονομία και λογοδοσία αποτελούν τις μέγιστες προκλήσεις».

Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στις 29 και 30 Ιανουαρίου 2026, η Σοφία Ζαχαράκη τοποθετήθηκε στους στρατηγικούς άξονες της πολιτικής για την εκπαίδευση και την κατάρτιση και για το μέλλον του εκπαιδευτικού επαγγέλματος.

Στις παρεμβάσεις της, η Υπουργός Παιδείας ανέδειξε την ανάγκη διασφάλισης πραγματικών δυνατοτήτων επαγγελματικής εξέλιξης και συνεχούς ανάπτυξης δεξιοτήτων για τους εκπαιδευτικούς, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον όπου η τεχνητή νοημοσύνη και τα ψηφιακά εργαλεία μετασχηματίζουν ραγδαία τη σχολική καθημερινότητα.

Ιδιαίτερο βάρος είχε η ομάδα εργασίας στην οποία προήδρευσε η υπουργός Παιδείας, με θέμα την επένδυση στους εκπαιδευτικούς και την ελκυστικότητα του επαγγέλματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, παρουσιάστηκαν τα μέτρα που εφαρμόζει η ελληνική πολιτεία, όπως η διπλή μοριοδότηση για εκπαιδευτικούς σε δυσπρόσιτα σχολεία, η επιστροφή διπλού ενοικίου για αναπληρωτές που υπηρετούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, καθώς και παρεμβάσεις στέγασης σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μέτρα ανακούφισης, που ωστόσο καλούνται να αποδείξουν στην πράξη ότι μπορούν να λειτουργήσουν όχι αποσπασματικά, αλλά ως μέρος ενός συνεκτικού σχεδίου.

Η συζήτηση στη Λευκωσία συνδέθηκε άμεσα με το Στρατηγικό Σχέδιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 2025–2027, το οποίο –όπως υπογράμμισε η Υπουργός– επιχειρεί να οργανώσει τις μεταρρυθμίσεις με συνέχεια, τεκμηρίωση και διάλογο. Σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη, «η αναγνώριση από τον ΟΟΣΑ των αλλαγών στα προγράμματα σπουδών, στη σχολική αξιολόγηση, στη διακυβέρνηση και στον ψηφιακό μετασχηματισμό αποτελεί θετικό σήμα. Η μεγάλη πρόκληση, όμως, παραμένει μία: η γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στον σχεδιασμό και την πραγματική μαθησιακή εμπειρία των μαθητών».

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα πάντα με την υπουργό Παιδείας, εντάσσονται και τα ψηφιακά εργαλεία όπως τα eParents, EduPlan, EduQuality και EduContact, που «δεν αποτελούν απλώς ψηφιακά εργαλεία. Είναι κρίσιμοι μηχανισμοί του εκπαιδευτικού συστήματος: ενισχύουν την ουσιαστική επικοινωνία με τις οικογένειες, υποστηρίζουν τον προγραμματισμό και τη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο σχολικής μονάδας, ενδυναμώνουν τη διασφάλιση ποιότητας και ενισχύουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία σε ολόκληρο το σύστημα. Το ίδιο ισχύει και για το εργαλείο SELFIE και το υπό ανάπτυξη Μητρώο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών του ΙΕΠ, που φιλοδοξεί να αποτελέσει ενιαίο σημείο αναφοράς για τη διαρκή επαγγελματική ανάπτυξη».

Παράλληλα η Σοφία Ζαχαράκη εκτίμησε ότι η δημογραφική αλλαγή, ο ανασχεδιασμός του εκπαιδευτικού χάρτη και η μεταρρύθμιση της σχολικής διακυβέρνησης με περισσότερη αυτονομία και λογοδοσία αποτελούν τις μέγιστες προκλήσεις.

Η επιμόρφωση, αξιολόγηση και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών είναι σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας όρος διασφάλισης της ποιότητας του εκπαιδευτικού μας συστήματος. «Αναπτύσσουμε ένα συνεκτικό εθνικό πλαίσιο επιμόρφωσης, με στόχο να αποκτήσουν οι εκπαιδευτικοί μας, σύγχρονη γνώση και εργαλεία, αλλά και επαγγελματική αυτοπεποίθηση. Είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές της εκπαίδευσης, οι φορείς της ουσιαστικής και ποιοτικής αλλαγής. Η προσπάθεια αυτή υποστηρίζεται από εργαλεία βασισμένα σε τεκμήρια, όπως το εργαλείο αυτοαξιολόγησης για τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στα σχολεία, το SELFIE, στο οποίο οι Έλληνες εκπαιδευτικοί συγκαταλέγονται στους πιο ενεργούς συμμετέχοντες στην Ευρώπη»

«Η Ελλάδα εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων, μέσα από τις αλλαγές που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη, οι δημογραφικές εξελίξεις και η αυξανόμενη κοινωνική πολυπλοκότητα. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές εντάσσονται στο Στρατηγικό Σχέδιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 2025–2027, το οποίο θέτει σαφείς προτεραιότητες και στόχους για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων, την ορθολογική αλληλουχία των μεταρρυθμίσεων και τη συνεχή βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, της ισότητας και της ανθεκτικότητας του συστήματος. Αυτό προϋποθέτει θεσμική συνέχεια, πολιτικές βασισμένες σε δεδομένα, διάλογο και συναίνεση» σημείωσε η Σοφία Ζαχαράκη.

Τέλος η Υπουργός Παιδείας παράλληλα επισήμανε ότι «ο εθνικός διάλογος που επίκειται – ευρύς και πολύμηνος- στοχεύει στην προώθηση μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν σε πραγματικά μαθησιακά οφέλη, μείωση των ανισοτήτων δημιουργία ενός ανθεκτικού και σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ERASMUS
Από τη Νορβηγία στις Σέρρες: Το Erasmus+ φέρνει νέες ιδέες
Εκπαιδευτικοί και φορείς ενημερώθηκαν για καινοτόμα μοντέλα μάθησης, τεχνικές διαχείρισης άγχους και καλές πρακτικές από την Ευρώπη, στο πλαίσιο του...
Από τη Νορβηγία στις Σέρρες: Το Erasmus+ φέρνει νέες ιδέες
ΠΑΜΑΚ
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Εκδήλωση για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου
Εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, την Τρίτη 24 Μαρτίου 2026, στο Αμφιθέατρο Τελετών του ΠΑΜΑΚ
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Εκδήλωση για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου