νομικη
Η Σχολή επισημαίνει ότι τα νέα προγράμματα παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις και προχειρότητα, θέτοντας σε κίνδυνο την ποιότητα της νομικής εκπαίδευσης και την αξιοπιστία του νομικού επαγγέλματος

Η Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της 5ης Σεπτεμβρίου 2025, εκφράζοντας κατηγορηματική αντίθεση στα σχέδια ίδρυσης μη κρατικών νομικών σχολών.

Η Σχολή επισημαίνει ότι τα νέα προγράμματα παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις και προχειρότητα, θέτοντας σε κίνδυνο την ποιότητα της νομικής εκπαίδευσης και την αξιοπιστία του νομικού επαγγέλματος.

Παράλληλα, τονίζει ότι τα προγράμματα του ΔΠΘ, όπως και των Νομικών Σχολών ΕΚΠΑ και ΑΠΘ, διακρίνονται για την επιστημονική πληρότητα, τη σύνδεση θεωρίας και πράξης και την διεθνή αναγνωρισιμότητα τους.

Παρά τις προκλήσεις, όπως η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση, η Νομική Σχολή δεσμεύεται να συνεχίσει να παρέχει υψηλής ποιότητας δημόσια εκπαίδευση, ενισχύοντας τα ακαδημαϊκά της πλεονεκτήματα και διατηρώντας τον ρόλο της ως ένας από τους τρεις πυλώνες της δημόσιας νομικής εκπαίδευσης στη χώρα.

Ακολουθεί το σχετικό ψήφισμα:

Η Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) στην έκτακτη Γενική Συνέλευση την 5-9-2025, με αφορμή δημοσιεύματα και στοιχεία ιστοτόπων για προγράμματα σπουδών των υπό ίδρυση Νομικών Σχολών Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, ενέκρινε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:

1. Η Νομική Σχολή ΔΠΘ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην υποβάθμιση των νομικών σπουδών μέσω εγκρίσεως προγραμμάτων σπουδών που χαρακτηρίζονται από προχειρότητα, ελλείψεις  και άγνοια θεμελιωδών συνιστωσών της ελληνικής νομικής επιστήμης. Εάν τα δημοσιεύματα αποδειχθούν αληθή, θα πρόκειται όχι απλά για διολίσθηση αλλά για κραυγαλέα υστέρηση του επιπέδου παρεχόμενων νομικών σπουδών από τις υπό ίδρυση «ιδιωτικές» νομικές σχολές σε σχέση με το επίπεδο που διασφαλίζει η φοίτηση στις τρεις δημόσιες ανώτατες νομικές σχολές της χώρας. Μια τέτοια ποιοτική ασυμμετρία δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως συνθήκη ανταγωνισμού υπέρ των νομικών σχολών των δημοσίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, καθώς απαξιώνει εν γένει τις νομικές σπουδές και μοιραία πλήττει την αξιοπιστία του νομικού επαγγέλματος.

2. Στον αντίποδα, η Νομική Σχολή του ΔΠΘ, όπως και οι Νομικές Σχολές του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ, διαθέτουν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, τα οποία αυτονόητα χαρακτηρίζονται από επιστημονική πληρότητα, σύνδεση θεωρίας και πράξης και προσαρμογή στις σύγχρονες προκλήσεις. Τα προγράμματα αυτά υποστηρίζονται ακαδημαϊκά από αναγνωρισμένα μέλη ΔΕΠ με έντονη εγχώρια και διεθνή παρουσία, έχουν υποστεί επιτυχώς τις αυστηρότερες διαδικασίες πιστοποίησης και αξιολογούνται καθημερινά από χιλιάδες φοιτητές, η γνώμη των οποίων αποτελεί και την καλύτερη διαφήμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.

3. Στο δυσοίωνο, τουλάχιστον έτσι όπως τείνει να διαμορφωθεί, ακαδημαϊκό περιβάλλον, το οποίο επιβαρύνει η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση του δημόσιου πανεπιστημίου, η Νομική Σχολή του ΔΠΘ θα συνεχίσει να παρέχει δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση υψηλής ποιότητας και διεθνούς αναγνωρισιμότητας. Ως ένας εκ των τριών πυλώνων παροχής δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης στη νομική επιστήμη κι έχοντας ήδη συμπληρώσει τα 51 έτη λειτουργίας της, θα συνεχίσει, ως άλλωστε οφείλει, να παρέχει άρτιο επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης των φοιτητών της και να χαράσσει την εξωστρεφή πορεία της, εμπλουτίζοντας κι εκσυγχρονίζοντας τα ακαδημαϊκά συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

fakelaki
Νέα καταγγελία για τον διευθυντή καρδιοχειρουργικής του Ιπποκράτειου: Ζήτησε από ασθενή 3.500 ευρώ
Μία ασθενής κατήγγειλε ότι ήδη από το 2019 ο συγκεκριμένος γιατρός της είχε ζητήσει το ποσό των 3.500 ευρώ για να πραγματοποιήσει χειρουργική επέμβαση
Νέα καταγγελία για τον διευθυντή καρδιοχειρουργικής του Ιπποκράτειου: Ζήτησε από ασθενή 3.500 ευρώ
ζαχαρακη χανια
Σοφία Ζαχαράκη: Στα γραφεία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Χανίων η υπουργός Παιδείας
Η Σοφία Ζαχαράκη εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην κηδεία του αείμνηστου Νίκου Παπαδάκη, γενικού διευθυντή του ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος
Σοφία Ζαχαράκη: Στα γραφεία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Χανίων η υπουργός Παιδείας
εσπερ
Καταγγελίες για αυθαίρετη έξωση σχολείου στην Άμφισσα - Κίνδυνος να μη χτυπήσει το "κουδούνι" του Εσπερινού Γυμνασίου
Η ενέργεια αυτή, που αποδίδεται σε αυθαίρετες και άδικες πρακτικές του δήμου, αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του...
Καταγγελίες για αυθαίρετη έξωση σχολείου στην Άμφισσα - Κίνδυνος να μη χτυπήσει το "κουδούνι" του Εσπερινού Γυμνασίου