Σε μια εποχή που η εκπαίδευση προσανατολίζεται ολοένα και περισσότερο στις λεγόμενες «χρήσιμες» γνώσεις και στις «πρακτικές» δεξιότητες, η παρουσία των μαθημάτων μας είναι απολύτως απαραίτητη.
Ο ρόλος του φιλολόγου δεν περιορίζεται στη διδασκαλία της γραμματικής ή της αρχαίας ελληνικής. Είναι κάτι βαθύτερο. Ο φιλόλογος είναι αυτός που βοηθά τους μαθητές να κατανοήσουν τον λόγο – προφορικό και γραπτό – ως εργαλείο σκέψης, έκφρασης και κριτικής. Σε μια κοινωνία γεμάτη πληροφορία αλλά συχνά φτωχή σε νόημα, οι φιλόλογοι είναι εκείνοι που μαθαίνουν στα παιδιά να σκέφτονται, να διαβάζουν πίσω από τις λέξεις, να αμφισβητούν, να διαμορφώνουν άποψη.
Μέσα από τη γλώσσα, τη λογοτεχνία, την ιστορία και τη φιλοσοφία, οι φιλόλογοι καλλιεργούν τον στοχασμό, τη μνήμη και την πολιτισμική ταυτότητα. Το ελληνικό σχολείο, αν θέλει να παράγει όχι μόνο τεχνικούς της γνώσης αλλά και ενεργούς πολίτες, έχει ανάγκη από δασκάλους που μπορούν να μιλήσουν για αξίες, για ανθρώπινα δικαιώματα, για την Ιστορία όχι ως αποστήθιση γεγονότων αλλά ως εργαλείο κατανόησης του παρόντος.
Η φιλολογική παιδεία δεν είναι πολυτέλεια. Είναι αυτό που δίνει βάθος στη μόρφωση, ουσία στον λόγο, και κατεύθυνση στη σκέψη. Χωρίς αυτήν, το σχολείο κινδυνεύει να γίνει απλώς ένας χώρος μετάδοσης πληροφοριών, και όχι ένας χώρος διαμόρφωσης προσωπικοτήτων.
Γι’ αυτό οι φιλόλογοι έχουν θέση στο ελληνικό σχολείο. Όχι απλώς ως καθηγητές, αλλά ως συνοδοιπόροι στη διαμόρφωση ανθρώπων με κρίση, ήθος και πνευματικό πλούτο. Γιατί η εκπαίδευση δεν είναι μόνο για το επάγγελμα – είναι κυρίως για τη ζωή.
*Βάσια Λασκαρίδου, Εκπαιδευτικός ΠΕ02
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Η διεφθαρμένη διαδικασία εισαγωγής των πλούσιων γόνων σε ελίτ Πανεπιστήμια
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ