εκπαιδευτικος
Ο δρόμος προς το σχολείο δεν μπορεί να είναι δρόμος προς την απώλεια.

Αλήθεια γνωρίζετε αν υπάρχει άλλη ομάδα εργαζομένων που να εργάζεται σε 2 και 3 μέρη διαφορετικά ή που να αναγκάζεται να κάνει καθημερινή 50, 100 ή και 200 χιλιόμετρα;

Κάθε πρωί, πριν ξημερώσει καλά-καλά, ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών ξεκινά το ταξίδι προς το σχολείο. Όχι πάντα στον ίδιο Δήμο και καμιά φορά ούτε στην ίδια πόλη. Ο δάσκαλος που διδάσκει μαθηματικά σε ένα χωριό της Φωκίδας σήμερα, αύριο μπορεί να διδάσκει 40, 50 ή και 80 χιλιόμετρα μακριά. Η νηπιαγωγός που μένει στην Καβάλα, διδάσκει στην Ξάνθη. Και το απόγευμα... πίσω. Με ιδιωτικό Ι.Χ., χωρίς οδοιπορικά. Σε οδικά δίκτυα που –κυριολεκτικά– σκοτώνουν.

Τα Στατιστικά της Σιωπής

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ:

  • 1 στους 4 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εργάζεται σε περισσότερα από 1 σχολεία.

  • Σε νομούς όπως η Καστοριά, η Ευρυτανία, τα Γρεβενά ή η Ροδόπη, οι ημερήσιες μετακινήσεις ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 80 χλμ.

  • Τα τροχαία ατυχήματα των εκπαιδευτικών  που μετακινούνται μεταξύ σχολικών μονάδων τριπλασιάστηκαν από το 2017 έως το 2023, με δεκάδες σοβαρά περιστατικά κάθε χρόνο.

  • Δεν υπάρχει κρατικός φορέας που να τηρεί επίσημο μητρώο συμβάντων και κινδύνων που αφορούν τις εκπαιδευτικές μετακινήσεις. Η αορατότητα θεσμοθετεί τον κίνδυνο.

Μαρτυρίες από το πεδίο

«Δεν κάνουμε πια διδασκαλία. Κάνουμε και λίγο… logistik. Να προλάβεις τα χιλιόμετρα, τα μαθήματα, την κακοκαιρία, την επόμενη ώρα σε άλλο σχολείο… και το κουδούνι δεν περιμένει», λέει η Β.Γ., φιλόλογος σε σχολείο της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Μέσα στο 2024, είχαμε τρεις σοβαρούς τραυματισμούς συναδέλφων στην Κρήτη, στη Δυτική Μακεδονία και στην Αιτωλοακαρνανία. Οι άνθρωποι σώθηκαν, αλλά χρειάστηκαν μήνες αποκατάστασης – και δεν άνοιξε μύτη στο Υπουργείο», αναφέρει ο πρόεδρος ΕΛΜΕ .

«Ξεκίνησα στις 6:30 π.μ. για το σχολείο και γύρισα σπίτι μου στις 16:00, αφού πρώτα έκανα συνολικά 180 χλμ. μέσα στη βροχή. Ο μισθός μου; 980 ευρώ μεικτά», αναφέρει νεοδιόριστη δασκάλα στην Ηλεία.

Δημόσια Παιδεία με όρους αυτοθυσίας

Η πικρή ειρωνεία είναι ότι αυτή η κανονικότητα θεωρείται «λειτούργημα». Η πραγματικότητα είναι πιο απλή και σκληρή: είναι μια πολιτικά οργανωμένη εκμετάλλευση, που στηρίζεται στην αδυναμία των νέων εκπαιδευτικών να συντηρήσουν δύο σπίτια, στη γραφειοκρατία των μεταθέσεων και στην αδιαφορία για τις καθημερινές συνθήκες του έργου τους.

Τα σχολεία της υπαίθρου και των απομακρυσμένων περιοχών μένουν ανοικτά χάρη στο πείσμα αυτών των ανθρώπων. Όχι χάρη σε κρατικές πολιτικές. Όχι επειδή το Υπουργείο Παιδείας το σχεδίασε σωστά. Αλλά γιατί οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να βάζουν τη ζωή τους σε δεύτερη μοίρα, για να διδάξουν σε παιδιά που διαφορετικά θα έμεναν χωρίς δάσκαλο.

Προτάσεις Πολιτικής: Για να Μην Πεθαίνει η Γνώση στον Δρόμο

  1. Απογραφή και δημοσιοποίηση μετακινήσεων
    Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας χαρτογράφησης μετακινήσεων εκπαιδευτικών, ανά ΠΔΕ και Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Τα δεδομένα υπάρχουν – δεν καταγράφονται.

  2. Ειδικό Επίδομα Μετακίνησης και Καυσίμων
    Ανάλογο με το "επίδομα απομακρυσμένων περιοχών" που λαμβάνουν άλλες επαγγελματικές ομάδες. Το κόστος μπορεί να καλυφθεί από τα κονδύλια ΕΣΠΑ που ήδη διαχειρίζονται οι Περιφέρειες.

  3. Επανασχεδιασμός του συστήματος οργανικών θέσεων
    Σύνδεση των διορισμών με την πραγματική γεωγραφική ανάγκη και όχι με μικροκομματικά κριτήρια ή πλασματικές «πλεονάζουσες» οργανικότητες.

  4. Επιδότηση στέγασης ή χρήση δημοσίων κτιρίων για αναπληρωτές
    Κατοικίες ΟΣΚ, πρώην δημοτικά σχολεία ή άλλα κενά δημόσια ακίνητα μπορούν να μετατραπούν σε κατοικίες για μετακινούμενους εκπαιδευτικούς, όπως συμβαίνει ήδη σε ευρωπαϊκές χώρες.

  5. Ασφαλιστική κάλυψη και αποζημίωση τροχαίων ως «εργατικών ατυχημάτων»
    Σήμερα, ο εκπαιδευτικός που παθαίνει ατύχημα πηγαίνοντας από το ένα σχολείο στο άλλο δεν αναγνωρίζεται ως θύμα εργατικού ατυχήματος, αν δεν έχει «ωράριο». Ένα νομικό κενό που στοιχίζει ζωές.

Αν θέλουμε τα σχολεία της υπαίθρου και των απομονωμένων περιοχών να παραμείνουν ζωντανά, πρέπει να πάψουμε να στηριζόμαστε στην αυταπάρνηση των εκπαιδευτικών. Δεν είναι ήρωες, ούτε μαχητές. Είναι δημόσιοι υπάλληλοι με υποχρέωση του κράτους να τους προσφέρει ασφάλεια, αξιοπρέπεια και στήριξη.

Ο δρόμος προς το σχολείο δεν μπορεί να είναι δρόμος προς την απώλεια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Μπάμια»: Πώς λέγεται στα ελληνικά;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

AMFITHEATRO
Αυτά είναι τα 114 Τμήματα των Ελληνικών Πανεπιστημίων που το πτυχίο τους ισοδυναμεί με μεταπτυχιακό τίτλο
Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είναι πλέον το 114ο Τμήμα ΑΕΙ που...
Αυτά είναι τα 114 Τμήματα των Ελληνικών Πανεπιστημίων που το πτυχίο τους ισοδυναμεί με μεταπτυχιακό τίτλο
εκπαιδευτικός
Σχολικές δράσεις: Το άλλοθι ενός σχολείου χωρίς πυξίδα ή  «και μάθημα, πότε θα κάνουμε;»
"Και μάθημα, πότε θα κάνουμε;": Η αποσπασματική λατρεία των σχολικών δράσεων και η εκπαιδευτική ουσία που χάνεται
Σχολικές δράσεις: Το άλλοθι ενός σχολείου χωρίς πυξίδα ή  «και μάθημα, πότε θα κάνουμε;»
αβγό
Πρωτεΐνη πέρα από τα αυγά: 10 τροφές με περισσότερη πρωτεΐνη ανά 100 γραμμάρια
Ανακαλύψτε 10 τροφές που περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά ανά 100 γρ. – Ιδανικές για μυϊκή ενδυνάμωση και ισορροπημένη διατροφή.
Πρωτεΐνη πέρα από τα αυγά: 10 τροφές με περισσότερη πρωτεΐνη ανά 100 γραμμάρια
εκπαιδευτικος
Μετακινήσεις Εκπαιδευτικών: Το αόρατο τίμημα της Δημόσιας Παιδείας ή μια συζήτηση που πρέπει επιτέλους να γίνει
Ο δρόμος προς το σχολείο δεν μπορεί να είναι δρόμος προς την απώλεια.
Μετακινήσεις Εκπαιδευτικών: Το αόρατο τίμημα της Δημόσιας Παιδείας ή μια συζήτηση που πρέπει επιτέλους να γίνει