Μια σημαντική συνάντηση εργασίας μεταξύ στελεχών του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και του Ιδρύματος Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης (ΙΔΕΠ) πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2025, στα γραφεία του ΙΚΥ στην Αθήνα.
Η συνάντηση αυτή αποτελεί ορόσημο συνεργασίας ανάμεσα στους δύο εθνικούς φορείς που διαχειρίζονται το πρόγραμμα Erasmus+ σε Ελλάδα και Κύπρο, σηματοδοτώντας μια νέα περίοδο κοινών δράσεων και στρατηγικών πρωτοβουλιών.
Επικεφαλής και στελέχη που συμμετείχαν στη συνάντηση
Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΥ, κα Βασιλική Κιντή, υποδέχθηκε τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης, Καθηγητή Πέτρο Πασιαρδή, τον Διευθυντή του Ιδρύματος, Δρ. Στυλιανό Μαυρομούστακο, καθώς και ανώτερα στελέχη του ΙΔΕΠ.

Από την πλευρά του ΙΚΥ, συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής κ. Άγγελος Γιουβρέκας, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ειδικών Προγραμμάτων Διεθνών Υποτροφιών, κα Παρασκευή Αφεντάκη, και υπηρεσιακά στελέχη του Ιδρύματος, που συμβάλλουν ενεργά στην επιτυχή διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Το Μνημόνιο συνεργασίας ΙΚΥ – ΙΔΕΠ: Ένα βήμα μπροστά για το Erasmus+
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας ΙΚΥ – ΙΔΕΠ, που υπογράφηκε στις 17 Ιουλίου 2025 στη Λευκωσία, παρουσία της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδας, κας Σοφίας Ζαχαράκη, και της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, Δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου.

Το Μνημόνιο αυτό ενισχύει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών μεταξύ των δύο χωρών, με στόχο την ενδυνάμωση του προγράμματος Erasmus+ και την προώθηση της ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής συνεργασίας.
Δηλώσεις της Προέδρου του ΙΚΥ, κ. Βασιλικής Κιντή
Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΚΥ, κ. Βασιλική Κιντή, αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους, έθεσε τη στοχοθεσία της συνάντησης εργασίας και ανέφερε ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος Eramus+, διευκολύνοντας τη βέλτιστη διαχείρισή του.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης, καθηγητής κ. Πέτρος Πασιαρδής, τόνισε ότι η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί την απαρχή της επίσημης συνεργασίας των δύο οργανισμών, σε συνέχεια της πανηγυρικής τελετής που προηγήθηκε στη Κύπρο με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας.
Πρόσθεσε ότι και οι δύο οργανισμοί θα επωφεληθούν από την εξειδικευμένη εμπειρογνωμοσύνη τους, ενισχύοντας τον αντίκτυπο του Erasmus+ προς όφελος όλων των πολιτών.
Θεματικές συνεδριάσεις και ανταλλαγή Καλών Πρακτικών
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν θεματικές συνεδριάσεις μεταξύ στελεχών των δύο οργανισμών, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών, πρακτικών και διαδικασιών.
Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν:
τη διαχείριση και αξιολόγηση του προγράμματος Erasmus+,
τη διασφάλιση ποιότητας και διαφάνειας,
καθώς και προτάσεις για κοινές δράσεις που θα ενισχύσουν την παρουσία και τον κοινωνικό αντίκτυπο του προγράμματος σε Ελλάδα και Κύπρο.

Κοινές δράσεις και επόμενα βήματα
Οι δύο οργανισμοί δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες συνεργασίας, όπως:
κοινές εκπαιδευτικές ημερίδες και εργαστήρια,
προγράμματα επιμόρφωσης για στελέχη και εκπαιδευτικούς,
ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων διαχείρισης Erasmus+,
και δράσεις προβολής και ευαισθητοποίησης σε νέους και φοιτητές.
Η συνεργασία ΙΚΥ – ΙΔΕΠ αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον εκπαιδευτικό δεσμό Ελλάδας και Κύπρου, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής ταυτότητας μάθησης.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) – [email protected]
Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης (ΙΔΕΠ) – [email protected]
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Λεωνίδας Βουρλιώτης