Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πλήρης απουσία γυναικείας εκπροσώπησης από τη σύνθεση της νέας Πρυτανικής Αρχής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ανακοινώθηκε στις 27 Ιουνίου. Το γεγονός συμπληρώνει την ήδη καταγεγραμμένη απουσία γυναικών και στις κοσμητείες των σχολών, προκαλώντας ανησυχία για μια τάση αποκλεισμού που, σύμφωνα με ακαδημαϊκούς, συνιστά οπισθοδρόμηση σε σχέση με προηγούμενες διοικήσεις.
Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών Θεσσαλονίκης τονίζει ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Έμφυλου Χάρτη του ΑΠΘ, το 46% των μελών ΔΕΠ και το 61% των υπολοίπων κατηγοριών διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού είναι γυναίκες. Παρ’ όλα αυτά, η γυναικεία παρουσία απουσιάζει εντελώς από τα ανώτερα όργανα διοίκησης.
Ανακύπτουν ερωτήματα για τις προτεραιότητες που οδήγησαν στη μη συμπερίληψη γυναικών στο πρυτανικό σχήμα, ιδίως μετά την αποχώρηση της καθηγήτριας Ελένης Θανούλη, η οποία μέχρι πρότινος αποτελούσε τη μόνη γυναικεία συμμετοχή. Παράλληλα, γίνεται λόγος για θεσμικές αλλαγές που έχουν περιορίσει τη δημοκρατική εκπροσώπηση, όπως η εφαρμογή του νόμου 4957/2022, ο οποίος –σύμφωνα με τις πανεπιστημιακές– έχει επιδεινώσει τις δυνατότητες ισότιμης συμμετοχής.
Η Συσπείρωση επισημαίνει πως σε διαδικασίες όπου οι εκλογές είναι άμεσες, όπως στην ανάδειξη των προέδρων Τμημάτων, παρατηρείται αυξημένη γυναικεία συμμετοχή, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία της δημοκρατικής λογοδοσίας. Αντιθέτως, η νέα διοικητική πραγματικότητα του ΑΠΘ χαρακτηρίζεται από ελλιπή συμπεριληπτικότητα και απόσταση από τις διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές ισότητας.
Με έντονο αλλά σαφές μήνυμα, οι γυναίκες πανεπιστημιακοί δηλώνουν παρούσες, διεκδικούν την ισότιμη συμμετοχή τους και ζητούν από τη νέα Πρυτανική Αρχή να αναγνωρίσει στην πράξη τον ρόλο και τη συμβολή τους στον ακαδημαϊκό και διοικητικό χώρο.
H ανακοίνωση της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών Θεσσαλονίκης
Γυναίκες πανεπιστημιακοί: «Ζούμε ανάμεσά σας»!
Στις 27 Ιουνίου ανακοινώθηκε η σύνθεση των νέων Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ. Η απόλυτη απουσία γυναικείας εκπροσώπησης συμπληρώνει την ανάλογη απουσία εκπροσώπησης στις κοσμητείες των Σχολών του ΑΠΘ. Η συνθήκη αυτή συνιστά μια εξαιρετικά δυσάρεστη και πολιτικά ξεκάθαρη οπισθοδρόμηση σε σύγκριση με προηγούμενες πρυτανικές θητείες, κατά τις οποίες υπήρχε εκπροσώπηση –έστω και περιορισμένη– και αγωνιζόμασταν για την ενίσχυσή της.
Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών ΑΠΘ εκφράζει τον σοβαρό προβληματισμό της, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Έμφυλου Χάρτη ΑΠΘ το 46% των μελών ΔΕΠ και το 61% των υπόλοιπων μελών διδακτικού προσωπικού (ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ) είναι γυναίκες (βλ. https://isotita.auth.gr/wp-content/uploads/sites/352/2025/01/Έμφυλος-Χάρτης-ΑΠΘ_RESET_2022-2024.pdf). Γιατί άραγε δεν εκπροσωπούνται καθόλου στην ανώτερη διοίκηση του πανεπιστημίου; Γιατί δεν εξασφαλίστηκε παρά μόνο οριακά η συμμετοχή τους στις υποψηφιότητες των πρυτανικών σχημάτων, όταν διαφάνηκε το πρόβλημα; Ποιες προτεραιότητες οδήγησαν τον Πρύτανη του ΑΠΘ στον αποκλεισμό των γυναικών καθηγητριών από το πρυτανικό σχήμα μετά την ανακοίνωση αποχώρησης από το πρυτανικό σχήμα της καθηγήτριας Ε. Θανούλη;
Η διεθνής εμπειρία και οι διεθνείς οργανισμοί προτείνουν ενέργειες για τη διασφάλιση συμμετοχής των γυναικών στη λήψη αποφάσεων, όπως συμπεριληπτικές πολιτικές και κώδικες δεοντολογίας που προωθούν την απαγόρευση των διακρίσεων, την ακεραιότητα, τη διαφάνεια. Όλα αυτά απλά δεν υπάρχουν για τις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ. Ας υπογραμμισθεί όμως και τούτο: εκεί όπου οι διαδικασίες εκλογής εκπροσώπων στην ακαδημαϊκή διοίκηση είναι άμεσες και δημοκρατικές, εκεί διαπιστώνεται σημαντικότερο ποσοστό γυναικείας εκπροσώπησης όπως συνέβη με τις εκλογές των Προέδρων των Τμημάτων. H ανατροπή πάγιων θεσμικών διαδικασιών δημοκρατικής εκπροσώπησης και λογοδοσίας στην ακαδημαϊκή διοίκηση, απόρροια του ν. 4957/2022, συμβάλλει καθοριστικά στην απουσία γυναικών από τα ανώτερα επίπεδα διοίκησης του ΑΠΘ. Αυτά συμβαίνει παρά το ότι η συνεισφορά τους στην παραγόμενη γνώση, στη διδασκαλία και στη διοίκηση είναι εφάμιλλη με αυτή των υπολοίπων.
Η έμφυλη διάκριση αποτελεί μία ακόμη αρνητική συνέπεια του Νόμου, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη διαχείρισή της από τη νέα Πρυτανική Αρχή, και συνιστά κραυγαλέο αρνητικό δείγμα γραφής που δεν τιμά καθόλου τη νέα διοίκηση του ΑΠΘ. Κύριε Πρύτανη του ΑΠΘ, εμείς οι γυναίκες πανεπιστημιακοί «ζούμε ανάμεσά σας»! Δεν ζητάμε, διεκδικούμε και απαιτούμε. Και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν μέχρι να τα πετύχουμε.
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher 750 ευρώ: Εάν πήρες ΚΑΥΑΣ κλείδωσε το επίδομα εδώ με ένα κλικ στο ΕΚΕΚ
Αυτά είναι τα ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ