Εκπαίδευση 0

Teacher Academy Maker Education: Νέες μεθοδολογίες στα σχολεία - Πιλοτική εφαρμογή

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό Έργο Teacher Academy Maker Education (ΤΑΜΕ) στα σχολεία, με τη συμμετοχή του ΙΕΠ

Στο Tallinn University της Εσθονίας, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου Teacher Academy Maker Education (TAME), το οποίο φιλοδοξεί να γεφυρώσει το υφιστάμενο κενό στη δημιουργική, βιωματική και καινοτόμο εκπαίδευση στα σχολεία της Ευρώπης.

Το έργο εισάγει μεθοδολογίες που προάγουν τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία, την επίλυση προβλημάτων και τον ψηφιακό εγγραμματισμό που αποτελούν βασικές δεξιότητες για τους πολίτες του 21ου αιώνα.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) συμμετέχει ως επίσημος εταίρος στο έργο εκπροσωπώντας την Ελλάδα και έχει αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο της διαμόρφωσης πολιτικών και εργαλείων, με στόχο να υποστηρίξει τους/τις εκπαιδευτικούς στην ενσωμάτωση της καινοτομίας στην τάξη, αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής όπως η ρομποτική, η ηλεκτρονική και η ψηφιακή κατασκευή.

Κατά την τριετή διάρκεια του έργου (01.04.2025 – 31.03.2028), προβλέπεται να αναπτυχθούν:

  • Ένα πλήρες Πλαίσιο Δεξιοτήτων για τη Maker Education, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των σχολείων.
  • Τρία αρθρωτά εργαλεία επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς στους τομείς της ηλεκτρονικής, ρομποτικής και ψηφιακής κατασκευής.
  • Πιλοτική εφαρμογή σε σχολεία πέντε ευρωπαϊκών χωρών, με ενεργή συμμετοχή μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών.

Η συμμετοχή σχολικών μονάδων στην πειραματική φάση του έργου είναι καθοριστική για τη βιωσιμότητα και την παιδαγωγική εδραίωση των αποτελεσμάτων, καθώς και για την ουσιαστική σύνδεσή τους με τις νέες προτεραιότητες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Η Maker Education είναι μια παιδαγωγική φιλοσοφία που:

  • Ενεργοποιεί τη φαντασία των μαθητών/τριών,
  • Συνδυάζει νου και χέρια σε ένα ενιαίο μαθησιακό εγχείρημα,
  • Ενισχύει τη συμμετοχή και την ένταξη όλων ανεξαρτήτως μαθησιακού προφίλ.

Απευθύνεται στους/στις εκπαιδευτικούς όλων των γνωστικών αντικειμένων και έχει στόχο την ενδυνάμωσή τους ώστε να λειτουργούν ως επιμελητές/τριες της μάθησης, σχεδιάζοντας μαθήματα ως εμπειρίες και μαθησιακά γεγονότα, και όχι απλώς ως μετάδοση γνώσεων.

Το έργο συντονίζεται από το Tallinn University και υλοποιείται με τη συνεργασία θεσμικών και πανεπιστημιακών φορέων από την Εσθονία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία.

Το ΙΕΠ εξασφαλίζει τη διασύνδεση των αποτελεσμάτων του έργου με τις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις του ελληνικού σχολείου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην προώθηση ενός περιβάλλοντος μάθησης που ενθαρρύνει τη δημιουργία, την έρευνα και την καινοτομία.

Ευρωπαϊκό Έργο Teacher Academy Maker Education
0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Καθιερώνεται νέα σχολική αργία στις 26 Οκτωβρίου με Προεδρικό Διάταγμα

Το τέλος μιας εποχής για το Allou! Fun Park: Το Ρέντη αλλάζει πρόσωπο

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εκπαίδευση