Επιστολή διαμαρτυρίας προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) απέστειλε η συγγραφική ομάδα του σχολικού εγχειριδίου «Νεοελληνική Γλώσσα» της Γ΄ Γυμνασίου, με αφορμή την αντικατάσταση του Κειμένου 6 του βιβλίου από νέο κείμενο που δημιουργήθηκε μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).
Όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς, τα βιβλία της Νεοελληνικής Γλώσσας για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου έχουν συνταχθεί βάσει σύγχρονων γλωσσοδιδακτικών προσεγγίσεων, όπως η επικοινωνιακή και κειμενοκεντρική προσέγγιση, αλλά και ο κριτικός γραμματισμός. Οι αρχές αυτές συνιστούν τον πυρήνα της γλωσσικής διδασκαλίας παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες και έχουν υιοθετηθεί και από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, όπως υπενθυμίζεται με παραπομπές στις σχετικές εγκυκλίους και αναλυτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας.
Οι συγγραφείς τονίζουν ότι κάθε κείμενο του σχολικού εγχειριδίου εντάσσεται σε συγκεκριμένο επικοινωνιακό και κοινωνικό πλαίσιο, ώστε να διασφαλίζεται η ουσιαστική κατανόηση του νοήματος από τους μαθητές. Η απομάκρυνση από το πλαίσιο αυτό οδηγεί, σύμφωνα με την επιστολή, σε αναχρονιστικές πρακτικές που έχουν απορριφθεί επιστημονικά και παιδαγωγικά εδώ και δεκαετίες.
Κριτική στην επιλογή αποπλαισιωμένου και «άνευρου» κειμένου
Η επιστολή επικεντρώνεται στην αντικατάσταση του Κειμένου 6 (σελ. 95), το οποίο αφορούσε τα παιδιά του πολέμου στο πλαίσιο του Παλαιστινιακού, με στόχο την ανάδειξη της παιδικής οπτικής σε συνθήκες πολέμου. Το εν λόγω κείμενο, σύμφωνα με τη συγγραφική ομάδα, συνδέεται θεματικά και ηλικιακά με τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, προσφέροντας μία γεωγραφικά και ιστορικά οικεία αναπαράσταση.
Αντιθέτως, χαρακτηρίζουν το νέο κείμενο που το αντικατέστησε ως «γενικό, αόριστο και άνευρο», επισημαίνοντας ότι αντιβαίνει τόσο στις επιστημονικές αρχές των εγχειριδίων όσο και στις παιδαγωγικές κατευθύνσεις του ΙΕΠ.
Ζητούν διαφάνεια και θεσμικό πλαίσιο για τη χρήση AI
Επιπλέον, η συγγραφική ομάδα εκφράζει προβληματισμό για τη χρήση περιεχομένου που έχει παραχθεί από Τεχνητή Νοημοσύνη στην εκπαίδευση, χωρίς να έχει προηγηθεί η θεσμοθέτηση ενός σαφούς πλαισίου ηθικής και παιδαγωγικής χρήσης. Ζητούν να ενημερωθούν επίσημα και εγγράφως για τους λόγους που οδήγησαν στην αντικατάσταση του αρχικού κειμένου, καθώς και για τις επιστημονικές αρχές που υποστήριξαν την επιλογή αυτή.
Την επιστολή συνυπογράφουν τα μέλη της συγγραφικής ομάδας:
Ελένη Κατσαρού – Πανεπιστήμιο Κρήτης
Αναστασία Μαγγανά – ΕΚΠΑ
Αικατερίνη Σκιά
Βασιλική Τσέλιου – ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Αγγελάκος – Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οι «Σεϋχέλλες» της Αττικής: Η παραλία-έκπληξη μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα!
Προσοχή! Ανακαλείται εμφιαλωμένο νερό λόγω πιθανής μόλυνσης
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ