ekpaideysi
Η ακαδημαϊκή κρίση των «άχρηστων» άρθρων: Τι αποκαλύπτει η υπόθεση με τον… αρουραίο της AI - Μια «επιστημονική γκάφα» που έγινε viral

Τι κοινό μπορεί να έχει η τεχνητή νοημοσύνη, ένας αρουραίος με υπερμεγέθη γεννητικά όργανα και η διεθνής επιστημονική κοινότητα; Η απάντηση δόθηκε με εκκωφαντικό τρόπο πριν λίγες ημέρες, όταν το περιοδικό Frontiers in Cell and Developmental Biology απέσυρε ένα άρθρο για τα βλαστοκύτταρα και τη σπερματογένεση. Όχι για προβλήματα στο περιεχόμενο ή τη μεθοδολογία του – αλλά εξαιτίας μιας εικόνας που απεικόνιζε έναν ανθρωπόμορφο αρουραίο, δημιουργημένο από AI, με τερατώδες πέος και τέσσερις όρχεις.

Η εικόνα, που ενσωματώθηκε ως «εικαστική απεικόνιση» της έρευνας, έγινε viral. Μέσα όπως το Vice News και η Daily Telegraph τη χαρακτήρισαν ως «AI φιάσκο», αποκαλύπτοντας το πρόβλημα της ανεπαρκούς επιμέλειας, ακόμη και στα πιο φημισμένα περιοδικά.

Τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευση, το άρθρο αποσύρθηκε σιωπηρά, αλλά ο απόηχος έφερε στο φως μια βαθύτερη κρίση: τη φρενίτιδα παραγωγής επιστημονικών άρθρων που συχνά αγνοεί την ποιότητα για χάρη της ποσότητας.

Ο πληθωρισμός των επιστημονικών άρθρων: Ποιοι κινδυνεύουν και γιατί

Η υπόθεση του «γονιδιακού αρουραίου» λειτουργεί σαν καρικατούρα μιας πολύ σοβαρής συστημικής δυσλειτουργίας. Η Clarivate αναφέρει πως από το 2015 ως το 2024, οι επιστημονικές δημοσιεύσεις αυξήθηκαν κατά 48%, φτάνοντας τα 3,26 εκατομμύρια ετησίως

- «Ο όγκος είναι κακός οδηγός», σημειώνει ο Σερ Μαρκ Γουόλπορτ, πρόεδρος του εκδοτικού συμβουλίου της Βασιλικής Εταιρείας.
- Ο βραβευμένος με Νόμπελ, Βένκι Ραμακρίσναν, ήταν ακόμη πιο ωμός: «Το σύστημα είναι μη βιώσιμο, αλλά κανείς δεν ξέρει τι να κάνει».

Οι επιστήμονες, πιεσμένοι από το γνωστό μότο «δημοσίευσε ή πέθανε», ωθούνται σε έναν φαύλο κύκλο. Πολλοί τεμαχίζουν ερευνητικά αποτελέσματα σε πολλαπλά άρθρα ή καταφεύγουν σε υπερβολές για να εξασφαλίσουν δημοσιεύσεις και αναγνωσιμότητα.

Τι κρύβεται πίσω από το μοντέλο της επιστημονικής δημοσίευσης

Αξίζει να κατανοήσουμε το παράδοξο: οι ερευνητές συντάσσουν και αξιολογούν τα άρθρα δωρεάν – πολλές φορές με κρατική ή φιλανθρωπική χρηματοδότηση. Οι εκδότες απλώς διαχειρίζονται την πλατφόρμα και χρεώνουν είτε με συνδρομές είτε με υψηλά τέλη για open access, που μπορεί να αγγίξουν και τις 10.000 λίρες ανά άρθρο.

Η μεγαλύτερη απειλή δεν είναι η απάτη, αλλά η πληθώρα των «γνήσιων αλλά άχρηστων» άρθρων. Η δημοσίευση μελετών που δεν συνεισφέρουν κάτι νέο απορροφά τεράστιους πόρους: χρήματα, χρόνο συγγραφής και αξιολόγησης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Θέλω να πατήσω ένα κουμπί και να εξαφανίσω τους τουρίστες» – Η αίσθηση της έλλειψης χώρου στην Αθήνα

Προσοχή! Νέο κύμα καύσωνα από σήμερα Κυριακή με διάρκεια και κινδύνους – Ποιες περιοχές θα «καούν»

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

gada2.jpg
Εκτός ΑΣΕΠ: Άνοιξαν οι αιτήσεις για 126 μόνιμες προσλήψεις στην Ελληνική Αστυνομία
Καταλυτική ευκαιρία στην ΕΛΑΣ: 126 μόνιμες θέσεις εργασίας με νέα προκήρυξη για διοικητικούς, μηχανικούς και άλλες ειδικότητες
Εκτός ΑΣΕΠ: Άνοιξαν οι αιτήσεις για 126 μόνιμες προσλήψεις στην Ελληνική Αστυνομία
Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνέντευξη τύπου
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Παρουσιάζει την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ταυτότητας (EUDI Wallet)
Η εφαρμογή του EUDI Wallet προσφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο για τους επιβάτες όσο και για τους παρόχους υπηρεσιών μεταφορών, όπως:
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Παρουσιάζει την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ταυτότητας (EUDI Wallet)