Ένα περιστατικό που εξόργισε την κοινή γνώμη φέρνει στο φως κρίσιμα ερωτήματα για την αντιμετώπιση των ευάλωτων μαθητών και την ελευθερία λόγου των εκπαιδευτικών. Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται η δασκάλα Σοφία Καψαλάκη, η οποία διεκδίκησε δημόσια την τοποθέτηση σχολικής νοσηλεύτριας για οκτάχρονο μαθητή με σοβαρά νευρολογικά προβλήματα στο 7ο Δημοτικό Αχαρνών. Αντί όμως για λύση, ήρθε η πειθαρχική δίωξη.
Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κλήθηκε να τοποθετηθεί. Δήλωσε πως, «εφόσον τα περιστατικά είναι όπως περιγράφονται, είναι δεδομένο ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις και συνολικός πειθαρχικός έλεγχος», τονίζοντας πάντως ότι αναμένει επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας για να τοποθετηθεί πλήρως. Δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τη δίωξη.
Ερωτηθείς για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι σε προηγούμενη δήλωση της πρώην υφυπουργού Ζέττας Μακρή, η οποία φέρεται να δικαιολόγησε την πειθαρχική δίωξη με το σκεπτικό ότι «οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να κάνουν δηλώσεις χωρίς άδεια του διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων», ο κ. Μαρινάκης δήλωσε άγνοια και επανέλαβε πως θα επανέλθει μετά από επίσημη ενημέρωση.
Το θέμα λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη διάσταση, καθώς έρχεται στη σκιά των κυβερνητικών εξαγγελιών για αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Μαρινάκης υπερασπίστηκε την πρόταση του Πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι η αξιολόγηση στο Δημόσιο πρέπει να αποκτήσει συνταγματικό βάθος, ώστε ο «ασυνεπής υπάλληλος» να μπορεί να απομακρύνεται, ακόμη και χωρίς πειθαρχικό παράπτωμα.
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, απέφυγε να απαντήσει γιατί η κυβέρνηση δεν προώθησε την αναθεώρηση του άρθρου 103 στις προηγούμενες ευκαιρίες, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση – και ειδικά το ΠΑΣΟΚ – για αμφιθυμία και υπεκφυγές.
Αναλυτικά οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Σε ένα θέμα που απασχόλησε τα τηλεοπτικά κανάλια: Ένα οχτάχρονο παιδί έχει σοβαρά νευρολογικά προβλήματα και για να μπορεί να πηγαίνει σχολείο χρειαζόταν συνεχή φαρμακευτική στήριξη και εποπτεία από νοσηλεύτρια. Για πάνω από ένα μήνα οι Αρχές δεν έστελναν κανένα νοσηλευτή, με αποτέλεσμα ο οχτάχρονος Γιώργος να παραμένει σπίτι του. Έχασε, τελικά, τρεις μήνες και μετά του άλλαξαν σχολείο. Η δασκάλα Σοφία Καψαλάκη διεκδίκησε δημόσια σχολική νοσηλεύτρια, αλλά οι Αρχές την κάλεσαν σε πειθαρχική εξέταση, με απειλή ποινής. Ο πατέρας του παιδιού κατήγγειλε πως «αντί να καλύψουν την κενή θέση του νοσηλευτή, επιλέγουν να τιμωρήσουν τη δασκάλα που μίλησε». Η Κυβέρνηση θα ελέγξει τους διορισμένους που αποφάσισαν αυτήν την ―φαντάζομαι θα συμφωνήσουμε― την ντροπιαστική δίωξη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εφόσον έχει ασκηθεί δίωξη με τα περιστατικά όπως μου τα περιγράφετε, είναι δεδομένο ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις και συνολικά πειθαρχικός έλεγχος γιατί συνέβη κάτι τέτοιο. Το βάζω το εφόσον, γιατί δεν έχω πληροφόρηση να σας επιβεβαιώσω, δεν έχω λόγο και να σας διαψεύσω, αλλά πρέπει να λάβω επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους για να επανέλθω.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Σε κοινοβουλευτική Ερώτηση τον Φλεβάρη για το θέμα, η τότε υφυπουργός Ζέττα Μακρή είχε ουσιαστικά δικαιολογήσει τη δίωξη, αναφέροντας ότι «οι εκπαιδευτικοί κάνουν δηλώσεις μόνο κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων». Συμφωνεί η Κυβέρνηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για το θέμα. Αν απαντήσω για κάτι που δεν γνωρίζω, θα παραπληροφορήσω τον κόσμο. Επιτρέψτε μου να λάβω ενημέρωση από το Υπουργείο και να επανέλθω.
Ν. ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι γίνεται με την πρόθεση της Κυβέρνησης για το άρθρο 103 και την άρση της μονιμότητας; Σας ρωτάω γιατί μέχρι στιγμής από το ΠΑΣΟΚ, διαμορφώνεται μία αρνητική στάση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Πόσο αισιόδοξη είναι η Κυβέρνηση ότι θα βρει κοινό χώρο, ώστε να προχωρήσει σε μία ζωτικής σημασίας μεταρρύθμιση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης μέχρι τώρα δεν μας κάνει να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, οι 180 ψήφοι που απαιτούνται για να αλλάξει το συγκεκριμένο άρθρο δεν μπορεί να προκύψουν μόνο από τη δική μας παράταξη, όσο καλά και να πάνε οι επόμενες εκλογές, για όνομα του Θεού και σίγουρα, μια τόσο μεγάλη αλλαγή απαιτεί ευρύτερες πλειοψηφίες. Τώρα κοιτάξτε, επειδή ακούω διάφορες αναλύσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ και τις τελευταίες ημέρες και σήμερα, προσπαθούνε να μιλήσουν για τις εποχές της Πλατείας Κλαυθμώνος και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων με βάση τα πολιτικά τους φρονήματα, είναι αυτονόητο ότι κανείς δεν θέλει να φτάσουμε εκεί, ούτε θα φτάσουμε εκεί, ούτε υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Εμείς εδώ μιλάμε για αναθεώρηση του άρθρου 103, επί τη βάση της αξιολόγησης με συνταγματική κατοχύρωση, ούτως ώστε αυτό που συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα, αυτό που συμβαίνει σ’ ένα μεγάλο λογιστικό, δικηγορικό γραφείο, σε μία ιδιωτική εταιρεία, σε μια μεγάλη επιχείρηση, να συμβαίνει και στο δημόσιο και προφανώς όχι με όρους πολιτικούς, κομματικούς ή με τέτοια κριτήρια. Το πώς θα γίνει ακριβώς, θα το συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα της συνταγματικής αναθεώρησης. Αλλά, επί της αρχής, τα κόμματα πρέπει να απαντούν με ένα «ναι» ή με ένα «όχι». Θέλουμε να μην υπάρχουν πολίτες δύο και τριών ταχυτήτων στο θέμα της μονιμότητας; Εμείς θέλουμε να μην υπάρχουν, θέλουμε όλοι οι πολίτες να έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Δηλαδή, επειδή άκουσα και ένα επιχείρημα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο τεμπέλης ν’ αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο ―δανείζομαι τον χαρακτηρισμό αυτό από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ― και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Και υπάρχουν και διαβαθμίσεις κάποιου που δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Άρα, μην μπλέκουμε τη συζήτηση με τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα ν’ απολυθεί κάποιος, μετά από κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα. Εδώ μιλάμε και για τη δυνατότητα κάποιος να χάσει τη δουλειά του, αν, με κάποια κλιμάκωση, δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Όχι, δηλαδή, εάν υποπέσει σε κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι θέλει να επαναφέρει όλες τις παθογένειες των πρώτων ετών, ειδικά της μεταπολιτευτικής Ελλάδος, με τα πολλά καλά που είχε. Απ’ τη μία βλέπουμε την επανέκδοση της ιστορίας «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά», όταν μιλάει για την οικονομία και στην περίπτωση αυτή φαίνεται ότι θέλει να εκφράσει και πάλι το βαθύ κράτος, το οποίο δυστυχώς και τα υπόλοιπα κόμματα, όλοι μας έχουμε την ευθύνη μας, συντηρήσαμε, αλλά νομίζω ότι το 2025 μας δείχνει τον δρόμο. Η κοινωνία μας δείχνει τον δρόμο, εμείς θα επιμείνουμε σε αυτήν τη πρόταση που εξέφρασε προ ημερών ο Πρωθυπουργός με την άρση της μονιμότητας, την αναθεώρηση του άρθρου 103. Όταν αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ, αν πρέπει να απαντήσει με ένα ναι ή με ένα όχι, εδώ είμαστε να ακούσουμε την απόφασή του.
Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Στο ίδιο ερώτημα του συναδέλφου για την αξιολόγηση. Δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό που λέτε, δηλαδή, αν υπάρχει μία κλιμακωτή αρνητική συμπεριφορά από έναν δημόσιο υπάλληλο να γίνει η αξιολόγησή του και χωρίς να περάσει από το πειθαρχικό ή με αλλαγή του πειθαρχικού να χάνει τη δουλειά του; Δηλαδή, τι εννοώ; Γιατί θα πρέπει να περάσει μέσα από το Σύνταγμα η άρση της μονιμότητας, αν μπορεί να βρεθεί άλλη δίοδος, άλλη διέξοδος για τέτοιες συμπεριφορές πλέον, εκτός των πειθαρχικών;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πρόχειρα μου έρχονται δύο λόγοι. Πρώτος λόγος είναι, γιατί το Σύνταγμα είναι πάνω από την κείμενη νομοθεσία, οπότε στην περίπτωση που αύριο – μεθαύριο έρθει μία κυβέρνηση η οποία θέλει να επιστρέψουμε στις εποχές του 1980, να μην την πληρώσουν οι νεότερες γενιές, όπως την πληρώσαμε εμείς από τέτοιες συμπεριφορές και λογικές κυβερνήσεων για να γίνουν αρεστές. Πρέπει δηλαδή να εκμεταλλευτούμε την μεγάλη πολιτική ευκαιρία και να κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα μία νέα λογική, μία νέα κουλτούρα, όπου ο ασυνεπής, όπου αυτός ο οποίος τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων δεν τα σέβεται, δεν τα εκτιμά, υπό συγκεκριμένες συνθήκες και προϋποθέσεις θα χάνει τη δουλειά του, όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό είναι το πρώτο. Άρα υπάρχει μία κατοχύρωση με το Σύνταγμα. Δεν θα μπορεί μία επόμενη κυβέρνηση να κάνει κάτι το οποίο να είναι η αξιολόγηση επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α που ήταν 98% άριστοι. Γιατί συμβαίνει να υπάρχουν και τέτοιες κυβερνήσεις που να θεωρούν ότι το κράτος τους ανήκει και να τους βγάζουν όλους άριστους και οι πραγματικά καλοί να μην επιβραβεύονται. Ο δεύτερος λόγος είναι, γιατί δεν χρειάζεται να διαπράξει κάποιος πειθαρχικό παράπτωμα το οποίο δεν είναι μόνο, ας πούμε, σε μία υπόθεση διαφθοράς, δωροδοκίας για παράδειγμα, εκβιασμού ή οτιδήποτε άλλο. Μπορεί κάποιος να μην κάνει γι’ αυτή τη δουλειά επειδή απλά δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του. Δεν πρέπει λοιπόν να συνδέουμε την επιβράβευση ή την επιβολή κυρώσεων, η εσχάτη των οποίων θα είναι η απόλυση. Και το ξαναλέω, τα διαδικαστικά δεν θα τα συζητήσουμε τώρα. Πρέπει πρώτα να πάμε να δούμε, αν αναθεωρούμε το άρθρο, να το συζητήσουν οι βουλευτές στη Βουλή και τα κόμματα και στη συνέχεια να πούμε επί του συγκεκριμένου. Αλλά δεν είναι ίδιες συζητήσεις. Είναι ένα πράγμα το Σύνταγμα και το τι δυνατότητες μας δίνει και είναι ένα άλλο πράγμα τα πειθαρχικά. Όσο και να αυστηροποιήσεις τα πειθαρχικά, δεν μπορείς να βάλεις μέσα σε ένα πειθαρχικό την απόδοση ενός υπαλλήλου. Είναι δύο διαφορετικά θέματα. Θεωρώ ότι αυτή η επιχειρηματολογία από την Αντιπολίτευση συγκεκριμένα είναι ένας τρόπος που εφηύραν για να αποφύγουν να απαντήσουν. Αλλά όσο και να προσπαθούν να αποφύγουν εμείς θα συνεχίσουμε να τους ρωτάμε. Θέλουν ή όχι να αναθεωρηθεί το άρθρο 103; Δέχονται ή όχι να μπει στα προς αναθεώρηση άρθρα; Έχουν κάποιους μήνες να αποφασίσουν. Ελπίζω μέχρι τότε να μάθουμε την απόφασή τους.
ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη, το 103, γιατί δεν ζητήσατε στην προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση να αναθεωρηθεί και το κάνετε τώρα; Μήπως επειδή επί των ημερών σας έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα ποσοστά, έτσι, υπαλληλικής οκνηρίας, αδιαφορίας, διαφθοράς στο δημόσιο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε. Καταρχάς να ξέρετε ότι, η συνταγματική αναθεώρηση προ είκοσι ετών, μεταξύ των θεμάτων που συζητείτο τότε από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ήταν και το ζήτημα της μονιμότητας. Άρα δεν είναι η πρώτη φορά. Είναι η πρώτη φορά που έρχεται ένας Πρωθυπουργός και το βάζει επίσημα ως πρόταση και είναι και άλλα πράγματα τα οποία μπαίνουν για πρώτη φορά. Όπως το άρθρο 86 ως προς το σκέλος του φίλτρου – γιατί ως προς την αποσβεστική προθεσμία άλλαξε, πάλι επί των ημερών μας – ως προς το σκέλος του φίλτρου της παραπομπής ενός διατελέσαντα υπουργού και υφυπουργού. Δεν θα κρύψουμε τα λόγια μας. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που άργησαν να γίνουν στη χώρα αυτή, με πάρα πολλούς λόγους αυτής της αργοπορίας. Ένας βασικός είναι η έλλειψη συναίνεσης. Ας πούμε το άρθρο 16 θα έπρεπε να έχει αλλάξει, τουλάχιστον, είκοσι χρόνια πριν. Γι’ αυτό και η Κύπρος είναι δεκαετίες μπροστά από εμάς και πολλά άλλα κράτη στην Ευρώπη. Για μένα, την ιστορία πρέπει να τη θυμόμαστε, να τη βλέπουμε για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Αλλά πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Οπότε, επειδή τώρα μπροστά μας είναι η συνταγματική αναθεώρηση έχουν μπει κάποια άρθρα, ήδη, σε δημόσια συζήτηση: το άρθρο 16, το άρθρο 103, το άρθρο 86. Ας έρθουν τα κόμματα με συγκεκριμένες προτάσεις για να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας ένα σύγχρονο Σύνταγμα εναρμονισμένο με την πραγματική λαϊκή βούληση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 28/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 28/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ