Σχολεία
Γονέας θίγει προβλήματα στην καθημερινότητα των σχολείων: «Χρειαζόμαστε περισσότερη δημιουργικότητα και σεβασμό στον χρόνο των παιδιών και των οικογενειών»

Μια επιστολή με προβληματισμούς που αγγίζουν πολλούς γονείς απέστειλε στο Cretalive αναγνώστης και πατέρας παιδιού που φοιτά σε σχολείο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε δήμο του Ηρακλείου στην Κρήτη.

Ο ίδιος, μέσα από μια ανθρώπινη αλλά και καίρια τοποθέτηση, εκφράζει την απογοήτευσή του για τη σταδιακή φθορά του δημιουργικού χαρακτήρα των σχολικών γιορτών και δραστηριοτήτων, την επαναληπτικότητα των εξωσχολικών δράσεων, καθώς και την έλλειψη ευελιξίας που επηρεάζει την οικογενειακή καθημερινότητα. Με απλό αλλά ουσιαστικό λόγο, καλεί σε έναν επαναπροσδιορισμό της σχέσης σχολείου-κοινότητας, προς όφελος των παιδιών.

Η επιστολή του γονέα

Σας γράφω ως γονιός, γιατί θα ήθελα να μοιραστώ κάποιους προβληματισμούς σχετικά με τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής μας, σε γειτονικό δήμο του Δήμου Ηρακλείου.

Τα τελευταία χρόνια, οι σχολικές γιορτές και οι εξωσχολικές δράσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχουν περιοριστεί σημαντικά. Συχνά οι γιορτές γίνονται νωρίς το πρωί, σε ώρες που δεν λαμβάνεται υπόψη ούτε αν οι γονείς εργάζονται, ούτε αν οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες, όπως το γεγονός ότι η αυλή λιάζεται πολύ το πρωί, ενώ το απόγευμα είναι δροσερή και πιο φιλική για τα παιδιά. Παρόλα αυτά, προτιμάται το πρωί ώστε οι δάσκαλοι να μη χάσουν το απόγευμά τους, κάτι που δυσκολεύει τη συμμετοχή των παιδιών και των γονέων.

Παράλληλα, παρατηρείται επανάληψη επισκέψεων σε συγκεκριμένους χώρους τα τελευταία χρόνια, χωρίς να προσφέρονται νέες, δημιουργικές εμπειρίες, κάτι που δημιουργεί αίσθηση ρουτίνας και απογοήτευσης.

Την ημέρα της γιορτής, τα παιδιά συνήθως λένε λίγα τραγούδια και μετά ακολουθεί μια ψυχαγωγική δραστηριότητα, όπως παρουσίαση κλόουν στην αυλή, που περισσότερο θυμίζει τυπική διαδικασία παρά μια ζωντανή γιορτή με ουσιαστική συμμετοχή των παιδιών.

Επιπλέον, όταν ένας δάσκαλος λείπει για αρκετές μέρες, δεν υπάρχει κάλυψη ώστε να λειτουργήσει η πρωινή ζώνη ή το ολοήμερο, με αποτέλεσμα οι γονείς να αναγκάζονται να πάρουν άδεια από τη δουλειά τους για να φροντίσουν τα παιδιά τους.

Πιστεύω πως τα σχολεία μας μπορούν και πρέπει να γίνουν πιο δημιουργικά και φιλικά προς τα παιδιά και τις οικογένειες, με δράσεις που να ενώνουν την κοινότητα και να κάνουν τα παιδιά να νιώθουν ξεχωριστά, χωρίς να επιβαρύνουν οικονομικά τους γονείς.

Ελπίζω να υπάρξει ανταπόκριση και να δούμε σύντομα αλλαγές προς το καλύτερο.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία!
Ε.Λ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 19/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σχολικά βιβλία
Ζαχαράκη: Πρώτη επιχορήγηση 23,4 εκ. € στο ΙΤΥΕ Διόφαντος για τα σχολικά βιβλία του 2025-2026
Για παροχή υπηρεσιών διανομής των βιβλίων στα σχολεία και στα κέντρα διανομής, για τη σχολική χρονιά 2025 - 2026 και άλλα λειτουργικά έξοδα και...
Ζαχαράκη: Πρώτη επιχορήγηση 23,4 εκ. € στο ΙΤΥΕ Διόφαντος για τα σχολικά βιβλία του 2025-2026
DYPA2025
ΔΥΠΑ: Περισσότεροι κατά 38.000 οι άνεργοι τον Μάιο 2025 – «Έκρηξη» μακροχρόνιας ανεργίας
Η μακροχρόνια ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ το ποσοστό των επιδοτούμενων ανέργων μειώθηκε σημαντικά - Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της...
ΔΥΠΑ: Περισσότεροι κατά 38.000 οι άνεργοι τον Μάιο 2025 – «Έκρηξη» μακροχρόνιας ανεργίας