Thumbnail
Όπως ορίζει ξεκάθαρα το ΦΕΚ «Απουσία μαθητή από εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις του σχολείου θεωρείται αδικαιολόγητη απουσία από όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα την ημέρα της πραγματοποίησής τους.»

Η 25η Μαρτίου αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εθνικές επετείους για την Ελλάδα, καθώς πρόκειται για μια ημέρα που σηματοδοτεί την εθνική ανεξαρτησία και ταυτόχρονα έχει βαθύ θρησκευτικό συμβολισμό.

Η Επανάσταση του 1821: Η αφετηρία της ανεξαρτησίας

Στις 25 Μαρτίου 1821, οι Έλληνες ξεκίνησαν την επανάστασή τους κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ύστερα από 400 χρόνια σκλαβιάς. Παρόλο που οι επαναστατικές κινήσεις είχαν ξεκινήσει νωρίτερα, η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε ως η επίσημη έναρξη του αγώνα.

Η Επανάσταση ξεκίνησε από την Πελοπόννησο, επεκτάθηκε γρήγορα στη Στερεά Ελλάδα και τα νησιά, και σταδιακά οδήγησε στην ίδρυση του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οργανώσεις όπως η Φιλική Εταιρεία, ενώ θρυλικές μορφές όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος έγιναν σύμβολα του αγώνα.

Ο σχολικός εορτασμός και η «Καραμπόλα» του ημερολογίου

Φέτος, η 25η Μαρτίου «πέφτει» Τρίτη, γεγονός που δίνει στους μαθητές ένα τετραήμερο χωρίς μαθήματα. Η σχολική γιορτή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Μαρτίου, με τους μαθητές να πρέπει να παρευρεθούν κανονικά στις σχολικές εκδηλώσεις, καθώς τηρείται παρουσιολόγιο.

Κοντολογίς, οι μαθητές θα πρέπει υποχρεωτικά να δώσουν το παρών στην σχολική γιορτή της Δευτέρας 24 Μαρτίου καθώς μπαίνουν απουσίες και μάλιστα αδικαιολόγητες, τόσες όσες ώρες θα είχαν μάθημα εάν δεν υπήρχε η καθιερωμένη σχολική γιορτή

Όπως ορίζει ξεκάθαρα το ΦΕΚ «Απουσία μαθητή από εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις του σχολείου θεωρείται αδικαιολόγητη απουσία από όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα την ημέρα της πραγματοποίησής τους.»

Η επισήμανση αυτή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τους μαθητές που από φέτος υπάρχει επαναφορά αδικαιολόγητων -δικαιολογημένων απουσιών που καθορίζει και την προαγωγή στην επόμενη τάξη.

Μετά το πέρας των εορτασμών, οι μαθητές αποχωρούν και στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά δεν λειτουργεί το ολοήμερο πρόγραμμα. Αυτό δίνει την ευκαιρία για μια τετραήμερη ανάπαυλα (από την Παρασκευή 21 έως και την Τρίτη 25 Μαρτίου), ειδικά για όσους σχεδιάζουν μια μικρή εξόρμηση.

Ο Εορτασμός Σήμερα: Παρελάσεις και τιμές στους αγωνιστές

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου κορυφώνεται με παρελάσεις σε όλη τη χώρα, τόσο μαθητικές όσο και στρατιωτικές. Στην Αθήνα, η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιείται ενώπιον των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, ενώ στις τοπικές κοινωνίες οι μαθητικές παρελάσεις τιμούν τους ήρωες του 1821.

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ηλεία: Νεκρός ο 13χρονος μαθητής που οδηγούσε πατίνι και συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

ΑΣΕΠ 1ΕΑ/2025 και 4ΕΑ/2025: Οι οριστικοί πίνακες εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος
Νάσος Ηλιόπουλος στο alfavita.gr: Κάτω τα χέρια από τους εκπαιδευτικούς!
Είναι αδιανόητο σχεδόν 2.500 εκπαιδευτικοί να έχουν έρθει αντιμέτωποι με πειθαρχικές διαδικασίες επειδή συμμετέχουν σε απεργιακές δράσεις υπεράσπισης...
Νάσος Ηλιόπουλος στο alfavita.gr: Κάτω τα χέρια από τους εκπαιδευτικούς!
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει από το Ηράκλειο Κρήτης
Τσίπρας από Ηράκλειο: «Ανάψαμε φωτιά και μεγαλώνει - Γρήγορα θα κάνει ξαστεριά»
Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για «ηθική επανάσταση» από την Κρήτη ενώ δήλωσε ότι «δεν θα βάλουμε φόρους στην μεσαία τάξη, αυτή τη φορά»
Τσίπρας από Ηράκλειο: «Ανάψαμε φωτιά και μεγαλώνει - Γρήγορα θα κάνει ξαστεριά»