Η απεργία της ΑΔΕΔΥ συγκεντρώνει σήμερα στο κέντρο της πρωτεύουσας εκατοντάδες πολίτες, με εργαζόμενους να δηλώνουν δυναμικά την εναντίωσή τους στο νομοσχέδιο που θεσμοθετεί το 13ωρο εργασίας.
Η κινητοποίηση λαμβάνει χώρα την ίδια στιγμή που το νομοσχέδιο εισέρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής για διήμερη συζήτηση και ψήφιση (14-15/10), ενισχύοντας την ένταση στους δρόμους της Αθήνας.
Η 24ωρη απεργία έχει προκηρυχθεί από την ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και συνδικάτα, με τη στήριξη της ΓΣΕΕ, ενώ οι προσυνάθροισης ξεκίνησαν στις 9:30 π.μ. σε Πλατεία Κάνιγγος, Ομόνοια και Προπύλαια.
Δυναμική συμμετοχή και συνθήματα ενάντια στο 13ωρο
Η παρουσία του ΠΑΜΕ ξεχωρίζει με εκατοντάδες εργαζόμενους από διάφορους κλάδους να κρατούν το κεντρικό σύνθημα: «Στα σκουπίδια το νομοσχέδιο της 13ωρης σκλαβιάς».
Η Πανεπιστημίου παραμένει αυτήν την ώρα αποκλεισμένη, ενώ οι μετακινήσεις διευκολύνονται με περιορισμένη λειτουργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τη συμμετοχή των απεργών.

Παρά την απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς, λεωφορεία και τρόλεϊ κινούνται από τις 9:00 έως τις 21:00, ενώ Μετρό, Ηλεκτρικός και Τραμ λειτουργούν μεταξύ 9:00 – 17:00. Αντίθετα, τρένα και Προαστιακός δεν πραγματοποιούν δρομολόγια, επηρεάζοντας και την ακτοπλοΐα, λόγω έλλειψης ρυμουλκών για πρόσδεση και απόπλου. Τα ταξί λειτουργούν κανονικά.
Αιτήματα και διεκδικήσεις της απεργίας
Η ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει ότι η απεργία εστιάζει σε:
Απόσυρση του νομοσχεδίου για το 13ωρο. Απαίτηση για 7ωρο/5ήμερο/35ωρο
Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
Ουσιαστικές αυξήσεις στις αποδοχές
Κατάργηση της εισφοράς 2%
Ξεπάγωμα της διετίας 2016-2017
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και στο Δημόσιο
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
Κατάργηση του νέου Πειθαρχικού Δικαίου
Όπως επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ, «η απεργία της 14ης Οκτωβρίου είναι σταθμός στον αγώνα για αξιοπρέπεια, ελεύθερο χρόνο και ζωή με δικαιώματα», καλώντας όλους τους εργαζόμενους σε μαζικό και αποφασιστικό «παρών».
Συμμετοχή ΓΣΕΕ και Εργατικών Κέντρων σε όλη την Ελλάδα
Η ΓΣΕΕ καλεί σε συμμετοχή όλους τους εργαζόμενους με αιτήματα:
Κατάργηση του 13ώρου και της περαιτέρω ελαστικοποίησης
Μείωση ωραρίου
Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις
Στην απεργία συμμετέχουν Εργατικά Κέντρα από Αθήνα, Πειραιά, Πάτρα, Λάρισα, Εύβοια, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Χανιά και άλλες περιοχές, καθώς και Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Φαρμάκου, Τύπου, Λογιστών και Σιδηροδρομικών.

Ρυθμίσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Λεωφορεία & Τρόλεϊ: 09:00 – 21:00
Μετρό Γραμμή 1 (Πειραιάς – Κηφισιά): 09:00 – 17:09, τελευταίοι συρμοί ανά σταθμό όπως αναφέρονται από Hellenic Train
Μετρό Γραμμές 2 & 3: 09:00 – 17:00
Τραμ Γραμμές 6 & 7: πρώτη αναχώρηση 09:15 – τελευταία 16:14, με πλήρη πρόγραμμα ανταποκρίσεων
Σιδηρόδρομοι και Προαστιακός: καμία δρομολόγηση λόγω συμμετοχής στην απεργία
Πλοία: Αναμένονται καθυστερήσεις λόγω απεργίας ναυτεργατών (ΠΕΜΕΝ, ΠΕΝΕΝ, ΠΕΠΡΝ)
Ταξί: λειτουργούν κανονικά
Συλλαλητήρια και πορείες
11:00 π.μ. στο Σύνταγμα (ΓΣΕΕ – ΕΚΑ – ΑΔΕΔΥ)
10:30 π.μ. στα Προπύλαια (ΠΑΜΕ)
Παράλληλες κινητοποιήσεις λαμβάνουν χώρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, ενισχύοντας το κύμα διαμαρτυρίας κατά της επέκτασης του ωραρίου εργασίας και της κατάργησης των συλλογικών δικαιωμάτων.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ