Ξεσηκωμός γονιών και εκπαιδευτικών για την Ειδική Αγωγή: Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στη Θεσσαλονίκη
«Καμία ανοχή στην περιθωριοποίηση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους! Να βρουν απέναντί τους όλη την κοινωνία!»

 Σε ξεσηκωμό των γονέων οδηγεί η υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής από το Υπουργείο Παιδείας.

«Η κρατική χρηματοδότηση για την πρόνοια έχει μειωθεί κατά αρκετές 100δες εκατομμύρια τα τελευταία 15 χρόνια. Έκλεισαν ειδικά σχολεία και όσα μένουν καταρρέουν από τις σάπιες υποδομές και το ελάχιστο προσωπικό. Καταργήθηκαν τμήματα ένταξης, μειώθηκαν οι δωρεάν θεραπείες, κόπηκαν πολλές χιλιάδες αναπηρικά επιδόματα και άλλες σημαντικές παροχές. Τα παραπάνω δείχνουν ότι όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, θεωρούν τις λεγόμενες «δημοσιονομικές αντοχές» πιο σημαντικές από τη ζωή και την αξιοπρέπεια των πιο ευάλωτων ανθρώπων», σημειώνουν σε ψήφισμά τους οι γονείς από τη Θεσσαλονίκη

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων  Μαθητών Καλαμαριάς μαζί με το Συντονιστικό των ΕΕΕΕΚ Θεσ/νίκης και η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από την ευρεία σύσκεψη που συμμετείχε στις 16/5 με άλλους φορείς εργαζομένων, γονέων και ανθρώπων με Αναπηρία, καλεί σε κινητοποίηση στις 25/5 στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στις 11:00 πμ να διαδηλώσουμε όλοι μαζί για την  κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ειδική Αγωγή! Συνυπογράφει το παρακάτω το ψήφισμα - κάλεσμα που προέκυψε κατά την συζήτηση στη σύσκεψη και συνυπογράφεται από φορείς ΑμεΑ, συλλόγους γονέων, το συντονιστικό των ΕΕΕΕΚ και λοιπούς φορείς της ειδικής Αγωγής και Πρόνοιας.

Αναλυτικά το ψήφισμα των γονέων

Ο μαζικός αγώνας τώρα είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουν τα παιδιά μας, συνολικά οι άνθρωποι με αναπηρία και οι εργαζόμενοι στον κλάδο αυτά που τους αξίζουν! Τα εκρηκτικά προβλήματα στα ειδικά σχολεία και τις δομές πρόνοιας είναι ντροπιαστικά για το σύνολο της κοινωνίας μας. Όμως αυτοί που τα δημιούργησαν δεν αισθάνονται ντροπή. Αντιθέτως έχουν το θράσος να κάνουν κάθε τόσο φιέστες για την αναπηρία. Οι γονείς και τα άτομα με αναπηρία δεν πρέπει πια να κάνουν τους χειροκροτητές εκείνων που θεωρούν την Ειδική Αγωγή και Πρόνοια είτε κόστος είτε ευκαιρία για κέρδη!

Η κρατική χρηματοδότηση για την πρόνοια έχει μειωθεί κατά αρκετές 100δες εκατομμύρια τα τελευταία 15 χρόνια. Έκλεισαν ειδικά σχολεία και όσα μένουν καταρρέουν από τις σάπιες υποδομές και το ελάχιστο προσωπικό. Καταργήθηκαν τμήματα ένταξης, μειώθηκαν οι δωρεάν θεραπείες, κόπηκαν πολλές χιλιάδες αναπηρικά επιδόματα και άλλες σημαντικές παροχές. Τα παραπάνω δείχνουν ότι όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, θεωρούν τις λεγόμενες «δημοσιονομικές αντοχές» πιο σημαντικές από τη ζωή και την αξιοπρέπεια των πιο ευάλωτων ανθρώπων.

Οι γονείς έχουμε ανάγκη από υπηρεσίες που θα αναλαμβάνουν να απαλύνουν το τεράστιο βάρος που σηκώνουμε και θα μας καθοδηγούν χωρίς να κοιτάνε πρώτα τις τσέπες μας. Χρειάζονται Σύγχρονα, ασφαλή, δημόσια κτίρια με κατάλληλες υποδομές για την αναπηρία. Όχι τσουβάλιασμα παιδιών σε ακατάλληλα κτίρια, όπου η εκπαίδευση και η εξέλιξη τους είναι αδύνατη λόγω έλλειψης κατάλληλου χώρου και δεν γίνεται τίποτα παραπάνω από φύλαξη. Στα γενικά σχολεία οι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες χρειάζονται παράλληλη στήριξη ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε μαθητή και της κάθε τάξης και τμήματα ένταξης για όλη τη σχολική χρονιά. Στα ειδικά σχολεία χρειάζονται εκπαιδευτικούς και ειδικό προσωπικό ικανό αρκετούς ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες τους. Δεν δεχόμαστε η πολιτική της «αποϊδρυματοποίησης» και της «συμπερίληψης» να γίνεται το όχημα για την κατάργηση της ειδικής αγωγής και του δημόσιου χαρακτήρα της πρόνοιας. Αποστρεφόμαστε την αλγεινή κατάσταση στα ιδρύματα της περιοχής που μετρούν ακόμα και τραγικούς θανάτους, ξυλοδαρμούς και εγκατάλειψη.

Οι άνθρωποι με αναπηρίες, στον 21ο αιώνα θέλουμε πραγματική ισότιμη πρόσβαση στην κοινωνία και όχι ευχολόγια. Ξέρουμε ότι αυτό είναι εφικτό σήμερα. Θέλουμε δουλειά για όλους τους ικανούς προς εργασία με προσαρμογή των εργασιακών χώρων. Θέλουμε εύκολη και δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Θέλουμε να ζούμε σε σύγχρονες πόλεις με πλήρη και εύκολη πρόσβαση σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Να μπορούμε να σπουδάσουμε χωρίς εμπόδια. Να έχουμε θεραπείες και υλικοτεχνική υποστήριξη με βάση τις ανάγκες και όχι την τσέπη μας.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο είμαστε πάρα πολλοί λίγοι και σε πολλές περιπτώσεις η προσφορά μας περιορίζεται σε απλή φύλαξη. Η δουλειά μας απαξιώνεται, τα πτυχία μας θεωρούνται κουρελόχαρτα, η εμπειρία μας δεν αξιοποιείται. Πολλοί αλλάζουμε κάθε χρόνο σχολεία και δεν στεριώνουμε πουθενά για πολλά χρόνια. Στον ιδιωτικό τομέα εργαζόμαστε με ελαστικά ωράρια και με εξευτελιστικούς μισθούς. Αντιμετωπίζουμε απολύσεις, αυταρχισμό και δεν έχουμε ουσιαστική στήριξη στο έργο μας.

Μέχρι εδώ! Πρέπει να μας βρουν απέναντι όσοι μας έχουν φέρει σε αυτήν την κατάσταση!

Όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν έχουν ενιαία πολιτική για την Ειδική Αγωγή και Πρόνοια η οποία συμβαδίζει με άλλες κυβερνήσεις χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε πολλές χώρες οι υπηρεσίες έχουν υποβαθμιστεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της πολιτικής μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης και ανοίγματος του δρόμου για κερδοφόρες επενδύσεις στον τομέα της αναπηρίας. Το «Εθνικό Σχέδιο για την αναπηρία» στην Ελλάδα που παρέχει προσωπικούς βοηθούς με το σταγονόμετρο, είναι εμπνευσμένο από τη στρατηγική της ΕΕ. Τα μεγάλα κέντρα εργο-λογοθεραπείας «ρουφάνε» επιχορηγήσεις μέσω ΕΣΠΑ και τα κέντρα αποκατάστασης καλύπτουν τα τεράστια κενά της δημόσιας υγείας με πολύ βαρύ τίμημα για τις λαϊκές οικογένειες.

Αυτό το χάλι, λέγεται «οικονομική ανάπτυξη»! Μετά από αυτά τα μέτρα που πετσόκοψαν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, γονέων και εργαζόμενων, οι κυβερνήσεις ζητωκραύγαζαν επειδή πιάστηκαν οι «δημοσιονομικοί στόχοι»! Το χάλι θα συνεχιστεί όσο διατηρούμε την αυταπάτη ότι οι ίδιοι υπουργοί, δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα «καταλάβουν» ότι η κατάσταση στα ειδικά σχολεία πρέπει να αλλάξει. Γνωρίζουν πολύ καλά τις επιπτώσεις της δικής τους πολιτικής. Αυτό που χρειάζεται είναι να αναγκαστούν να κάνουν υποχωρήσεις από τους στρατηγικούς τους στόχους. Και αυτό γίνεται μόνο αν τους αναγκάσει ο λαός με τον αγώνα του.

Καμία ανοχή στην περιθωριοποίηση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους! Να βρουν απέναντί τους όλη την κοινωνία!

Απαιτούμε από την κυβέρνηση:

Εκπαίδευση για όλους

 • Να ξεκινήσει άμεσα η ανέγερση νέων κτιρίων για τα ΕΕΕΕΚ σχολεία Πυλαίας-Χορτιάτη Κορδελιού και Θέρμης.

 • Να ξεκινήσει συνολικό σχέδιο νέων σχολικών κτιρίων σε όλη την περιοχή που είναι υπερπλήρη.

 • Να μην τολμήσετε να κλείσετε το μοναδικό Ειδικό νηπιαγωγείο για αυτισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης!

 • Στελέχωση των Ειδικών σχολείων με όλο το απαραίτητο προσωπικό με κάλυψη όλων των κενών.

 • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την στήριξη των φοιτητών με αναπηρία (διερμηνέων νοηματικής, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, προσωπικών βοηθών).

Κάλυψη των πραγματικών αναγκών των ατόμων με αναπηρία

 • Γενναία αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία-Πρόνοια.

 • Να θεσπιστούν νέες σύγχρονες, δημόσιες δομές για την έγκαιρη διάγνωση και την πρώιμη παρέμβαση.

 • Δωρεάν θεραπείες Ειδικής Αγωγής για όσους και για όσο το έχουν ανάγκη.

 • Νέες, σύγχρονες δομές για ενήλικους με αναπηρία και να αναβαθμιστούν τα ήδη υπάρχοντα ιδρύματα.

 • Να σταματήσει κάθε πληρωμή για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, επεμβάσεις και τεχνολογικά βοηθήματα και να εξασφαλιστούν 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 • Προσωπικοί βοηθοί για όλους όσους το έχουν ανάγκη χωρίς περιορισμούς και κόφτες.

 • Να σταματήσουν τα σφαγεία των ΚΕΠΑ. Επιδόματα που εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση.

 • Να σταματήσει η απαράδεκτη επανεξέταση των μη αναστρέψιμων αναπηριών.

 • Άμεσα μέτρα για την προσβασιμότητα των αναπηριών όλων των κατηγοριών στην πόλη.

 • Μαζικές προσλήψεις όλων των ικανών προς εργασία ατόμων με αναπηρία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα χωρίς διακοπή του επιδόματος αναπηρίας.

 • Παροχή στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών και θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση. Όχι στα ιδρύματα της ντροπής που στοιβάζονται ψυχές!

Προστασία των εργαζόμενων στον κλάδο

 • Να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με αυξήσεις σε μισθούς και άλλες παροχές.

 • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στα ιδρύματα.

 • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού.

 • Ένταξη ειδικοτήτων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

 • Πλήρης υποστήριξη των εργαζόμενων (ψυχολογική κ.τ.λ.) στην ειδική αγωγή – πρόνοια.

Καλούμε όλους και όλες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης το Σάββατο 25 Μαΐου στις 11:00 το πρωί.

Στο συλλαλητήριο καλούν:

Το Συντονιστικό Συλλόγων Γονέων/Κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ Θεσ/νίκης (Εκπροσωπεί όλα τα ΕΕΕΕΚ της Θεσσαλονίκης)

Το Σωματείο Εργαζόμενων στην Ειδική αγωγή Κεντρικής Μακεδονίας,

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων Θεσσαλονίκης

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Ο Σύλλογος εκτάκτου προσωπικού Ε.Κ.Ε.Κ – ΑμεΑ Θεσσαλονίκης (Λακκιά)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δπθ
ΔΠΘ: Σημαντικές διακρίσεις του Τμήματος Χημείας στα Health & Safety Awards 2024
Χρυσό Μετάλλιο με το έργο Erasmus+ SETOFF και Πρώτο Βραβείο στο Π.Μ.Σ. «Χημική Βιομηχανία: Διαχείριση Ποιότητας, Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας»
ΔΠΘ: Σημαντικές διακρίσεις του Τμήματος Χημείας στα Health & Safety Awards 2024