ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Η Σύνοδος συζήτησε επιπλέον διεξοδικά ζητήματα, που απασχολούν το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα θέματα έρευνας και καινοτομίας, οικονομικά, φοιτητικής μέριμνας, διοικητικά και ακαδημαϊκά.

Η 105η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων διεξήχθη από τις 17 έως και τις 19 Απριλίου 2024, στην Αλεξανδρούπολη. Η Σύνοδος διοργανώθηκε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με Προεδρεύοντα τον Πρύτανη Καθηγητή Φώτιο Μάρη με τη συμβολή των μελών του Προεδρείου,  Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Δημήτρη Μπουραντώνη και του  Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητή Χρήστου Μπούρα.

Την Παρασκευή, 19 Απριλίου του 2024 πραγματοποιήθηκε η Ολομέλεια της Συνόδου με την παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη και του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης,  Καθηγητή Οδυσσέα Ζώρα.

Στις εργασίες της Συνόδου μετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας κ. Αθανάσιος Κυριαζής, η Πρόεδρος του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης Δρ. Άννα Ροκοφύλλου, η Γενική Διευθύντρια  της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Δρ. Χριστίνα Μπέστα και η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Βαρβάρα Παπαθανασοπούλου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΙΘΑ.

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Συνόδου, την Πέμπτη 18 Απριλίου του 2024, κεντρικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η Διεθνοποίηση και Εξωστρέφεια στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στην οποία παρευρέθηκε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην πρόταση για ένα κοινό Ευρωπαϊκό Πτυχίο που θα αποτελέσει συνέχεια άλλων επιτυχημένων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το πρόγραμμα ERASMUS+.

Δεύτερη θεματική ενότητα αποτέλεσε ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Διαπιστώθηκε ότι αποτελεί ισχυρή προτεραιότητα η ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των ψηφιακών συστημάτων και η στελέχωση των μονάδων ψηφιακής διακυβέρνησης με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Ειδικότερα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου των Ελληνικών Πανεπιστημίων, την αναβάθμιση των υπηρεσιών φοιτητικής μέριμνας και τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας και προστασίας της πανεπιστημιακής κοινότητας και των υποδομών.

Συζητήθηκε και κρίθηκε αναγκαία τόσο η συστηματική ετήσια αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού των Πανεπιστημίων, όσο και η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης με κατανομή νέων μονίμων θέσεων ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού. Στο πλαίσιο της άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος ζητήθηκε η επίσπευση της διαδικασίας έγκρισης των Οργανισμών των ΑΕΙ και η κατάλληλη ρύθμιση συμμετοχής του πάσης φύσεως διοικητικού προσωπικού στο ενιαίο σύστημα κινητικότητας λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη του Πανεπιστημίου.

Τι προηγήθηκε

«Η δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη του ΔΠΘ και για λόγους εθνικούς και για λόγους ακαδημαϊκούς μετουσιώθηκε με τον τελευταίο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση, τον οποίο φέραμε στην ελληνική Βουλή . Πιστεύουμε βαθιά στο Δημοκρίτειο, πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, στα ελληνικά περιφερειακά πανεπιστήμια», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης από την Αλεξανδρούπολη όπου ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 105ης Συνόδου των Πρυτάνεων.

Αναφορικά με την ατζέντα της πολύωρης συζήτησης που είχε με τους πρυτάνεις σημείωσε πως εξετάστηκε μία σειρά από πρόσθετες ρυθμίσεις κι ενέργειες για την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας ώστε να δοθεί στα πανεπιστήμια η δυνατότητα να αναπτυχθούν γρηγορότερα και καλύτερα διεθνώς. «Σ' αυτό το πλαίσιο της διαρκούς συζήτησης και της διαρκούς ώσμωσης με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια θα περιμένουμε περαιτέρω προτάσεις από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων για πρόσθετες ενέργειες που τα πανεπιστήμιά μας θα κληθούν να κάνουν κι εμείς θα κληθούμε να νομοθετήσουμε στο επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Αναφέρθηκε ακόμη στην προδημοσίευση της πρόσκλησης 62 εκ. ευρώ για τη διεθνοποίηση των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων, η οποία όπως σημείωσε βρίσκεται ήδη στον αέρα και «θα επιτρέψει στα πανεπιστήμιά μας να συμπράξουν με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού για κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα στη χώρα μας». Τέλος αναφερόμενος στην ψηφιοποίηση του συνόλου των διαδικασιών των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων, η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί, εξέφρασε την πεποίθηση πως εντός λίγων μηνών «η κατάσταση της οργάνωσης των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων θα είναι τέτοια όπου δεν θα έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα πιο καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού και δη της δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ».

Από την πλευρά του ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Φώτης Μάρης δήλωσε πως μεταξύ των ειδικών θεματικών ενοτήτων που απασχόλησαν την 105η Σύνοδο των Πρυτάνεων οι σημαντικότερες ήταν αυτές της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειας και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Εξέφρασε την πεποίθηση πως έχουν δρομολογηθεί οι λύσεις για την πάταξη της γραφειοκρατίας , την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της υποστελέχωσης αλλά και της υποχρηματοδότησης. «Είμαστε σίγουροι ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και θα φέρει αποτελέσματα έτσι ώστε στα αμέσως επόμενα χρόνια να είμαστε στη θέση που θέλουμε όλοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, παρέχοντας ποιοτικές σπουδές καθολικά στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και σε όλους όσους θέλουν να έρθουν και να σπουδάσουν στη χώρα μας», σημείωσε ο κ. Μάρης.

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5