Μαργαρίτης Σχοινάς
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Η πρόταση  αφορά ένα κοινό πρόγραμμα πανεπιστημίων  από διαφορετικές χώρες της ΕΕ, το οποίο θα αναγνωρίζεται σε όλα τα κράτη μέλη και θα συμβάλει στην κινητικότητα των φοιτητών από κράτος σε κράτος

Με τους πρυτάνεις να  θέτουν μετ' επιτάσεως το θέμα αύξησης της χρηματοδότησης των δημοσίων Πανεπιστημίων και ιδίως των περιφερειακών που θεωρείται ότι θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα από την ίδρυση των ιδιωτικών, και να λαμβάνουν «προειδοποίηση» ότι εκτός από τα ιδιωτικά ΑΕΙ έρχεται και ...Ευρωπτυχίο, ολοκληρώνεται σήμερα στην Αλεξανδρούπολη η 105η Σύνοδος Πρυτάνεων, παρουσία του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη.

Ο κ. Πιερρακάκης αναμένεται να υποσχεθεί και πάλι αύξηση των χρηματοδοτήσεων υπανθυμίζοντας ότι έχουν ήδη αυξηθεί σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, ενώ προτίθεται να πραγματοποιήσει κύκλο επισκέψεων στα πανεπιστήμιαανα τη χώρα ώστε να ενημερωθεί για τις ανάγκες τους.

Τις εργασίες της συνόδου, που άρχισαν την Τρίτη και ολοκληρώνονται σήμερα, απασχολούν τα θέματα της σταδιακής αύξηση των χρηματοδοτήσεων των ΑΕΙ, της πρόσληψης μελών ΔΕΠ, του ψηφιακού τους μετασχηματισμού αλλά και της διεθνοποίησης,  για την οποία μάλιστα υπήρξε παρουσία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Μαργαρίτη Σχοινά που παρουσίασε χτες προτάσεις, με κυριότερη αυτήν για  κοινό Ευρωπαϊκό Πτυχίο.

Η πρόταση  αφορά ένα κοινό πρόγραμμα πανεπιστημίων  από διαφορετικές χώρες της ΕΕ, το οποίο θα αναγνωρίζεται σε όλα τα κράτη μέλη και θα συμβάλει στην κινητικότητα των φοιτητών από κράτος σε κράτος και η υιοθέτησή του θα είναι βέβαια εθελοντική σε κάθε χώρα και ίδρυμα.

«Η ιδέα του πτυχίου αυτού εδράζεται σε μια μακρά και πλούσια ιστορία συνεργασιών και συμμαχιών μεταξύ των πανεπιστημίων της Ε.Ε. Σήμερα χτίσαμε 60 τέτοιες ευρωπαϊκές συμμαχίες με 500 ΑΕΙ (το 10% του συνολικού αριθμού πανεπιστημίων στην Ε.Ε.). Όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, αυτές οι διασυνοριακές συνέργειες ήδη χρηματοδοτούν κοινά μαθήματα, διασυνοριακές συνεργασίες και ολοένα και περισσότερη κινητικότητα», είπε ο κ.Σχοινάς.

Το πιο σημαντικό, όπως πρόσθεσε, είναι ότι η πρωτοβουλία αυτή θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους να βιώσουν στην πράξη τη σημασία ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης: «Με το πτυχίο αυτό, ο Ευρωπαϊκός Χώρος Εκπαίδευσης θα μεταφραστεί σε μια χειροπιαστή πραγματικότητα. Έτσι, η κινητικότητα θα γίνει ο κανόνας και όχι εξαίρεση», κατέληξε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Δημοτικά Σχολεία: Αλλάζει το ωράριο αποχώρησης των μαθητών

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

euroekloges.jpg
Ευρωεκλογές: Πότε θα μείνουν κλειστά τα σχολεία - Η εγκύκλιος
Τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024 και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024
Ευρωεκλογές: Πότε θα μείνουν κλειστά τα σχολεία - Η εγκύκλιος
Κωνσταντινούπολη
Κωνσταντινούπολη: Νέα προειδοποίηση – «Σεισμός μέχρι και 7,5 Ρίχτερ»
Νέα προειδοποίηση για μεγάλο σεισμό – «Εάν σπάσει η γραμμή του ρήγματος, θα σημειωθεί σεισμική δόνηση έως και 7,5 Ρίχτερ»
Κωνσταντινούπολη: Νέα προειδοποίηση – «Σεισμός μέχρι και 7,5 Ρίχτερ»
πυροσβεστική
Συζήτηση για την πυρασφάλεια των σχολείων ζητά η ΕΛΜΕ Πειραιά - Με αφορμή τη φωτιά σε Λύκειο του Κορυδαλλου
ΕΛΜΕ Πειραιά: «Η ανυπαρξία ουσιαστικής κρατικής μέριμνας και ευθύνης, ολοκληρωμένου σχεδίου για την συντήρηση και ασφάλεια των σχολικών κτιρίων, η...
Συζήτηση για την πυρασφάλεια των σχολείων ζητά η ΕΛΜΕ Πειραιά - Με αφορμή τη φωτιά σε Λύκειο του Κορυδαλλου