Μαργαρίτης Σχοινάς
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Η πρόταση  αφορά ένα κοινό πρόγραμμα πανεπιστημίων  από διαφορετικές χώρες της ΕΕ, το οποίο θα αναγνωρίζεται σε όλα τα κράτη μέλη και θα συμβάλει στην κινητικότητα των φοιτητών από κράτος σε κράτος

Με τους πρυτάνεις να  θέτουν μετ' επιτάσεως το θέμα αύξησης της χρηματοδότησης των δημοσίων Πανεπιστημίων και ιδίως των περιφερειακών που θεωρείται ότι θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα από την ίδρυση των ιδιωτικών, και να λαμβάνουν «προειδοποίηση» ότι εκτός από τα ιδιωτικά ΑΕΙ έρχεται και ...Ευρωπτυχίο, ολοκληρώνεται σήμερα στην Αλεξανδρούπολη η 105η Σύνοδος Πρυτάνεων, παρουσία του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη.

Ο κ. Πιερρακάκης αναμένεται να υποσχεθεί και πάλι αύξηση των χρηματοδοτήσεων υπανθυμίζοντας ότι έχουν ήδη αυξηθεί σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, ενώ προτίθεται να πραγματοποιήσει κύκλο επισκέψεων στα πανεπιστήμιαανα τη χώρα ώστε να ενημερωθεί για τις ανάγκες τους.

Τις εργασίες της συνόδου, που άρχισαν την Τρίτη και ολοκληρώνονται σήμερα, απασχολούν τα θέματα της σταδιακής αύξηση των χρηματοδοτήσεων των ΑΕΙ, της πρόσληψης μελών ΔΕΠ, του ψηφιακού τους μετασχηματισμού αλλά και της διεθνοποίησης,  για την οποία μάλιστα υπήρξε παρουσία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Μαργαρίτη Σχοινά που παρουσίασε χτες προτάσεις, με κυριότερη αυτήν για  κοινό Ευρωπαϊκό Πτυχίο.

Η πρόταση  αφορά ένα κοινό πρόγραμμα πανεπιστημίων  από διαφορετικές χώρες της ΕΕ, το οποίο θα αναγνωρίζεται σε όλα τα κράτη μέλη και θα συμβάλει στην κινητικότητα των φοιτητών από κράτος σε κράτος και η υιοθέτησή του θα είναι βέβαια εθελοντική σε κάθε χώρα και ίδρυμα.

«Η ιδέα του πτυχίου αυτού εδράζεται σε μια μακρά και πλούσια ιστορία συνεργασιών και συμμαχιών μεταξύ των πανεπιστημίων της Ε.Ε. Σήμερα χτίσαμε 60 τέτοιες ευρωπαϊκές συμμαχίες με 500 ΑΕΙ (το 10% του συνολικού αριθμού πανεπιστημίων στην Ε.Ε.). Όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, αυτές οι διασυνοριακές συνέργειες ήδη χρηματοδοτούν κοινά μαθήματα, διασυνοριακές συνεργασίες και ολοένα και περισσότερη κινητικότητα», είπε ο κ.Σχοινάς.

Το πιο σημαντικό, όπως πρόσθεσε, είναι ότι η πρωτοβουλία αυτή θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους να βιώσουν στην πράξη τη σημασία ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης: «Με το πτυχίο αυτό, ο Ευρωπαϊκός Χώρος Εκπαίδευσης θα μεταφραστεί σε μια χειροπιαστή πραγματικότητα. Έτσι, η κινητικότητα θα γίνει ο κανόνας και όχι εξαίρεση», κατέληξε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Απολύθηκε αναπληρωτής με Airbnb στο όνομά του - Γιατί θεωρήθηκε «έμπορος»

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Ανακοινώθηκε επίσημα ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με νέα ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mosxari
Μοσχάρι κατσαρόλας: 5 λάθη που το κάνουν σκληρό και πώς να τα αποφύγουμε
Μικρές αστοχίες στο μαγείρεμα μπορούν να χαλάσουν ένα κλασικό φαγητό. Δείτε τι να προσέξετε για μοσχάρι που λιώνει στο στόμα.
Μοσχάρι κατσαρόλας: 5 λάθη που το κάνουν σκληρό και πώς να τα αποφύγουμε
tigani
10 συνηθισμένα λάθη στο σοτάρισμα και πώς να πετύχετε τέλειο αποτέλεσμα
Πολλά μικρά λάθη μπορούν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Ας δούμε τα πιο συχνά προβλήματα και τρόπους να τα αποφύγετε.
10 συνηθισμένα λάθη στο σοτάρισμα και πώς να πετύχετε τέλειο αποτέλεσμα