φωτο
Η ΕΛΜΕ Χανίων είναι το πρώτο πρωτοβάθμιο σωματείο σε βάρος του οποίου το ελληνικό δημόσιο στρέφεται νομικά

Mε διώξεις αλλά και με απειλές προστίμων, ακόμα και απαίτηση φυλάκισης των συνδικαλιστών, απαντά στους απεργούς εκπαιδευτικούς η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με πρώτα θύματα τα μέλη της ΕΛΜΕ Χανίων που χθες κάθισαν στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Χανίων. Η αγωγή που κατέθεσε το υπουργείο κατά των μελών της ΕΛΜΕ για την κηρυχθείσα απεργία-αποχή από την αξιολόγηση εκδικάστηκε σε κλίμα έντασης καθώς στο δικαστικό μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες εκπαιδευτικοί, ενώ «βροχή» κατέφτασαν οι ανακοινώσεις συμπαράστασης από τις ΕΛΜΕ όλης της χώρας.

Αναλυτικά

Στα δικαστήρια οδηγήθηκε χθες η ΕΛΜΕ Χανίων μετά από αγωγή του ελληνικού δημοσίου και συγκεκριμένα των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με αφορμή την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης κατά της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Το ελληνικό δημόσιο επικαλέστηκε παραβίαση διατάξεων του νόμου, με τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών να μιλούν για αυταρχισμό, εκφράζοντας την αντίδραση τους με μια μαζική παράσταση έξω από τα δικαστήρια Χανίων, χθες το πρωί οπότε και εκδικάστηκε η υπόθεση στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.

«Αυτή τη στιγμή η κουβέντα γύρω από τη δίκη δεν έχει σχέση με το ζήτημα της ατομικής αξιολόγησης. Είναι ζήτημα δημοκρατίας και κατά πόσο μπορεί ένας κλάδος να απεργεί κόντρα σε έναν άδικο νόμο. Η λογική του υπουργείου και η κατεύθυνση που έχει δοθεί σε μας είναι ότι μπορούμε να κινούμαστε μόνο για τα μισθολογικά», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων κ. Χρήστος Μπέλμπας. Σημείωσε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση τρέχει με ρυθμούς πάρα πολύ γρήγορους για να βγάλει μια απεργία παράνομη και καταχρηστική. Δεν είναι η πρώτη φορά. Έχουμε χάσει το μέτρημα στα εκπαιδευτικά πόσες φορές έχει το υπουργείο προσπαθήσει κι έχει βγάλει τις απεργίες μας παράνομες και καταχρηστικές», είπε.

Δικαστήρια Χανιά - Κινητοποίηση εκπαιδευτικών

(Με στοιχεία και φωτο από το neakriti.gr και zarpanews.gr)

Η ΕΛΜΕ Χανίων υποστηρίζει ακόμα πως με βάση όσα ίσχυαν, οι εκπαιδευτικοί είχαν το νόμιμο δικαίωμα να κινητοποιούνται για ευρύτερα θέματα που αφορούν τα εργασιακά τους, όπως συνταξιοδοτικά, θέματα ωραρίου, ασφάλισης και συνθηκών. «Αυτή τη στιγμή αυτό το δικαίωμα βάλλεται από το Υπουργείο. Άρα δεν είναι ζήτημα τοπικό, ούτε ατομικής αξιολόγησης. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, είναι ζήτημα που αφορά όλους τους εργαζόμενους. Όπως βλέπετε τα μέλη μας είναι εδώ για να υπερασπιστούν το δικαίωμα μας στην απεργία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ.

Το «παρών» στη συγκέντρωση των εκπαιδευτικών στα δικαστήρια έδωσαν και φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης εκφράζοντας τη συμπαράσταση τους στην ΕΛΜΕ και καταδικάζοντας οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση σε κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Βαγγέλης Πρασόπουλος τόνισε ότι «η κυβέρνηση με πρωτοφανή αυταρχισμό έρχεται για ακόμα μια φορά να κηρύξει την απεργία των εκπαιδευτικών παράνομη τόσο στην ΑΔΕΔΥ όσο και στο δευτεροβάθμιο όργανο, στην ΟΛΜΕ. Η ΕΛΜΕ κηρύττει απεργία κατά της αξιολόγησης και βρίσκεται αντιμέτωπη επίσης με αγωγή από το ελληνικό δημόσιο».

Δικαστήρια Χανιά - Κινητοποίηση εκπαιδευτικών

(Με στοιχεία και φωτο από το neakriti.gr και zarpanews.gr)

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων

Σήμερα Τρίτη 26/3 εκδικάστηκε η αγωγή του Δημοσίου κατά της ΕΛΜΕ Χανίων στην οποία το Δημόσιο ζητούσε να κηρυχθεί η Απεργία – Αποχή της ΕΛΜΕ Χανίων παράνομη και καταχρηστική.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων χαιρετίζει την μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στην σημερινή κινητοποίηση αποδεικνύοντας ότι οι απειλές και οι εκφοβισμοί δεν τρομάζουν το εκπαιδευτικό κίνημα. Επιπρόσθετα, η μεγάλη παρουσία εκπαιδευτικών είναι ιδιαίτερα  σημαντική καθώς η κινητοποίηση καλέστηκε με τον εργασιακό μας χώρο, - τα σχολεία δλδ -  εκτός λειτουργίας    .

Χαιρετίζουμε επίσης τους αλληλέγγυους από άλλα σωματεία και συλλογικότητες που είτε βρέθηκαν κοντά μας στο χώρο των δικαστηρίων, είτε έστειλαν ψηφίσματα συμπαράστασης.

Όσοι βρεθήκαμε στο χώρο του δικαστηρίου και παρακολουθήσαμε τη δίκη, γνωρίζαμε ότι παρεμβαίνουμε σε ένα πεδίο ναρκοθετημένο. Την στιγμή που για άλλες υποθέσεις η δικαιοσύνη φαίνεται να κινείται με ρυθμούς χελώνας , εδώ με αστείες δικαιολογίες – χρονικές προθεσμίες για τα στάδια της αξιολόγησης οι οποίες κατ’ ουσίαν γνωρίζουμε ότι δεν υφίστανται- ζήσαμε μια fast track διαδικασία. Από τη μεριά μας ως ΕΛΜΕ Χανίων εξηγήσαμε, μέσω της νομικής εκπροσώπου αλλά και του εκπροσώπου του ΔΣ, τους λόγους για τους οποίους η αγωγή του Δημοσίου ήταν στην ουσία αστήρικτη συνταγματικά, ότι το σύνολο των κατηγοριών όφειλαν να καταπέσουν.

(Με στοιχεία και φωτο από το neakriti.gr και zarpanews.gr)

Εξηγήσαμε επίσης τους λόγους για τους οποίους η Αξιολόγηση ως συνολική διαδικασία, καμία σχέση δεν έχει με τη βελτίωση της Δημόσιας Παιδείας τουναντίον μάλιστα. Κοινός παρονομαστής για όσους ήταν παρόντες και παρούσες στην διαδικασία ήταν ότι τα επιχειρήματα από την πλευρά μας ήταν αφενός καλά τεκμηριωμένα όσο και συντριπτικά.

Παραταύτα, η απόφαση όπως αναμενόταν ήταν καταδικαστική, κρίνοντας την Απεργία – Αποχή που είχε κηρύξει το σωματείο μας ως παράνομη (αλλά όχι καταχρηστική όπως ήταν η αρχική εισήγηση).

Ως ΕΛΜΕ Χανίων δηλώνουμε ότι δε σταματάμε εδώ. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με κάθε μέσο. Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες την Τετάρτη 27/3 στις 7:00μμ στο 2ο Γυμνάσιο Χανίων, στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ, με αφορμή τη Γενική Συνέλευση των Προέδρων (όπου η πρόταση της ΟΛΜΕ είναι για επαναπροκήρυξη της Απεργίας – Αποχής). Είναι πολύ σημαντική η παρουσία όλων μας ώστε μαζί να πάρουμε μια απόφαση για συνέχιση του αγώνα μας.

Να διευκρινίσουμε ότι μέχρι την επίδοση της απόφασης του δικαστηρίου στην ΕΛΜΕ Χανίων, συνεχίζει να είναι σε ισχύ η Απεργία – Αποχή (τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη 27/3).

Επίσης οι 3ωρες στάσεις εργασίας που έχει κηρύξει η ΟΛΜΕ καθώς και οι κυλιόμενες τρίωρες (μίας, δύο ή τριών ωρών) που έχει κηρύξει η ΕΛΜΕ Χανίων ενάντια στην Ατομική Αξιολόγηση συνεχίζουν να ισχύουν κανονικά.

 
    Εκ μέρους του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων
        Ο Πρόεδρος                                                              Ο  Γ. Γραμματέας 
        Χ. Μπέλμπας                                                               Μ. Γιακουμάκης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα πολύ συχνά ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

taksi
Εκπαιδευτικοί Ηρακλείου: «Διεκδικούμε ασφαλή και δημόσια σχολεία»
«Ας σταματήσει η επίρριψη ευθυνών στους εκπαιδευτικούς από τη δημοτική αρχή Ηρακλείου! Δυναμώνουμε τον αγώνα μας και διεκδικούμε σχολεία ασφαλή,...
Εκπαιδευτικοί Ηρακλείου: «Διεκδικούμε ασφαλή και δημόσια σχολεία»
kakopoiisi
Ασκούμενη δικηγόρος καταγγέλλει γνωστό ποινικολόγο: «Με χτύπησε στο πρόσωπο και με έβρισε»
Νέα καταγγελία για ξυλοδαρμό και εξύβριση σε βάρος γνωστού ποινικολόγου από ασκούμενη δικηγόρο
Ασκούμενη δικηγόρος καταγγέλλει γνωστό ποινικολόγο: «Με χτύπησε στο πρόσωπο και με έβρισε»