amfitheatro-aei-foitites2
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS
Ως κύρια προβλήματα των δημόσιων Πανεπιστημίων καταγράφονται σχεδόν ισοδύναμα: η έλλειψη χρηματοδότησης για εκπαιδευτικά προγράμματα και έρευνα (30%), η έλλειψη υποδομών (28%) και τα περιστατικά βίας και παραβατικότητας (27%) με σχεδόν ισοδύναμα ποσοστά. Αντιθέτως, μόνο το 4% θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κύρος και το επίπεδο σπουδών

Ο υπουργός Παιδείας, όποτε μιλάει για τα δημόσια πανεπιστήμια, κομπάζει ότι αύξσε τη χρηματοδότησή τους και χαρακτηρίζει fake news όσα λέγονται περί του αντιθέτου -ακόμα κι όταν τα λένε οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί.

"Έχουν ακουστεί τις τελευταίες μέρες πολλές ανακρίβειες, πολλά φαντασιακά σενάρια και ανάμεσά τους ένα ότι δήθεν μειώνουμε τη χρηματοδότηση στα δημόσια Πανεπιστήμια με στόχο κάποια "φαντασιακή" υποβάθμισή τους. Αυτό, προφανώς, δεν ισχύει και δεν το λέει κανένα μέλος του Κοινοβουλίου ή κανένα μέλος της Κυβέρνησης, το λένε οι αριθμοί οι οποίοι μιλάνε από μόνοι τους. Το 2018 η χρηματοδότηση μέσω του τακτικού προϋπολογισμού των δημοσίων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα ήταν 92 εκατομμύρια ευρώ. Πέρυσι ξεπέρασε τα 133 εκατομμύρια ευρώ καταγράφοντας μία αύξηση 41 εκατομμυρίων ευρώ. Άρα, κάθε χρόνο από το 2018 και μετά, η δημόσια χρηματοδότηση αυξάνεται όπως ίσχυε το ανάποδο κατά τα χρόνια ’15, ’18 κάθε χρόνο μειωνόταν. Εγώ θα πω ότι αυτή η χρηματοδότηση δεν είναι πάντα συνθήκη που συναρτάται με τη βούλησή μας. Είναι συνθήκη που συναρτάται με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και αυτό το γνωρίζει καλά οποιοσδήποτε έχει κυβερνήσει αυτόν τον τόπο», είπε χαρακτηριστικά πριν λίγες εβδομάδες.

Μόνο που αυτό που λέει, μάλλον δεν το ακούει -η θέλει να ισχύει μόνο για την παρούσα κυβέρνηση. Γιατί ξεχνάει ο κ.Πιερρακάκης ότι από το 2018 και πριν είχαμε μνημόνια. Και οι αριθμοί όντως μιλάνε μόνοι τους, αρκεί να τους μετρήσεις από το σωστό σημείο κι όχι απο εκεί που σε βολεύει.  Το εμβληματικό Ε.Μ.Πολυτεχνείο για παράδειγμα, μόλις δυό μέρες προτού ο υπουργός μιλήσει για ψευδείς ειδήσεις, είχε εκπέμψει δραματικο SOS δια του Συμβουλίου Διοίκησής του:

«Κατά την τελευταία 15ετία το ΕΜΠ υποχρε­ώθηκε σταδιακά να λειτουργεί με προϋπολογισμό μειωμένο κατά 63.6%, καθηγητικό προσω­πικό μειωμένο κατά 36%, άλλο προσωπικό μειωμένο κατά 1.6%  και αριθμό σπουδα­στών αυξημένο κατά 20.7%. Ο δραματικά συρρικνωμένος προϋπολογισμός οδηγεί αναπόφευκτα σε αδυναμία συ­ντή­ρησης και εκσυγχρονισμού των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και κτιριακών υποδο­μών του ΕΜΠ, οι οποίες υποβαθμίζονται με ραγδαίο ρυθμό. Το γεγονός αυτό σε συνάρ­τηση με την εξίσου δραματική αφαίμαξη του προσωπικού όλων των κατηγοριών και βαθ­μίδων, καθιστά προβληματική (αν όχι αδύνατη) την παροχή ποιοτικού εκπαιδευτι­κού και ερευνητικού έργου, ανάλογου του κύρους και της ιστορίας του ΕΜΠ», ανέφερε.

 Αφου λοιπόν ολόκληρο Ε.Μ.Πολυτεχνείο διαδίδει τέτοια fake news, φαίνεται πως ...ζήλεψε και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης και ανακοίνωσε κι εκείνη στοιχεία για μια «φαντασιακή υποβάθμιση» του ιδρύματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η κρατική χρηματοδότηση για λειτουργικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς έχει περικοπεί κατά 58,62% σε σχέση με το 2009, τα μέλη ΔΕΠ έχουν μειωθεί κατά 8,76%, οι άλλες κατηγορίες προσωπικού (ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ, διοικητικοί υπάλληλοι) κατά 22,71%, ενώ την ίδια περίοδο ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών αυξήθηκε κατά 39,78%.

Αντίστοιχες ανακοινώσεις, όλες επικεντρωμένες στην «φαντασιακή», κατά τον υπουργό, υποχρηματοδότηση των δημοσίων ΑΕΙ έχουν εκδώσει σχεδόν όλα τα ιδρύματα.

Χτες λοιπόν, το ΕΚΠΑ ανακοίνωσε μια μεγάλη έρευνα κοινής γνώμης που έκανε η εταιρεία ALCO, στην οποία αποτυπώνονται οι απόψεις των πολιτών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Τα ευρήματα της δημοσκόπησης αποτυπώνουν μεν την υψηλή θέση του ΕΚΠΑ ανάμεσα στα άλλα ΑΕΙ, παράλληλα όμως αποτυπώνουν και την αίσθηση του κόσμου για τα προβλήματα των δημοσίων πανεπιστημίων. Και τι διαπιστώνεται;

Ως κύρια προβλήματα των δημόσιων Πανεπιστημίων καταγράφονται σχεδόν ισοδύναμα: η έλλειψη χρηματοδότησης για εκπαιδευτικά προγράμματα και έρευνα (30%), η έλλειψη υποδομών (28%) και τα περιστατικά βίας και παραβατικότητας (27%) με σχεδόν ισοδύναμα ποσοστά. Αντιθέτως, μόνο το 4% θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κύρος και το επίπεδο σπουδών

αλκο 1 εκπα

Στο πλαίσιο αυτό η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (79%) θεωρεί ότι προτεραιότητα της Πολιτείας θα πρέπει να είναι η ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές και η αυξημένη χρηματοδότηση των Δημόσιων Πανεπιστημίων 

αλκο 2 εκπα

Οπότε ίσως η κυβέρνηση θα έπρεπε να αντιληφθεί ότι πραγματική προτεραιότητα δεν είναι η παράκαμψη του Συντάγματος για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, αλλά η στήριξη των Δημοσίων. Κι αυτό δεν είναι fake news  αλλά η πλειοψηφούσα γνώμη των πολιτών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γνωρίζετε τι σημαίνει «ωκύμορος» και «ωκυτόκια»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 15 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 15/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aselgeia_8.jpg
Στο δικαστήριο η υπόθεση ασέλγειας σε βάρος μαθήτριας Α΄ Γυμνασίου
Ο κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα καταδικαστεί για άλλες δύο περιπτώσεις ασέλγειας σε βάρος μαθητριών
Στο δικαστήριο η υπόθεση ασέλγειας σε βάρος μαθήτριας Α΄ Γυμνασίου