ΟΙΕΛΕ: Καταγγέλλει τρομακτική παρανομία ιδιωτικών νηπιαγωγείων
«Μαίνεται η τρομακτική παρανομία των ιδιωτικών νηπιαγωγείων», καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ

Για «τρομακτική παρανομία των ιδιωτικών νηπιαγωγείων», κάνει λόγο η ΟΙΕΛΕ και καταγγέλλει πως γίνονται μαύρες» πληρωμές, επιστροφές χρημάτων στο χέρι, εκφοβισμός εκπαιδευτικών, ωράρια 10-12 ωρών, προκλητικές συμπεριφορές ακόμη και στις συνεντεύξεις πρόσληψης.

«Εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία της πολιτείας να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες προσχολικής αγωγής, κάποιοι «έμποροι»-τυχοδιώκτες της κακιάς ώρας ανοίγουν μονάδες εκπαίδευσης όπου φιλοξενούνται δεκάδες χιλιάδες παιδιά. Το πρόβλημα εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία της γειτονιάς που στη συντριπτική τους πλειονότητα (πρόκειται για πάνω από 1200 μονάδες) δεν ελέγχονται καθόλου από τις υπηρεσίες των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας και έχουν εγκαθιδρύσει ένα αδιανόητο καθεστώς τρόμου για τους εργαζόμενους σε αυτά», τονίζει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά

Ντροπιαστική για το χώρο της εκπαίδευσης και για την κοινωνία είναι η κατάσταση που επικρατεί στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και την οποία έχουμε πολλάκις, χωρίς δυστυχώς καμιά ανταπόκριση, καταγγείλει με συγκεκριμένα στοιχεία τα τελευταία χρόνια. Εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία της πολιτείας να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες προσχολικής αγωγής, κάποιοι «έμποροι»-τυχοδιώκτες της κακιάς ώρας ανοίγουν μονάδες εκπαίδευσης όπου φιλοξενούνται δεκάδες χιλιάδες παιδιά. Το πρόβλημα εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία της γειτονιάς που στη συντριπτική τους πλειονότητα (πρόκειται για πάνω από 1200 μονάδες) δεν ελέγχονται καθόλου από τις υπηρεσίες των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας και έχουν εγκαθιδρύσει ένα αδιανόητο καθεστώς τρόμου για τους εργαζόμενους σε αυτά.

Με αφορμή μια καταγγελία για απίστευτες, τραγελαφικές καταστάσεις που μόλις λάβαμε για ιδιωτικό νηπιαγωγείο στη Γλυφάδα (για νηπιαγωγεία της συγκεκριμένης περιοχής έχουμε πλήθος καταγγελιών), υποχρεωνόμαστε να δώσουμε ξανά στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην ιδιωτική προσχολική αγωγή. Στο συγκεκριμένο νηπιαγωγείο, οι καταστάσεις που βιώνουν οι συνάδελφοι είναι πρωτοφανείς. Σύμφωνα πάντοτε με την καταγγελία, κάποιοι εργάζονται χωρίς νόμιμο διοριστήριο, οι πληρωμές γίνονται με «μαύρα» χρήματα, λειτουργούν αδήλωτα τμήματα και πολλά ακόμη απίστευτα. Μάλιστα, συνάδελφος εκφοβίζεται με την αιτιολογία ότι δήθεν έκλεψε χρήματα από ένα …κουτί (!) όπου συγκεντρώνονται τα χρήματα της μισθοδοσίας!  Όλα αυτά είναι, φυσικά, αποτέλεσμα της μη εποπτείας και της ατιμωρησίας. 

Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι εύκολος ο επιτόπιος έλεγχος όλων των μονάδων, όμως σχεδόν σε όλη τη χώρα δεν πραγματοποιούνται ούτε καν οι στοιχειώδεις έλεγχοι (μισθοδοτικές καταστάσεις, προγράμματα, δραστηριότητες).  Έτσι, στο 80% και πάνω των ιδιωτικών νηπιαγωγείων διαπιστώνουμε ότι οι εκπαιδευτικοί:

•    Εργάζονται συχνά μέχρι και 12 ώρες την ημέρα, παρέχοντας πλήθος υπηρεσιών που δεν έχουν καμιά σχέση με τα καθήκοντά τους και για τις οποίες φυσικά δεν πληρώνονται (συνοδείες σχολικών, μαγείρεμα, καθάρισμα, γραμματειακή υποστήριξη κ.λπ.)
•    Απασχολούνται παράνομα σε διακοπές και αργίες
•    Υποχρεώνονται να επιστρέφουν στο χέρι του εργοδότη τμήμα του μισθού τους
Ακραίες προκλήσεις ακόμη και στις συνεντεύξεις για πρόσληψη!
Προκαλεί εντύπωση ότι ακόμη και στις συνεντεύξεις, οι ιδιοκτήτες δεν κάνουν καν τον κόπο να κρύψουν την πρόθεσή τους να παρανομήσουν. Νέα συνάδελφος που έδωσε πρόσφατα συνέντευξη σε νηπιαγωγείο στα Βόρεια Προάστια ενημερώθηκε ότι «αυτά περί νόμιμου ωραρίου, ξέχασέ τα. 8 ώρες συν συνοδεία σχολικού κι αν σου αρέσει».

Την περασμένη μόλις εβδομάδα, νηπιαγωγός που έδωσε συνέντευξη σε μονάδα προσχολικής αγωγής στη νότια Αττική αντιμετώπισε την σαρκαστική διάθεση της ιδιοκτήτριας, όταν τη ρώτησε για τις εργασιακές συνθήκες. «Σοβαρά τώρα, ήρθες εδώ και ζητάς νόμιμο μισθό Υπουργείου Παιδείας και διοριστήριο;».
Θα ευαισθητοποιηθεί κάποιος για έναν χώρο που απειλείται ακόμη και η υγεία και η ασφάλεια μικρών παιδιών;

Η μεγάλη ανεργία στον κλάδο των νηπιαγωγών, η μηδενική εποπτεία και η έλλειψη κρατικών υποδομών έχει οδηγήσει σε αυτές τις καταστάσεις. Είναι πάγια θέση της ΟΙΕΛΕ πως μόνο ο αυστηρότερος έλεγχος της πολιτείας και η αύξηση της χρηματοδότησης για τις υποδομές θα μειώσουν την ανάγκη για προσφυγή σε ιδιωτικές μονάδες χαμηλότατης ποιότητας που χρησιμοποιούν τους εκπαιδευτικούς ως είλωτες.

Κάποιοι ιδιοκτήτες  ισχυρίζονται ότι οι μονάδες είναι μικρές και δεν βγαίνουν τα έξοδα, αλλά ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν για να μην αυξηθεί η …ανεργία. Το φαινόμενο των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τους κακοποιημένους εργαζόμενους ως ασπίδα είναι εξοργιστικό. Μόνη λύση για να τερματιστεί οριστικά αυτή η κατάσταση είναι να βρεθεί δημόσιος λειτουργός με το πολιτικό θάρρος της Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία αντιλαμβανόμενη τη χαοτική κατάσταση στην ιδιωτική τεχνική εκπαίδευση έβαλε λουκέτο σε δεκάδες παράνομα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και σε ιδιωτικά ΤΕΕ. Μόνο η άρση της άδειας λειτουργίας των μονάδων που καταγράφονται τέτοιας έκτασης παρανομίες θα σταματήσει αυτά τα ακραία φαινόμενα εκμετάλλευσης. Καλούμε, επίσης, το Σύνδεσμο των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων (πολλά μέλη του οποίου πλήττονται από την παρασιτική λειτουργία των συνοικιακών ιδιωτικών νηπιαγωγείων) να δείξει στην πράξη ότι θέλει κάθαρση στο χώρο.

Φυσικά, σε τέτοιες συνθήκες και με απολύτως εξαντλημένους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, δεν πλήττεται μόνο η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται από τις 6 το πρωί κάνοντας συνοδεία, στη συνέχεια επιστρέφουν να κάνουν μάθημα, μετά μαγειρεύουν, σφουγγαρίζουν, εκτελούν χρέη γραμματείας, μάγειρα, κηπουρού, μετά κάνουν απογευματινή φύλαξη και ολοκληρώνουν την ημέρα τους με συνοδεία του τελευταίου δρομολογίου σχολικού, είναι αδύνατον να επιτηρούν αποτελεσματικά τους μαθητές, με αποτέλεσμα να υπάρχει μείζον θέμα υγείας και ασφάλειας των νηπίων. Ας ελπίσουμε να μην χρειαστεί να επανέλθουμε, αυτή τη φορά μετά από κάποιο οδυνηρό περιστατικό…  

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Σβήστε αμέσως αυτές τις εφαρμογές από το κινητό σας

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μαθητές
Διαγωνισμός Pisa – Τράπεζα Θεμάτων – Αποτελέσματα Εξετάσεων: Μοχλοί ανατροπών στην εκπαίδευση
Ο ΟΟΣΑ έχει έτοιμη τη «θεραπευτική αγωγή»: Να αυξήσουμε τις ώρες των εκπαιδευτικών, να αυξήσουμε τα όρια συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών, να...
Διαγωνισμός Pisa – Τράπεζα Θεμάτων – Αποτελέσματα Εξετάσεων: Μοχλοί ανατροπών στην εκπαίδευση
kinito-sxoleia
Πότε θα καταβληθεί η επόμενη μισθοδοσία μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών - Η τροποποίηση του φόρου
Στη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών από 1η Μαρτίου 2024  γίνεται τροποποίηση υπολογισμού του παρακρατούμενου φόρου
Πότε θα καταβληθεί η επόμενη μισθοδοσία μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών - Η τροποποίηση του φόρου