ΟΙΕΛΕ: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που ακρωτηριάζει τα προγράμματα απεξάρτησης
H ΟΙΕΛΕ στηρίζει τον αγώνα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ και ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου που ακρωτηριάζει τα προγράμματα απεξάρτησης

«Ως λειτουργοί ενός ευαίσθητου κοινωνικού αγαθού που πλήττεται από την εμπορευματοποίηση και ως άνθρωποι που υπηρετούμε τα νέα παιδιά, στεκόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογενειών ΚΕΘΕΑ που δίνουν τη μάχη ενάντια στον ακρωτηριασμό της απεξάρτησης» επισημαίνει η ΟΙΕΛΕ.

«Το νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επιχειρεί την συρρίκνωση της απεξάρτησης μέσω της ουσιαστικής κατάργησης των λεγόμενων “στεγνών” προγραμμάτων, αυτών δηλαδή που απαιτούν συστηματική και πολύπλευρη αντιμετώπιση των τοξικοεξαρτημένων ανθρώπων με στόχο την αναζήτηση των αιτιών που τους οδήγησαν στην εξάρτηση και στη συνέχεια την πλήρη αποθεραπεία και κοινωνική τους ένταξη» προσθέτει.

«Στόχος της αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι να λειτουργούν μόνο προγράμματα με υποκατάστατα τύπου μεθαδόνης που έχουν ως κύρια επιδίωξη τη μετατροπή του εξαρτημένου ατόμου σε “λειτουργικό χρήστη”» τονίζει η ΟΙΕΛΕ.

Μάλιστα, η ΟΙΕΛΕ επισημαίνει ότι υιοθετεί πλήρως το ψήφισμα της ΟΣΟΚΕΘΕΑ που ζητά την απόσυρση του σχεδίου νόμου και καλούμε τους συναδέλφους να υπογράψουν την διαδικτυακή καμπάνια της Ομοσπονδίας στο openpetition.eu

Το ψήφισμα της ΟΣΟΚΕΘΕΑ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις, από την 1η Νοεμβρίου 2023, για το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και ιδιαίτερα για την ίδρυση του Ε.Ο.Π.Α.Ε. (Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων).

Με αυτό το σχέδιο νόμου, πλήττεται ολόκληρο το πεδίο της απεξάρτησης στη χώρα μας. Η διοικητική και λογιστική συνένωση όλων των εγκεκριμένων οργανισμών και δημόσιων προγραμμάτων σε έναν οργανισμό, μόνο δυσλειτουργίες και χρόνια προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Όλοι οι οργανισμοί και όλα τα δημόσια προγράμματα που ασχολούνται με την απεξάρτηση, κινδυνεύουν μετά από δεκαετίες κοινωνικής προσφοράς, με αφανισμό της ταυτότητας, της ιστορίας τους και των θεραπευτικών μεθόδων τους! Οι υπάρχοντες οργανισμοί και προγράμματα, ήδη διασυνδέονται μεταξύ τους, σύμφωνα με τις τρέχουσες θεραπευτικές ανάγκες, ενώ ελέγχονται και εποπτεύονται διαρκώς από το Υπουργείο Υγείας, στο ισχύον νομικό πλαίσιο.

Η Απεξάρτηση στη χώρα μας χρειάζεται ΕΝΙΣΧΥΣΗ και ΟΧΙ ΔΙΑΛΥΣΗ:

- Ενίσχυση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων με μόνιμο προσωπικό, για να μπορεί να υπάρχει «θεραπευτικό συνεχές».

- Ενίσχυση των δομών με νέους χώρους και υλικοτεχνική υποδομή.

- Εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την κοινωνία για τη μάστιγα των ναρκωτικών από εξειδικευμένο προσωπικό και συμμετοχή των Συλλόγων Οικογένειας.

Τα ναρκωτικά και οι εξαρτήσεις γενικότερα διεισδύουν όλο και περισσότερο στην κοινωνία, σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες, μέσα στα σχολεία!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΦΟΡΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι πολύ σοβαρό θεραπεύουν οι τηγανητές πατάτες;

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα