thranio taksi sxoleio
Ιστορίες ανθρώπων που δίνουν μαθήματα ζωής

Στις σχολικές εγκαταστάσεις της Αμπεριάς εκεί που πριν από ακριβώς 20 χρόνια ξεκίνησε να λειτουργεί το πρώτο δημόσιο εσπερινό Γυμνάσιο Χανίων βρέθηκε το zarpanews.gr. Εκεί που άνοιξε μια πόρτα για ανθρώπους που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση τους ώστε να έχουν στα χέρια τους απολυτήριο. Εκεί που δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία στη γνώση σε άτομα που πραγματικά «διψούσαν» για αυτήν.

Η συγκίνηση περίσσευε, βλέποντας ανθρώπους όλων των ηλικιών να μιλούν για ένα τους όνειρο να γίνεται πραγματικότητα, ακόμα κι αν έγινε σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η κα Βασιλική, η κα Κατερίνα ήταν από τις πρώτες που φοίτησαν στο νυχτερινό. Τα λόγια τους συγκλονιστικά. Η εποχή που μεγάλωσαν, βλέπετε, ήταν δύσκολη.

Αρχικά μιλήσαμε με την 83χρονη πλέον, κυρία Βασιλική Ψαράκη η οποία ξεκίνησε να φοιτά στο σχολείο στα 64 της χρόνια. Δυστυχώς οι συγκυρίες την ανάγκασαν να σταματήσει το σχολείο όταν ήταν 13. Μετά, στα 19 της παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια.

«Εκείνη την εποχή τα χρόνια ήταν δύσκολα. Είμαι από το Ανατολικό Σέλινο και για να πάω στην Παλαιόχωρα ανέβαινα το βουνό και περίμενα 2 ώρες για να πάω στο σχολείο. Ήμουν η πρώτη κοπελιά που πήγαινε τότε γυμνάσιο. Στη δευτέρα τάξη σταμάτησα και γύρισα στο χωριό, μάζευα ελιές. Οι ξαδέρφες μου τελείωσαν το σχολείο και σπούδασαν. Με έτρωγε το σκουλήκι. Γιατί κι εγώ να μην σπουδάσω; Παντρεύτηκα 19 χρονών. Πήγαμε Ρέθυμνο, έκανα οικογένεια. Μετά γυρίσαμε Χανιά. Πίεζα τα παιδιά μου να μάθαινα γράμματα. Όταν διάβασα στην εφημερίδα ότι ιδρύθηκε το εσπερινό πήρα τα παιδιά μου τηλέφωνο και τους είπα ότι το σκέφτομαι. "Να πας μάνα, μου είπαν"».

Έτσι κι έκανε…

Η κυρία Κατερίνα Ξυλούρη-Πατινιωτάκη ξεκίνησε εκ νέου τη φοίτησή της στο γυμνάσιο πριν από 19 χρόνια, σε ηλικία 57 ετών.

«Δεν άφησα ούτε λεπτό να το σκεφτώ, ήρθα και εγγράφηκα. Τελείωσα το γυμνάσιο, οι εμπειρίες μου είναι μοναδικές. Ήρθα σαν ένα παιδί που το πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό, με φόβο, με άγχος αλλά πολύ θέληση. Ο διευθυντής έκανε πάρα πολύ αγώνα. Όλοι οι καθηγητές με πρωτοπόρους τον διευθυντή και την υποδιευθύντρια δώσανε τον καλύτερό τους εαυτό γιατί είδαν ανθρώπους που διψούσαν για μάθηση! Ήρθαν άνθρωποι σε μεγάλη ηλικία που δεν το κάνανε για επαγγελματική. Αποκατάσταση. Ήταν ένα όνειρο ζωής.»

«Κατερίνα, εγώ το απολυτήριό σου το έχω στείλει δίπλα. Γιατί ξέρω πως θα πας, θα τελειώσεις το γυμνάσιο θα δώσεις πανελλήνιες και θα περάσεις!» Κάτι που έγινε, καθώς η κα Κατερίνα σπούδασε!

Συγκλονιστική είναι και η ιστορία της κας Σωτηρίας Κόντα, η οποία παντρεύτηκε όταν ήταν μόλις 16 ετών. Έκανε οικογένεια, τα χρόνια πέρασαν αλλά η αγάπη της για τα γράμματα την έκανε να επιστρέψει στα θρανία.

«Είχα μεράκι τα γράμματα. Μου άρεσαν πολύ. Ήθελα να μάθω τι μαθαίνεις στο γυμνάσιο, τι μαθαίνεις στο λύκειο. Αφού λοιπόν πήρα σύνταξη αποφάσισα να έρθω στο σχολείο. Είχα ακούσει τα καλύτερα, ότι εδώ πραγματικά μαθαίνεις γράμματα. Πράγματι, με το που ήρθα εδώ πέρα μόνο αγάπη και χαρά ένιωσα. Φοβερή εμπειρία. Δεν έχω λόγια να πω, Είχα τόση όρεξη να μάθω γράμματα, που δεν κοιμόμουν! Πήγαινε η ώρα δύο και διάβαζα. Ήθελα να έρχομαι διαβασμένη. Αυτό το σχολείο είναι όνειρο.  Είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσα να κάνω!».

Η κα Δήμητρα Μπικουβάρη ξεκίνησε να φοιτά στα 41 της χρόνια στο γυμνάσιο. Όπως μας είπε, αφορμή στάθηκε  ένα ταξίδι που έκανε στη Γερμανία τον Ιανουάριο του 2009, με την οικογένειά της και διάλεξε ένα βιβλίο από το αεροδρόμιο να τη συντροφεύει τα πρωινά της…

«Αυτό έμελλε να είναι το ερέθισμα να γνωρίσω έναν νέο κόσμο μέσα από τα βιβλία. Τον Σεπτέμβριο του 2011, έχοντας δώσει τα εφόδια στα παιδιά μου για το νέο τους ξεκίνημα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έθεσα έναν νέο στόχο να ξεκινήσω και εγώ το σχολείο.  Δειλά-δειλά ξεκίνησα τη φοίτησή μου στο εσπερινό γυμνάσιο. Μου δίνει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη να συνεχίσω». Όπως μας είπε, ένα βραβείο από τα μέλη της ΕΕ, για μία έκθεση με θέμα ‘Το χάσμα των γεννεών της έδωσε δύναμη να συνεχίσει: «Η χαρά μου ήταν ατελείωτη. Η στήριξη των εξαιρετικών καθηγητών ακόμα μεγαλύτερη». Έτσι συνέχισε την εκπαίδευσή της στο Λύκειο κι από εκεί στο Πανεπιστήμιο. «Ένας στόχος απλησίαστος» είπε με συγκίνηση…

Η κα Ευαγγελία Ορφανουδάκη αποφάσισε να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση, όταν τα παιδιά της πήγαιναν πλέον γυμνάσιο. Ήθελε να τα βοηθάει στα μαθήματα…

«Ανακάλυψα στα 40 μου ότι μ’ άρεσαν πολύ τα μαθηματικά. Μέχρι πριν λογάριαζα με τα δάχτυλα. στην Γ’ γυμνασίου ζορίστηκα πολύ γιατί είχαν τα παιδιά φροντιστήρια αλλά ερχόμουν. Η χαρά μου ήταν όταν μας έβαζαν ασκήσεις, γύριζα σπίτι και προσπαθούσα να τη λύσω. Πήραν τα παιδιά μου μάθημα από αυτό! Τέλειωσα με τις καλύτερες εμπειρίες. Συνέχισα στο ΕΠΑΛ του Πλατανιά και φέτος τελείωσα. Οι πανελλήνιες ήταν οι χειρότερη εμπειρία της ζωής μου» δήλωσε.

Η κα Ελένη Σαπουνάκη ήρθε στα Χανιά από την Αθήνα για μία καλύτερη ζωή.

«Η μητέρα μου δούλευε, εγώ έπρεπε να κάνω δουλειές για να τη βοηθήσω. Δεν είχα χρόνο για να διαβάζω. Ήμουν μικρή, ήθελα να βγαίνω έξω… Πήγαινα με δυσκολία στο γυμνάσιο. Την πρώτη χρονιά έμεινα σε 7 μαθήματα. Δεν πέρασα.»

Άφησε το σχολείο για να βοηθήσει οικονομικά στο σπίτι. Δούλευε από το πρωί μέχρι το βράδυ. «Όταν έβλεπα τον αδερφό μου να προχωράει στα μαθήματα είπα δεν γίνεται να μην παίρνω εγώ τα γράμματα. Μου έλεγαν όλοι ότι δεν τα παίρνω κάτι που εγώ δεν έβλεπα. Σκέφτηκα πως έχω κάποιες δυνατότητες, πρέπει να βγάλω το γυμνάσιο και το λύκειο και όπου φτάσω…»

Από το Ανατολικό Σέλινο η κα Αγγελική Θεοδωράκη, ήρθε στα Χανιά σε ηλικία 17 χρονών.

«Δεν ήταν εύκολα εκείνα τα χρόνια, πήγα στο γυμνάσιο στην Κάντανο αλλά δεν τα κατάφερα δυστυχώς. Ήρθα Χανιά με τις αδερφές μου, στον αγώνα της ζωής, ο μπαμπάς μου τότε θεώρησε ότι πρέπει να τελειώσω κάτι έτσι πήγα σε σχολή κομμωτικής. Μεγαλώνοντας έκανα οικογένεια. Δεν πήγε όπως θα έπρεπε, πάλεψα να μεγαλώσω μόνη μου τα παιδιά. Έχω δύο υπέροχα πλάσματα. Ο αγώνας καθημερινός!

Όταν τα σπούδασα, είπα ότι τώρα πρέπει να κάνεις κάτι και για σένα! Τότε είχα δίπλα μου το κορίτσι μου. Μου είπε ‘μαμά, κοίτα τη μαμά΄. Τότε το αποφάσισα. Ήμουν καθαρίστρια εδώ στην Αμπεριά. Αγαπώ τα παιδιά. Συναντούσα τον κο Τωμαδάκη και μου έλεγε γιατί δεν έρχεσαι στο νυχτερινό; Έλεγα πως δεν είναι εύκολο. Εν τέλει αποφάσισα να έρθω. Να κάνω κάτι για την Κική. Ήρθα λοιπόν εδώ όπου συνάντησα την Χρύσα Καρτσωνάκη. Μου έδωσε δύναμη να πιστέψω σε εμένα. Τα κατάφερα, μπήκα στην Β΄ Γυμνασίου. Οι καθηγητές είναι εξαίρετοι. Προσπαθούν να σε βοηθήσουν χωρίς να σε προσβάλλουν, χωρίς να σε μειώσουν. Ο ένας καλύτερος από τον άλλον. Με τη βοήθεια των καθηγητών μου και του κοριτσιού μου, αποφάσισα να συνεχίσω…»

«Ορίζεστε διευθυντής»

Ακολούθησε συζήτηση με τους πρώτους διευθυντές του σχολείου. Χρειάστηκε κόπους, θυσίες και πολλή προσπάθεια, όπως μας είπαν, για να καταφέρουν να  «στήσουν» το εσπερινό γυμνάσιο αφού ανέλαβαν ένα χώρο με αρκετά προβλήματα, χωρίς οργάνωση, χωρίς γραφεία..

«Ούτε ένα ντοσιέ δεν είχαμε. Μόνο με ένα χαρτί που έγραφε «ορίζεστε διευθυντής». Ούτε το ωράριο καλά-καλά δεν ξέραμε. Πληροφορίες είχα πάρει από το εσπερινό του Ηρακλείου!» είπε ο πρώτος διευθυντής του εσπερινού, Γιάννης Περακάκης.

«Ήταν τότε μία ανάγκη να ιδρυθεί το εσπερινό γυμνάσιο, για αυτό και ίσως για αυτό είχαμε πολύ περισσότερους μαθητές από ότι τώρα. Είχαμε φτάσει τα εννέα τμήματα με πάνω από 150 μαθητές» μας είπε ο κ. Περακάκης.

«Έλεγα ότι οι άνθρωποι κάνουν πολλούς κόπους, για ένα καλύτερο σπίτι, καλύτερο αυτοκίνητο, ρούχα. Εδώ, οι μαθητές κάνουν καλύτερο τον εαυτό τους. Μαθαίνουν πολλά πράγματα. Για αυτό προτείνω σε όλους να έρθουν, να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Να μάθουν πολλά, απαραίτητα για τη σημερινή εποχή πράγματα» κατέληξε.

«Ξεκινήσαμε από το μηδέν»

Όμορφες, συγκλονιστικές χαρακτήρισε τις εμπειρίες που απέκτησε μέσα στο εσπερινό γυμνάσιο η πρώην υποδιευθύντρια του σχολείου, κυρία Καλλιόπη Κοττάκη-Περακάκη.

«Ήρθε στο σπίτι ο σύζυγός μου και έφερε ένα χαρτί από τη διεύθυνση που έγραφε τα ονόματα των ενδιαφερόμενων για το εσπερινό. Ήρθαμε εδώ ως μουσαφίρηδες. Δεν είχαμε τίποτα. Σιγά σιγά αρχίσαμε να το οργανώνουμε. Αν μας ρωτούσαν τι είναι το εσπερινό γυμνάσιο θα λέγαμε ότι είναι ένα σχολείο διαφορετικό. Έχει αυτή την παρουσία των διαφορετικών ηλικιών. Μπαίνοντας στην αίθουσα ο καθηγητής έπρεπε να αντιμετωπίσει έφηβους έως μεγαλύτερες ηλικίες. Υπήρχε διαβάθμιση. Μία μεγάλη πρόκληση για τον εκπαιδευτικό!»

Τη σκυτάλη της διεύθυνσης κατέχει πλέον η κυρία Κωνσταντίνα Αναγνώστου η οποία διορίστηκε ως διευθύντρια στις 3 Ιουλίου!

«Αυτό που με συναρπάζει είναι ότι έχω πολλά να μάθω, έχει πολλά να προσφέρει στους ενήλικες μαθητές. Θέλω να κάνω πολύ δουλειά εκεί! Οι ενήλικες είναι λίγο πιο συνειδητοποιημένοι. Καταλαβαίνουν περισσότερο αυτό το δώρο που τους δίνεται…»

Από τη μαζική αυτή συνάντηση δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι εκπαιδευτικοί. Στο σχολείο βρέθηκαν ο κύριος Φίλλιπος Βουτετάκης, φυσικός, και η κυρία Χρύσα Καρτσωνάκη, φιλόλογος.

Ο κος Βουτετάκης βρίσκεται στο εσπερινό γυμνάσιο από το 2ο έτος μετά την ίδρυσή του…

«Προσπαθούμε να βοηθάμε τους μαθητές να προσαρμοστούν στη νέα τους ζωή αν αποφασίσουν να φοιτήσουν στο εσπερινό γυμνάσιο. Έχουν περάσει πολλές φουρνιές από τότε. Κάποιοι προχώρησαν στο λύκειο και κάποιοι πήγαν πανεπιστήμιο. Προσπαθούμε να συνεχίσουμε αυτή την πορεία και δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό» δήλωσε ο κ. Βουτετάκης.

Η κα Καρτσωνάκη είναι φιλόλογος και διδάσκει στο εσπερινό γυμνάσιο από το 2007.. «Ο εκπαιδευτικός προσφέρει στήριξη συναισθηματική, γνώσεις, να προσφέρει μόρφωση, να κάνει τη μόρφωση παιδεία» είπε, ενώ μίλησε για την προσφορά της εκπαίδευσης τόσο στον καθηγητή όσο και στον μαθητή: «Βοηθά τον εκπαιδευτικό να βελτιωθεί και ο ίδιος σαν άνθρωπος γιατί η επαφή με ανθρώπους που συνδυάζουν  την προσωπική οικογενειακή τους ζωή, την πολύωρη εργασία και τη μάθηση που απαιτεί παρακολούθηση στο σχολείο, επιπλέον ενασχόληση στο σπίτι, σε βελτιώνει και εσένα τον δάσκαλο σαν άνθρωπο. Προσωπικά, με αυτό το ισχυρό έναυσμα πορεύτηκα όλα αυτά τα χρόνια».

Αν θα μπορούσαμε να κρατήσουμε και να μεταδώσουμε ένα μόνο μήνυμα από τις ιστορίες των μαθητών, των εκπαιδευτικών αλλά και των διευθυντών, αυτό είναι πως όταν πραγματικά θέλει κάποιος κάτι, γυρίζει τη γη ανάποδα και το καταφέρνει, δεν αφήνει κανένα εμπόδιο να τον σταματήσει.

Το πρώτο βήμα γίνεται, με ένα τηλέφωνο ή μία επίσκεψη στο σχολείο, όπου απλά αιτείστε την εγγραφή σας!

Πηγή: Ειρήνη Ξενάκη, zarpanews.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 10/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 10/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑ
ΕΚΠΑ: Νέα ευρήματα για τις γλωσσικές δεξιότητες στον αυτισμό σε μελέτη ερευνητών του Εργαστηρίου Ψυχογλωσσολογίας και Νευρογλωσσολογίας
Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι η συντακτική επεξεργασία των παιδιών με ΔΑΦ ακολουθεί τυπική και όχι αποκλίνουσα αναπτυξιακή πορεία.
ΕΚΠΑ: Νέα ευρήματα για τις γλωσσικές δεξιότητες στον αυτισμό σε μελέτη ερευνητών του Εργαστηρίου Ψυχογλωσσολογίας και Νευρογλωσσολογίας
marina_satti
Η Σάττι χασμουρήθηκε στη συνέντευξη Τύπου του Ισραήλ και το X την αποθέωσε: «Respect μωρή τρέλα» (vid)
Η Σάττι χασμουρήθηκε και έκανε μορφασμούς στη συνέντευξη Τύπου του Ισραήλ εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο με την...
Η Σάττι χασμουρήθηκε στη συνέντευξη Τύπου του Ισραήλ και το X την αποθέωσε: «Respect μωρή τρέλα» (vid)