chatgpt
Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση γίνεται τελευταία όλο και ευρύτερα αποδεκτή με τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης να έχουν αποδείξει τη δυνατότητά τους να υποστηρίζουν τόσο τους μαθητές, όσο και τους εκπαιδευτικούς.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε,  καθηγητής πληροφορικής στις ΗΠΑ αποκάλυψε ότι οι εκπαιδευτικοί, που αρχικά προειδοποιούσαν για τη χρήση του ChatGPT ως εργαλείου απάτης, το χρησιμοποιούν πλέον ακόμα και για τη δημιουργία εξετάσεων!

Το ChatGPT είχε κερδίσει αρνητική φήμη για τη δυνατότητά του να βοηθά σαν ένα μοντέρνο «έξυπνο σκονάκι» τους μαθητές και φοιτητές με τις σχολικές και ακαδημαϊκές τους εργασίες, με τη χρήση του στην τάξη να έχει προκαλέσει συζητήσεις μεταξύ σχολικών περιφερειών. Φαίνεται όμως ότι πλησιάζει η ώρα της θετικής συμβολής του στην εκπαίδευση, αλλά και στην εργασία.

Σύμφωνα με το Foxnews, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση γίνεται τελευταία όλο και ευρύτερα αποδεκτή με τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT να έχουν αποδείξει τη δυνατότητά τους να υποστηρίζουν τόσο τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βελτιώσουν τις διαδικασίες αξιολόγησής τους, να δημιουργήσουν πιο ενδιαφέρουσες εξετάσεις και πιθανόν να εξοικονομήσουν χρόνο σε διοικητικές εργασίες.

Ωστόσο, οι ηθικές προεκτάσεις της χρήσης της τεχνολογίας ΤΝ στην εκπαίδευση πρέπει ακόμα να ληφθούν υπόψη. Καθώς οι εκπαιδευτικοί ενσωματώνουν την τεχνητή νοημοσύνη στις τάξεις τους, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι η χρήση αυτών των εργαλείων συμμορφώνεται με τα εκπαιδευτικά πρότυπα και προωθεί ένα δίκαιο περιβάλλον μάθησης για όλους τους μαθητές.

Προσαρμοσμένα σχέδια μαθημάτων

Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους με τους οποίους το Chat-GPT επηρεάζει την εκπαίδευση είναι μέσω της ικανότητάς του να παρέχει εξατομικευμένες μαθησιακές εμπειρίες.

Αναλύοντας τη γλώσσα και τα μοτίβα μάθησης ενός μαθητή, το ChatGPT μπορεί να δημιουργήσει προσαρμοσμένα σχέδια μαθημάτων που καλύπτουν τις συγκεκριμένες ανάγκες και το μαθησιακό του στυλ. Αυτή η εξατομικευμένη προσέγγιση μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής για τους μαθητές που αγωνίζονται με τις παραδοσιακές ρυθμίσεις στην τάξη, παρέχοντάς τους έναν πιο ελκυστικό και διαδραστικό τρόπο μάθησης.

Οι δυνατότητες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας του ChatGPT το καθιστούν επίσης έναν ανεκτίμητο πόρο για την εκμάθηση γλωσσών. Με τη δυνατότητα δημιουργίας ρεαλιστικών συνομιλιών και μετάφρασης κειμένου μεταξύ γλωσσών, οι μαθητές μπορούν να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες μέσω εμβυθιστικών και πρακτικών ασκήσεων. Επιπλέον, το Chat-GPT μπορεί να παρέχει άμεση ανατροφοδότηση σχετικά με τη γραμματική και τη σύνταξη, βοηθώντας τους μαθητές να εντοπίσουν και να διορθώσουν τα λάθη σε πραγματικό χρόνο.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του ChatGPT στην εκπαίδευση είναι η ικανότητά του να παρέχει πρόσβαση σε ένα τεράστιο και ποικίλο φάσμα γνώσεων. Με την τεράστια βάση δεδομένων πληροφοριών, το Chat-GPT μπορεί να παράγει ακριβείς και αξιόπιστες απαντήσεις σε μια μεγάλη ποικιλία ερωτήσεων για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για μαθητές σε αγροτικά ή υποχρηματοδοτούμενα σχολεία, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν πρόσβαση στους ίδιους πόρους με τους αστούς ή τους πλουσιότερους συνομηλίκους τους.

Το ChatGPT μπορεί επίσης να βοηθήσει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και κοινοτήτων, επιτρέποντας στους μαθητές να μάθουν για διαφορετικές προοπτικές και τρόπους ζωής. Μέσω της ικανότητάς του να δημιουργεί κείμενο σε πολλές γλώσσες και να κατανοεί πολιτιστικές αποχρώσεις, το ChatGPT μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ενσυναίσθησης και της κατανόησης μεταξύ μαθητών από διαφορετικά υπόβαθρα.

Ενώ το Chat-GPT προσφέρει πολλά οφέλη στην εκπαίδευση, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν αντικαθιστά ανθρώπινους δασκάλους ή μέντορες. Ενώ μπορεί να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες και καθοδήγηση, στερείται της ενσυναίσθησης, της δημιουργικότητας και των δεξιοτήτων κριτικής σκέψης που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική διδασκαλία και μάθηση. Αντίθετα, το ChatGPT θα πρέπει να θεωρείται ως ένα συμπληρωματικό εργαλείο που μπορεί να υποστηρίξει και να ενισχύσει τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας.

Το πρώτο πρόγραμμα επιμόρφωσης σε Ελλάδα και Ευρώπη από ΑΕΙ πάνω στο ChatGPT και για Εκπαιδευτικούς

Tο Πανεπιστήμιο Πατρών ανακοίνωσε μετά τα πετυχημένα εκπαιδευτικά προγράμματα Επιμόρφωσης με στους τομείς "PyThon", "Big Data Analytics", "Digital Marketing" "Cyber Security" και "Machine Learning", Digital Marketing το πρώτο επιμορφωτικό εξ αποστάσεως σεμινάριο με Πιστοποιητικό πάνω στο ChatGPT το οποίο παρέχει ευρωπαικες μονάδες ECTS.

Αποτελεί το πρώτο σεμινάριο (e-learning) στην Ευρώπη από δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Το εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτύξει το μεγαλύτερο στην Ελλάδα  Ερευνητικό κέντρο, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Συμπλήρωση του παραδοσιακού εκπαιδευτικού υλικού

Για όσους θέλουν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους χρησιμοποιώντας το Chat-GPT, υπάρχουν αρκετές στρατηγικές που μπορούν να είναι αποτελεσματικές. Μια προσέγγιση είναι η χρήση του Chat-GPT για τη συμπλήρωση του παραδοσιακού εκπαιδευτικού υλικού, όπως τα σχολικά βιβλία και οι διαλέξεις. Χρησιμοποιώντας το Chat-GPT για τη δημιουργία πρόσθετων πληροφοριών και γνώσεων σχετικά με ένα θέμα, οι μαθητές μπορούν να αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση του θέματος και να βελτιώσουν την μαθησιακή τους εμπειρία.

Μια άλλη στρατηγική είναι να χρησιμοποιήσετε το ChatGPT για εκμάθηση γλωσσών. Συμμετέχοντας σε συνομιλίες με το Chat-GPT σε διαφορετικές γλώσσες, οι μαθητές μπορούν να βελτιώσουν τις δεξιότητες ομιλίας και ακρόασης και να μάθουν νέες δομές λεξιλογίου και γραμματικής. Mπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εξάσκηση στη γραφή σε μια ξένη γλώσσα, επιτρέποντας στους μαθητές να λαμβάνουν άμεση ανατροφοδότηση και διόρθωση σχετικά με την εργασία τους.

Για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις εξατομικευμένες δυνατότητες εκμάθησης του Chat-GPT, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να παρέχουν ανατροφοδότηση σχετικά με τα μαθήματα και τις ασκήσεις που δημιουργούνται από το AI. Αυτά τα σχόλια μπορεί να βοηθήσουν το Chat-GPT να βελτιώσει τους αλγόριθμούς του και να δημιουργήσει πιο ακριβή και αποτελεσματικά σχέδια μαθημάτων στο μέλλον.

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το Chat-GPT είναι μόνο ένα από τα πολλά διαθέσιμα εργαλεία για εκμάθηση και βελτίωση της γνώσης. Για να διαπρέψουν πραγματικά στην εκπαίδευση, οι μαθητές θα πρέπει επίσης να συμμετέχουν σε παραδοσιακές μεθόδους μάθησης, όπως η ανάγνωση βιβλίων, η παρακολούθηση διαλέξεων και η συμμετοχή σε ομαδικές συζητήσεις. Συνδυάζοντας τα δυνατά σημεία του Chat-GPT με αυτές τις παραδοσιακές μεθόδους, οι μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική εμπειρία μάθησης.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι πριν συνομιλήσουν με το ChatGPT

Οι συζητήσεις γύρω από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας τους τελευταίους μήνες. Λόγω της ικανότητάς τους να αυξάνουν την παραγωγικότητα και να εξοικονομούν χρόνο, πολλοί εργαζόμενοι έχουν ήδη εντάξει αυτά τα εργαλεία στην καθημερινή τους εργασία. Ωστόσο, σύμφωνα με ανάλυση της παγκόσμιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να τα χρησιμοποιούν χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των δεδομένων της εταιρείας τους.

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε ιδέες, να συνοψίσουμε ή να επαναδιατυπώσουμε κομμάτια κειμένου, ή ακόμη και να δημιουργήσουμε μια βάση για μια επιχειρηματική στρατηγική ή να βρούμε ένα σφάλμα σε έναν κώδικα. Όμως, όσο χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη, πρέπει να θυμόμαστε ότι τα δεδομένα που εισάγουμε στα εργαλεία παύουν να μας ανήκουν μόλις πατήσουμε το κουμπί αποστολής.

Μία από τις κύριες ανησυχίες κατά τη χρήση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM), όπως το ChatGPT, είναι ότι μοιραζόμαστε ευαίσθητα δεδομένα με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Αυτά τα μοντέλα είναι διαδικτυακά κείμενα, που τους επιτρέπουν να ερμηνεύουν αποτελεσματικά και να απαντούν σε ερωτήματα χρηστών. Ωστόσο, κάθε φορά που αλληλοεπιδρούμε με ένα chatbot και ζητάμε πληροφορίες ή βοήθεια, μπορεί να μοιραστούμε ακούσια δεδομένα σχετικά με εμάς ή την εταιρεία μας.

Όταν γράφουμε μια εντολή για ένα chatbot, τα δεδομένα που εισάγουμε γίνονται δημόσια. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα chatbots θα χρησιμοποιήσουν αμέσως αυτές τις πληροφορίες ως βάση για απαντήσεις σε άλλους χρήστες. Αλλά ο πάροχος LLM ή οι συνεργάτες του μπορεί να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα ερωτήματα και θα μπορούσαν να τα ενσωματώσουν σε μελλοντικές εκδόσεις της τεχνολογίας.

Η OpenAI, ο οργανισμός που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT, εισήγαγε την επιλογή απενεργοποίησης του ιστορικού συνομιλιών, η οποία αποτρέπει τη χρήση των δεδομένων των χρηστών για την εκπαίδευση και τη βελτίωση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης του OpenAI. Με αυτόν τον τρόπο, οι χρήστες αποκτούν μεγαλύτερο έλεγχο των δεδομένων τους. Εάν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία σας θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία όπως το ChatGPT, η απενεργοποίηση του ιστορικού συνομιλιών θα πρέπει να είναι το πρώτο τους βήμα.

Αλλά ακόμη και με απενεργοποιημένο το ιστορικό συνομιλίας, όλα τα δεδομένα των εντολών εξακολουθούν να αποθηκεύονται στους διακομιστές του chatbot. Με την αποθήκευση όλων των εντολών σε εξωτερικούς διακομιστές, υπάρχει πιθανή απειλή μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης από χάκερ. Επιπλέον, τα τεχνικά σφάλματα μπορούν περιστασιακά να επιτρέψουν σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα που ανήκουν σε άλλους χρήστες chatbot.

Πώς μπορείτε λοιπόν να διασφαλίσετε ότι οι υπάλληλοι της εταιρείας σας χρησιμοποιούν πλατφόρμες όπως το ChatGPT με ασφάλεια; Οι ειδικοί της παγκόσμιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET προειδοποιούν για ορισμένα λάθη που κάνουν συχνά οι εργαζόμενοι και συμβουλεύουν πώς να τα αποφύγουμε.

Χρήση δεδομένων του πελάτη

Το πρώτο κοινό λάθος που κάνουν οι εργαζόμενοι όταν χρησιμοποιούν LLMs είναι να μοιράζονται χωρίς να το συνειδητοποιούν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τους πελάτες της εταιρείας τους. Φανταστείτε, για παράδειγμα, γιατρούς να υποβάλλουν τα ονόματα και τα ιατρικά αρχεία των ασθενών τους και να ζητούν από το εργαλείο LLM να γράψει επιστολές στις ασφαλιστικές εταιρείες των ασθενών. Ή εταιρείες να ανεβάζουν δεδομένα πελατών από τα συστήματα CRM τους και να προτρέπουν το εργαλείο να συντάξει στοχευμένα ενημερωτικά δελτία.

Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους να ανωνυμοποιούν τα ερωτήματά τους πριν τα εισάγουν στα chatbots. Για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πελατών, ενθαρρύνετέ τους να αναθεωρούν και να αφαιρούν προσεκτικά ευαίσθητα στοιχεία, όπως ονόματα, διευθύνσεις ή αριθμούς λογαριασμών. Η καλύτερη πρακτική είναι να αποφεύγετε εξαρχής τη χρήση προσωπικών πληροφοριών και να βασίζεστε σε γενικές ερωτήσεις ή ερωτήματα.

Εισαγωγή εμπιστευτικών εγγράφων σε chatbots

Τα chatbots μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμα εργαλεία για τη γρήγορη περίληψη μεγάλου όγκου δεδομένων και τη δημιουργία σχεδίων, παρουσιάσεων ή εκθέσεων. Παρόλα αυτά, η μεταφόρτωση εγγράφων σε εργαλεία όπως το ChatGPT μπορεί να σημαίνει ότι είναι εκτεθειμένα τα δεδομένα της εταιρείας ή των πελατών που είναι αποθηκευμένα σε αυτά. Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να αντιγράψετε έγγραφα και να ζητήσετε από το εργαλείο να δημιουργήσει περιλήψεις ή προτάσεις για διαφάνειες παρουσιάσεων, δεν είναι ένας ασφαλής τρόπος για την ασφάλεια των δεδομένων.

Αυτό ισχύει για σημαντικά έγγραφα, όπως οι στρατηγικές ανάπτυξης, αλλά και για λιγότερο σημαντικά έγγραφα - όπως οι σημειώσεις από μια συνάντηση - μπορεί να οδηγήσουν τους υπαλλήλους στην αποκάλυψη της πολύτιμης τεχνογνωσίας της εταιρείας τους.

Για να μετριάσετε αυτόν τον κίνδυνο, καθιερώστε αυστηρές πολιτικές για το χειρισμό ευαίσθητων εγγράφων και περιορίστε την πρόσβαση σε τέτοια αρχεία με μια πολιτική περιορισμένης πρόσβασης σε πληροφορίες (need to know). Οι εργαζόμενοι πρέπει να εξετάζουν τα έγγραφα προτού ζητήσουν περίληψη ή βοήθεια από το chatbot. Έτσι διασφαλίζεται ότι οι ευαίσθητες πληροφορίες, όπως ονόματα, στοιχεία επικοινωνίας, στοιχεία πωλήσεων ή ταμειακής ροής, διαγράφονται ή ανωνυμοποιούνται κατάλληλα.

Αποκαλύπτοντας δεδομένα της εταιρείας σε εντολές

Φανταστείτε ότι προσπαθείτε να βελτιώσετε ορισμένες από τις πρακτικές και τις ροές εργασίας της εταιρείας σας. Ζητάτε από το ChatGPT να σας βοηθήσει με τη διαχείριση του χρόνου ή τη διάρθρωση των εργασιών και εισάγετε πολύτιμη τεχνογνωσία και άλλα δεδομένα στην εντολή για να βοηθήσετε το chatbot να αναπτύξει μια λύση. Ακριβώς όπως η εισαγωγή ευαίσθητων εγγράφων ή δεδομένων πελατών σε chatbots, η συμπερίληψη ευαίσθητων δεδομένων της εταιρείας στην εντολή είναι μια κοινή, αλλά δυνητικά επιζήμια πρακτική που μπορεί να οδηγήσει σε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση ή διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών.

Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, η ανωνυμοποίηση της εντολής θα πρέπει να αποτελεί βασική πρακτική. Αυτό σημαίνει ότι δε θα πρέπει ποτέ να εισάγονται ονόματα, διευθύνσεις, οικονομικά στοιχεία ή άλλα προσωπικά δεδομένα σε εντολές chatbot. Εάν θέλετε να διευκολύνετε τους υπαλλήλους να χρησιμοποιούν με ασφάλεια εργαλεία όπως το ChatGPT, δημιουργήστε τυποποιημένες εντολές ως πρότυπα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια από όλους τους υπαλλήλους, εάν είναι απαραίτητο, όπως "Φανταστείτε ότι είστε [θέση] στην [εταιρεία]. Δημιουργήστε μια καλύτερη εβδομαδιαία ροή εργασίας για τη [θέση] που να επικεντρώνεται κυρίως στην [εργασία]".

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι μόνο το μέλλον της εργασίας μας, αλλά αποτελούν ήδη το παρόν. Καθώς η πρόοδος στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και, συγκεκριμένα, της μηχανικής μάθησης προχωράει καθημερινά, οι εταιρείες πρέπει αναπόφευκτα να ακολουθούν τις τάσεις και να προσαρμόζονται σε αυτές. Από τη θέση του ειδικού στην ασφάλεια δεδομένων έως τη θέση του γενικού υπεύθυνου IT, θα μπορούσατε να βεβαιωθείτε ότι οι συνάδελφοί σας γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες χωρίς να διακινδυνεύουν τη διαρροή δεδομένων;

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι πολύ σοβαρό θεραπεύουν οι τηγανητές πατάτες;

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιβλία, τετράδια, σπιράλ, τράπεζα θεμάτων
«Δημιουργούμε μαθαίνοντας»: 1η Μαθητική Έκθεση Εργαστηριακών Κέντρων Ηρακλείου
Στη διημερίδα θα προβληθούν τα έργα των μαθητών/τριών και σπουδαστών/στριών της Δημόσιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της πόλης του...
«Δημιουργούμε μαθαίνοντας»: 1η Μαθητική Έκθεση Εργαστηριακών Κέντρων Ηρακλείου
Κινητοποίηση έξω από τη Βουλή
Απεργία 28 Φεβρουαρίου: «Δεν ξεχνάμε» - Πανελλαδικός ξεσηκωμός έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη
Απεργία ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και ΠΑΜΕ για τα Τέμπη: Παραλύει αύριο η χώρα
Απεργία 28 Φεβρουαρίου: «Δεν ξεχνάμε» - Πανελλαδικός ξεσηκωμός έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη
PIERAKAKIS
Αθέατες και "πονηρές" αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Μυστικές και αθέατες, στοχευμένες τροποποιήσεις ρίχνουν τις μάσκες του «μη κερδοσκοπικού» χαρακτήρα των ιδιωτικών πανεπιστημίων
Αθέατες και "πονηρές" αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια