Οι 4 λέξεις που 9/10 Έλληνες νομίζουν ότι είναι λάθος κι όμως είναι ολόσωστες
Αν σε κάποιο μήνυμά σας θελήσετε να γράψετε πως θα πιείτε μια μπίρα, μετά θα φορέσετε λίγη κολόνια για να καταπολεμήσετε τη βρομιά και στη συνέχεια θα πλακώσετε κάποιον στις κλοτσιές, τεράστια προσοχή. Οι παγίδες είναι περισσότερες από αυτές που φαντάζεστε.

Εντάξει, ουδείς περιμένει να γράψουμε σωστά το «κρηπίδωμα» ή το «επανειλημμένως» (αν και, μεταξύ μας, καλό θα ήταν να μην κάναμε λάθος ούτε εδώ…), όμως αυτές τις τέσσερις, που τις χρησιμοποιούμε και συχνότατα, απλά πρέπει.

Σε ποιες αναφερόμαστε;

Στις παρακάτω:

1) Μπίρα και ΟΧΙ μπύρα: «Πάμε για καμιά μπύρα;», «Πιάσε μια εξάδα μπύρες» (όταν δεν πάμε απλά για «καμιά», αλλά έχουμε όρεξη), «Η μπυροκοιλιά είναι γοητεία» κτλ κτλ κτλ, μέχρι να τρέξει ζύθος από τα μάτια μας.

Η σωστή γραφή της λέξης είναι «μπίρα»- με γιώτα, δηλαδή. Η λέξη μπίρα είναι δάνειο από την γερμανική λέξη “bier”, που ήρθε στα μέρη μας μέσω του ιταλικού “birra”. Επομένως, δεδομένου ότι οι λέξεις-δάνεια από άλλες γλώσσες γράφονται με τον απλούστερο τρόπο, η σωστή ορθογραφία είναι «μπίρα».

Η γραφή με ύψιλον δε δικαιολογείται πουθενά, παρά το γεγονός πως είναι αυτή που έχει επικρατήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

2) Κλοτσιά και όχι κλωτσιά: «Τον πήραν με τις κλωτσιές», «Θα σε κλωτσήσω», «Του έριξε μια κλωτσιά, όλη δική του!» και λοιπές λεκτικές ομορφιές, ιδίως στα αθλητικά σάιτ που άπαντες κάπου θα χώσουν κι ένα «κλωτσιά» σε κάποιο ματς ποδοσφαίρου.

Μόνο που το σωστό είναι «κλοτσιά», όσο κι αν μας ξενίζει και χτυπάει- σαν κλοτσιά, θα λέγαμε- στο μάτι: η λέξη προέρχεται από το «κλότσος», που με τη σειρά του έχει τις ρίζες του στο υστερολατινικό “colcio” ή “calcio”.

Επομένως, όπως το φανταστήκατε, ναι: «κλοτσιά» αντί του δημοφιλούς «κλωτσιά», λόγω απλοποιημένης γραφής των λέξεων που δανειστήκαμε από άλλες χώρες.

3) Βρόμικος και όχι βρώμικος: «Πάμε να φάμε κάνα βρώμικο;», «Τι βρώμικο σπίτι», «Δεν παλεύεται η βρώμα!». Λάθος, λάθος και, μισό λίγο, λάθος.

Το «βρόμα» προέρχεται από το «βρόμος», που ετυμολογικά, έλκει την… καταγωγή του από το ρήμα «βρομῶ». Επομένως, το σωστό είναι βρομιά και βρόμικος, αντί των συνηθέστερων βρωμιά και βρώμικος.

4) Κολόνια και όχι κολώνια: «Η κολώνια σου μυρίζει υπέροχα!», «Τι κολώνια φοράς;», «Ψέκασέ τον με κολώνια, ο τύπος βρωμάει!» (δύο λάθη σε ένα, μπόνους…).

Για έναν ανεξήγητο γλωσσολογικό λόγο αρκετοί γράφουν «κολώνια», βάζοντας τα χεράκια τους και βγάζοντας τα ματάκια μας.

Η λέξη προέρχεται απ’ το ιταλικό “colonia”, που, με τη σειρά του, προέρχεται από το γαλλικό (eau de) Cologne, την πόλη της Γερμανίας (γερμ. Κöln) όπου πρωτοκατασκευάστηκε. Άρα, ως εκ τούτου, και λαμβάνοντας υπόψη πάντα τον κανόνα της απλούστερης γραφής, έχουμε να κάνουμε με «κολόνια».

Συνολικά, λοιπόν, αν σε κάποιο μήνυμά σας θελήσετε να γράψετε πως θα πιείτε μια μπίρα, μετά θα φορέσετε λίγη κολόνια για να καταπολεμήσετε τη βρομιά και στη συνέχεια θα πλακώσετε κάποιον στις κλοτσιές, τεράστια προσοχή.

Οι παγίδες είναι περισσότερες από αυτές που φαντάζεστε.

Πηγή: Δημήτρης Πετρίδης - menshouse.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 10/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 10/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ατ
Οι αταξίες του ιδιωτικού σχολείου του «βουνού» Ataxia στο Στείρι Βοιωτίας
Οι απογοητευμένοι γονείς που αναγκάστηκαν να πάρουν τα παιδιά τους από το αυτοαποκαλούμενο πρώτο «δημοκρατικό σχολείο του βουνού» και τα αναπάντητα...
Οι αταξίες του ιδιωτικού σχολείου του «βουνού» Ataxia στο Στείρι Βοιωτίας
ELLINIKHGLOSSA
Γλώσσα: Ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιεί όλη η ανθρωπότητα
Ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας είναι τεράστιος, όπως αποδεικνύουν οι δεκάδες λέξεις που δανείσαμε παγκοσμίως για να έχουν να συνεννοούνται οι...
Γλώσσα: Ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιεί όλη η ανθρωπότητα