Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί
Την ανάγκη για άμεση σύσταση οργανικών θέσεων των νηπιαγωγών τονίζουν οι αναπληρωτές με επιστολή τους

Τη συμπερίληψη των νηπιαγωγών, στους επικείμενους διορισμούς εκπαιδευτικών, ζητούν οι νηπιαγωγοί, καθώς η ανάγκη για σύσταση νέων τμημάτων ένταξης και τα μεγάλα κενά που ήδη καταγράφονται, φέρνουν στο προσκήνιο ένα δίκαιο αίτημα για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων από εκπαιδευτικούς και παιδιά.

Με επιστολή του υπό σύσταση Πανελληνίου Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών-ΠΑΣΑΝ, προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την υπουργό και υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και Ζέττα Μακρή και τον Γενικό Γραμματέα Αλέξανδρο Κόπτση, τονίζουν την άμεση ανάγκη για σύσταση οργανικών θέσεων στην ΠΕ60 και τη συμπερίληψη στους επικείμενους διορισμούς των 321 κενών των μεταθέσεων. 

Στην επιστολή που έλαβε και δημοσιεύει το alfavita.gr , τονίζεται πως παρά τους μαζικούς διορισμούς που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία διετία, και παρά την  εξαγγελία των 3772 νέων μόνιμων διορισμών στη Γενική και Ειδική Αγωγή, δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες για πρόσληψη αναπληρωτών στην ΠΕ60. 

Ειδικότερα, στον κλάδο των νηπιαγωγών, κατά την Ά φάση της σχολικής χρονιάς 2022-2023, προσλήφθηκαν 2645 Νηπιαγωγοί Γενικής Εκπαίδευσης και περίπου 1500 αναπληρωτές ΠΕ60.ΕΑΕ. Παράλληλα, ο αριθμός των οργανικών κενών που δηλώθηκαν από τις κατά τόπους διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία των μεταθέσεων, ήταν 321.

Ωστόσο σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως οι προσλήψεις από το 2018 ταυτίζονται με την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, ενώ τα κενά που προκύπτουν από την εν λόγω εφαρμογή, δεν έχει ακόμη συσταθεί ως οργανικό. 

«Καμία ενέργεια δεν πραγματοποιήθηκε για τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων, γνωρίζοντας κυρίως ότι οι μόνιμοι διορισμοί πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο σε οργανικά κενά», αναφέρουν οι νηπιαγωγοί. 

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών-ΠΑΣΑΝ, μέσω της επιστολής του, ζητά να συσταθούν άμεσα νέες οργανικές θέσεις στου ΠΕ60, νέα τμήματα ένταξης στα νηπιαγωγεία, να συμπεριληφθούν τα κενά που προκύπτουν στους διορισμούς που πρόκειται να πραγματοποιηθούν.

«Στους 3772 διορισμούς, ζητάμε τη συμπερίληψη, τουλάχιστον, των 321 κενών των μεταθέσεων, αν και δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση τις πραγματικές ανάγκες», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η επιστολή

ΘΕΜΑ: «Σύσταση οργανικών θέσεων στους ΠΕ60 και συμπερίληψη, τουλάχιστον, στους επικείμενους διορισμούς των 321 κενών των μεταθέσεων».

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμη κα. Υπουργέ,
Αξιότιμη κα. Υφυπουργέ,
Αξιότιμε κ. Γ. Γραμματέα,

Την τελευταία διετία έχει γίνει σημαντική προσπάθεια πραγματοποίησης μαζικών μόνιμων διορισμών στο χώρο της εκπαίδευσης. Απώτερος σκοπός, όπως έχει οριστεί
και από την ίδια την υπουργό παιδείας κα Κεραμέως, είναι η απαγκίστρωση από το «στρεβλό θεσμό του αναπληρωτή" Ωστόσο, η εξαγγελία των 3772 νέων μόνιμων
διορισμών στη Γενική και Ειδική Αγωγή, ουδεμία σχέση έχει με τις πάγιες ανάγκες πρόσληψης εκπαιδευτικών που αντικατοπτρίζουν οι 52000 προσλήψεις αναπληρωτών
την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Ειδικότερα, στον κλάδο ΠΕ60-Νηπιαγωγών, παρατηρήθηκε ότι κατά την Ά φάση της σχολικής χρονιάς 2022-2023, προσλήφθηκαν 2645 Νηπιαγωγοί Γενικής Εκπαίδευσης και περίπου 1500 αναπληρωτές ΠΕ60.ΕΑΕ. Ο αυξημένος αριθμός προσλήψεων αναπληρωτών νηπιαγωγών στην Ά φάση από το 2018 έως και σήμερα, ταυτίζεται με την πλήρη εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. Εντούτοις, καμία ενέργεια δεν πραγματοποιήθηκε για τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων, γνωρίζοντας κυρίως ότι οι μόνιμοι διορισμοί πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο σε οργανικά κενά. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των οργανικών κενών που δηλώθηκαν από τις κατά τόπους διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία των μεταθέσεων, ήταν 321. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, κανένα κενό που προκύπτει από την καθολική εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής δεν έχει συσταθεί ακόμη ως οργανικό.

Για το λόγο αυτό ζητάμε:

● την ΑΜΕΣΗ σύσταση νέων οργανικών θέσεων στους ΠΕ60 που προκύπτουν από την καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και όπως φαίνεται ξεπερνούν τις 1400.

● Τη σύσταση νέων τμημάτων ένταξης στα Νηπιαγωγεία και την αντίστοιχη σύσταση των οργανικών θέσεων ΠΕ60. ΕΑΕ.

● Τη ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ των ανωτέρω κενών στους επερχόμενους διορισμούς του τρέχοντος έτους.

● Την ΑΥΞΗΣΗ των πιστώσεων για μόνιμους διορισμούς, προκειμένου να καλυφθούν τα οργανικά κενά όλων των κλάδων. 

● Διαφορετικά στους 3772 διορισμούς, ζητάμε τη συμπερίληψη, τουλάχιστον, των 321 κενών των μεταθέσεων, αν και δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση τις πραγματικές ανάγκες. 

Με εκτίμηση,
ΠΑΣΑΝ ( Υπό σύσταση*- Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα