foitites-aei-panepisthmia-amfitheatro
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Απρόθυμη να δώσει οριστική λύση στο ζήτημα της απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων 14 τμημάτων Σχολών Γεωπονίας εμφανίζεται η κυβέρνηση. Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και καθηγητές ζητούν το αυτονόητο: να αποδοθούν μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια τα επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των πενταετών προγραμμάτων σπουδών από τα 7 δημόσια πανεπιστήμια της χώρας. 

Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή η ρύθμιση που αφορά το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα, με τους φοιτητές να διαμαρτύρονται πως αντί να επιλυθεί το ζήτημα, περιπλέκεται ακόμα περισσότερο. Ειδικότερα, οπως αναφέρουν, 

  • Η νέα τροπολογία είναι διατυπωμένη με τέτοιο τρόπο που όχι μόνο δεν προσφέρει μία ξεκάθαρη λύση στο πρόβλημα αλλά, εντείνει την ανασφάλεια των φοιτητών.
  • Διατηρεί τον διαχωρισμό ανάμεσα σε γεωπονικές σχολές που αναφέρονται ονομαστικά ενώ, θέτει σε ένα ανώνυμο σύνολο όλες τις υπόλοιπες. 
  • Με αυτό τον τρόπο οι φοιτητές αναγκάζονται να αναμένουν γνωμοδοτήσεις από σχετικούς με την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος φορείς χωρίς να τίθενται συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια εκπλήρωσης του αιτήματος τους.

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών και των Φοιτητικών Συλλόγων «Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού» & «Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής». 

Γεωπονική Πατρών

Ανήκουμε στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ένα νεοσύστατο τμήμα που ιδρύθηκε το 2019 και στην μέχρι τώρα πορεία του αντιμετωπίζει συνεχή και σοβαρά προβλήματα.

Τόσο οι φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της γεωπονικής σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών όσο και εκατοντάδες άλλοι φοιτητές αντίστοιχων τμημάτων σε όλη την Ελλάδα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πρωτόγνωρη συνθήκη της μη αναγνώρισης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. Η αδυναμία εγγραφής μας στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) έχει ως συνέπεια την μη απόκτηση της άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος του γεωπόνου.

Στις 7/5/2019 ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος Γαβρόγλου (νόμος 4610/2019 ΦΕΚ 70/Α 7/5/1019) σύμφωνα με τον οποίο προβλέπονταν η ίδρυση νέων τμημάτων πανεπιστημιακού επιπέδου καθώς και η μετατροπή όλων των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ). Έκτοτε το ζήτημα της εξασφάλισης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων παραμένει μετέωρο παρότι φοιτητές και καθηγητές έχουν επανειλημμένα τονίσει τα ζητήματα αυτά.

Πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή ένα σχέδιο με τη μορφή τροπολογίας, και συγκεκριμένα το Άρθρο 126 σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με το οποίο επιχειρείται να διευθετηθεί το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των γεωπόνων.

Δυστυχώς όμως, η νέα τροπολογία που θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή την Πέμπτη 30 Μαρτίου είναι διατυπωμένη με τέτοιο τρόπο που όχι μόνο δεν προσφέρει μία ξεκάθαρη λύση στο πρόβλημα αλλά, εντείνει την ανασφάλεια των φοιτητών. Διατηρεί τον διαχωρισμό ανάμεσα σε γεωπονικές σχολές που αναφέρονται ονομαστικά ενώ, θέτει σε ένα ανώνυμο σύνολο όλες τις υπόλοιπες. Μέσα στο ανώνυμο αυτό σύνολο τοποθετείται και η γεωπονική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Με αυτό τον τρόπο οι φοιτητές αναγκάζονται να αναμένουν γνωμοδοτήσεις από σχετικούς με την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος φορείς χωρίς να τίθενται συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια εκπλήρωσης του αιτήματος τους.

Ως φοιτητές του τμήματος επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων αιτούμαστε:

·Την εξασφάλιση της εγγραφής μας στον γεωτεχνικό επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) και κατά συνέπεια την πλήρη αναγνώριση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων

·Την κατοχύρωση του τίτλου πανεπιστημιακών σπουδών επιπέδου 7 (integrated master)

·Την μεταβολή του Άρθρου 126 στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που τίθεται προς ψήφιση έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει ονομαστικά και διακριτά τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, με τα πενταετή Πανεπιστημιακά Τμήματα νυν και πρώην , στην παράγραφο α’ του εν λόγω άρθρου.

·Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στα ιδρύματα, με βάση τις αυξημένες ανάγκες που έχουν.

Στηρίζουμε τον αγώνα όλων των φοιτητών και τασσόμαστε δίπλα τους

Οι φοιτητές του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων .

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ψήφισμα Κοινής Γενικής Συνέλευσης των Φοιτητικών Συλλόγων «Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού» & «Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής»

Την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023, ώρα 13:30’, πραγματοποιήθηκε έκτακτη Κοινή Γενική Συνέλευση των φοιτητικών συλλόγων «Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού» & «Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής». Αφορμή στάθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στο ζήτημα της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Γεωπονικών σχολών. Σκοπός της ήταν η ενημέρωση των φοιτητών για την τροποποίηση του άρθρου 1 π.δ. 344/2000 και η οργάνωση συλλογικών δράσεων που μπορεί να ακολουθηθούν. Η συνέλευση, ομόφωνα, αποφάσισε τα εξής:

Πρώτον, διαμαρτύρεται για την δεινή κατάσταση στην οποία έχουν επέλθει τα τμήματά μας αναφορικά με την παραμέληση της κατοχύρωσης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, η αδικαιολόγητη κωλυσιεργία για την εξασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στις Γεωπονικές σχολές εκθέτει ανεπανόρθωτα τόσο το κύρος των τμημάτων μας, όσο και ολόκληρου του επαγγελματικού κλάδου. Είναι αδιανόητη η δημιουργία νέων Πανεπιστημιακών τμημάτων τα οποία στερούνται επαγγελματικών δικαιωμάτων. Η αντίφαση είναι εμφανής και προκαλεί ερωτήματα ως προς την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Δεύτερον, απαιτεί την ψήφιση της κατατιθέμενης τροπολογίας, χωρίς όμως να αποδέχεται την προϋπόθεση γνωμοδότησης των ΕΘΑΑΕ και ΓΕΩΤΕ για την επικύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Στον αντίποδα, ενστερνίζεται την ανάγκη πιστοποίησης του προγράμματος σπουδών από την αρμόδια αρχή.  Συγχρόνως, αιτείται την λεπτομερή ονομαστική αναφορά όλων των Πανεπιστημιακών τμημάτων που αφορά το πολυνομοσχέδιο, εξαλείφοντας έτσι οποιονδήποτε κίνδυνο διακρίσεων και της ασύμμετρης κάρπωσης αυτών των δικαιωμάτων μεταξύ τμημάτων. Ευελπιστεί, λοιπόν στην προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη 30 Μαρτίου ψηφοφορία να λήξει αίσια η χρόνια αναστάτωση στην οποία εκτέθηκαν φοιτητές, καθηγητές και οι τοπικές κοινότητες εξαιτίας της εν λόγω καθυστέρησης. Επιπλέον, προειδοποιεί πως σε περίπτωση καταψήφισης της τροπολογίας, θα ενταθεί το κλίμα έντονης δυσαρέσκειας με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια σειρά από κλιμακούμενης έντασης δράσεις.

Με την ύπαρξη τέτοιων καταστάσεων το μέλλον των σχολών μας κρίνεται αβέβαιο, με επακόλουθο την σύγχυση σε χιλιάδες φοιτητές, καθηγητές και τις οικογένειές τους, ενώ ταυτοχρόνως πλήττονται ποικιλοτρόπως οι τοπικές κοινωνίες. Ας μπει ένα τέλος στην ακαθοριστία.

Η κοινή Γενική Συνέλευση των Φοιτητικών Συλλόγων «Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού» & «Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής»

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nazi
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
Προδημοσίευση από την εμπλουτισμένη νέα έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
sklirinsi
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς με αυτά τα αυτοαντισώματα είχαν αυξημένα επίπεδα νευροϊνιδίων χαμηλού μοριακού βάρους (Nfl), πρωτεϊνικά...
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα