γιατρός
ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ / INTIME NEWS
Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο στον τομέα υγείας και πώς αναμένεται να επηρεάσει τον ιατρικό κλάδο

Σοβαρά προβλήματα φαίνεται ότι δημιουργεί το νέο νομοσχέδιο που αφορά το Ε.Σ.Υ., επηρεάζοντας τον τρόπο διορισμών των ιατρών, αλλά και έμμεσα καταργώντας το δωρεάν και δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας, όπως αναφέρει ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Λάρισας.

Τις συνέπειες των αποφάσεων του νομοσχεδίου, φυσικά δεν θα δεχθούν μόνο οι υγειονομικοί εργαζόμενοι, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες.

Βασικό κώλυμα αποτελεί η δυνατότητα που θα δοθεί στους γιατρούς του ΕΣΥ να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και εκτός νοσοκομείου, το οποίο φαινομενικά γίνεται για να ενισχυθεί και οικονομικά ο κλάδος, αλλά αν αυτό ήταν όντως επιθυμητό, το κράτος θα μεριμνούσε να αυξηθούν οι μισθοί των δημόσιων ιατρών και όχι να τους παρέχεται μόνο η συγκεκριμένη δυνατότητα, μέσα από, φυσικά, μία κάποια σχετική πολυπολοκότητα.

Μέσα από τη συγκεκριμένη απόφαση, πολλοί θα είναι οι πολίτες που θα οδηγηθούν στον ιδιωτικό τομέα, αναγκαζόμενοι να πληρώσουν τα υπέρογκα ποσά που ζητούνται.

Παράλληλα τα «πάνω-κάτω» έρχονται στους διορισμούς των ιατρών, στην ειδικότητα, αλλά και στο αγροτικό.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Λάρισας

«ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ Ε.Σ.Υ. ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ

ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ. ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑΣ

Με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση δίνει το τελειωτικό χτύπημα στη Δημόσια Υγεία και στα δικαιώματα μας. Χτύπημα του οποίου ο αποδέκτης, πέρα από το νοσοκομειακό προσωπικό, είναι κυρίως οι ασθενείς μας και κάθε συνάνθρωπος μας.

Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις:

Αντιδραστικό σημείο τομή στο νομοσχέδιο είναι η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ οι οποίοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου. Θα υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα ετεροαπασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής και το δικαίωμα διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου με προσδοκία την αύξηση του εισοδήματος, το οποίο έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα τα τελευταία 10 τουλάχιστον χρόνια. Αν ήθελε το κράτος να ενισχύσει το εισόδημα των υγειονομικών, θα εφάρμοζε άμεσα τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου για επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα του 2012, θα επανέφερε τον 13ο και 14ο μισθό, θα προχωρούσε σε αυξήσεις των μισθών, θα προσλάμβανε μόνιμο προσωπικό. Δεν θα έσπρωχνε τους γιατρούς να ενταχθούν στον ανταγωνισμό του ιδιωτικού έργου.

Η κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ δεν είναι ένα μέτρο που αφορά μόνο τους γιατρούς αλλά και τον λαό.

Σε συνθήκες τεράστιων ελλείψεων σε υγειονομικό προσωπικό και εγκατάλειψης του δημόσιου συστήματος από εξοπλισμό και υποδομές, όπου οι λίστες των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές και νοσοκομεία, σήμερα ξεπερνούν κάθε όριο, το ραντεβού με τον γιατρό στο ιδιωτικό ιατρείο ή το ιδιωτικό κέντρο θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για χιλιάδες ανθρώπους που θα βρεθούν στην ανάγκη

Για παράδειγμα, τα 3.000 παιδιά των παιδιατρικών νοσοκομείων της Αττικής που είναι σε πολύμηνες λίστες αναμονής οδηγούνται κατευθείαν στους ιδιωτικούς ομίλους.

Δεν διστάζει, μάλιστα, η κυβέρνηση να προσπαθεί να καλύψει τα κενά σε προσωπικό με την είσοδο ιδιωτών γιατρών μερικής απασχόλησης, μη προβαίνοντας σε μόνιμες προσλήψεις, μπαλώνοντας τις ήδη υπάρχουσες ελλείψεις που έχουν προκύψει από την πάγια πολιτική που έχουν ακολουθήσει αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Διορισμός στο ΕΣΥ με συνέντευξη:

Ο διορισμός στο ΕΣΥ θα διενεργείται μέσω συνέντευξης του/της ιατρού και ενός συμβουλίου (ανα ειδικότητα και ανα τμήμα) στο οποίο θα προεδρεύει ο Διοικητής του εκάστοτε νοσοκομείου ή της υγειονομικής περιφέρειας. Η προβληματική στην εν λόγω διάταξη έγκειται στο ότι οι διοικητές είναι κομματικά στελέχη ή αν μη τι άλλο διορίζονται με κομματικά και όχι αξιοκρατικά κριτήρια. Αυτό , όπως καταλαβαίνουμε , ανοίγει το δρόμο σε πρακτικές ανάλογες του αλισβερισίου.

Αλλαγές στην ειδικότητα:

Με το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση ο τρόπος και τα κριτήρια εισαγωγής στην ειδικότητα δεν καθορίζονται ενώ το προσχέδιο του υπουργείου μιλούσε για καθορισμό μέσω  μιας απλής υπουργικής απόφασης από τον/την εκάστοτε υπουργό χωρίς διαβούλευση. Οι αιτήσεις για τοποθέτηση μέχρι σήμερα ήταν ενιαίες και ελέγχονταν από το υπουργείο .Οι τοποθετήσεις και οι αιτήσεις, πλέον, αναφέρει ότι γίνονται σε κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά. Επίσης, αναφέρει χωρίς να επεξηγεί τα κριτήρια και την διαδικασία ότι θα τοποθετούμαστε κατόπιν αξιολόγησης των αιτήσεων. Μας προξενεί μεγάλη ανησυχία ο μη καθορισμός των κριτηρίων αξιολόγησης αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι η Μίνα Γκάγκα σε πολλές συνεντεύξεις της έχει πει ότι επιθυμεί είτε βαθμό πτυχίου είτε ακόμα και βιογραφικό ή συνέντευξή που θα ελέγχεται από τους διοικητές είτε εξετάσεις  για την εισαγωγή στην ειδικότητα.

Επίσης, οι θέσεις για ειδικότητα θα καθορίζονται από τις ΄΄ ανάγκες ΄΄ της χώρας χωρίς να διευκρινίζεται ποιός θα τις καθορίζει.

Μάλιστα, στα δυσβάστακτα ωράρια των ειδικευόμενων, τις υπεράριθμες εφημερίες, την έκθεση σε ευθύνες που τις περισσότερες φορές δεν του αναλογούν, την ελλιπή εκπαίδευση και το ανύπαρκτο εκπαιδευτικό πλάνο, έρχεται να προστεθεί η κυκλική τοποθέτηση εντός της ομάδας των νοσοκομείων(clusters) που έχει ενταχθεί, τα οποία να τονίσουμε ότι μπορεί να βρίσκονται ακόμη και σε διαφορετικές υγειονομικές περιφέρειες. Δεν αποσαφηνίζεται αν  θα γνωρίζουμε εξαρχής σε ποια νοσοκομεία θα είμαστε και για πόσο διάστημα στο καθένα.  Επίσης, δεν λαμβάνεται υπόψη αν είναι όλα τα επαρχιακά νοσοκομεία στα οποία θα μετακινούμαστε ικανά να παρέχουν εκπαίδευση με την υποστελέχωση που τα χαρακτηρίζει. Και όλα αυτά ενώ οι μισθοί των ειδικευόμενων είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.

Αλλαγές στο αγροτικό

Το πρώτο εξάμηνο του αγροτικού θα τοποθετούμαστε σε παθολογικές ή χειρουργικές κλινικές και σε ΤΕΠ των νοσοκομείων, προφανώς για να καλύψουμε με χαμηλό μισθολογικό κόστος τα τεράστια κενά που προκύπτουν από την διαχρονική άρνηση των ηγεσιών του υπουργείου για για πρόσληψη προσωπικού. Θα συμμετέχουμε σε εξαντλητικές εφημερίες ως ανειδίκευτοι και θα κάνουμε όλη την βρώμικη δουλειά που μέχρι σήμερα κάνουν οι ειδικευόμενοι λόγω ελλείψεων.  Και ενώ θα είμαστε κανονικοί ειδικευόμενοι στην θεωρία για 6 μήνες θα μας αναγνωρίζεται μόνο ένας μήνας ειδίκευσης παρά την αρχική διαβεβαίωση για αναγνώριση 6 μηνών. Ταυτόχρονα το υπουργείο δεν ενδιαφέρεται για την περεταίρω αποδυνάμωση των περιφερειακών ιατρειών της υπαίθρου και της νησιωτικής χώρας και για την υγεία των κατοίκων αυτών των περιοχών.

Όπως πέρυσι αποτρέψαμε το σχέδιο τους για το Foundation Year έτσι και φέτος θα αποτρέψουμε τα σχέδια τους για διάλυση της δημόσιας υγείας, υποβάθμιση των πτυχίων μας και θέσπιση αναξιοκρατικών και διαπλεκόμενων μηχανισμών διορισμών.

Τα πτυχία μας έχουν αξία.

Να αγωνιστούμε ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα που διαλύει το μέλλον μας και την δημόσια υγεία.

Να αγωνιστούμε για ένα ισχυρό ΕΣΥ με αξιοπρεπείς μισθούς και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να αγωνιστούμε για το ΕΣΥ που αξίζει σε εμάς και στον ελληνικό λαό.

Η απόρριψη των προωθούμενων αλλαγών αποτελεί μονόδρομο χωρίς αυτό να σημαίνει υποστήριξη του σημερινού υποστελεχωμένου συστήματος, το οποίο είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να αλλάξει αφού η επιχειρηματική λειτουργία του είναι αυτή που έχει φέρει τα τραγικά αποτελέσματα για τους υγειονομικούς, τους ασθενείς, τους φοιτητές, το λαό.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο Πλεύρη-Γκάγκα που διαλύει την δημόσια δωρεάν υγεία και το μέλλον μας.
  • Να μην μετατραπεί το αγροτικό μας σε μέσο κάλυψης κενών του ΕΣΥ με χαμηλό μισθολογικό κόστος
  • Οι τοποθετήσεις για την ειδικότητα να είναι ενιαίες χωρίς συνεντεύξεις, βαθμούς πτυχίων.
  • Να μην καθορίζεται η ένταξη στην ειδικότητα από τον εκάστοτε διοικητή νοσοκομείου.
  • Να μην γίνονται συνεντεύξεις για τον διορισμό στο ΕΣΥ. Κριτήρια να αποτελούν η προϋπηρεσία μας, τα πτυχία, τα μεταπτυχιακά, τα διδακτορικά και οι δημοσιεύσεις μας.
  • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης  στο ΕΣΥ ώστε να καλυφθούν τα οργανικά κενά.
  • Να ενισχυθεί το ΕΣΥ με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
  • Να αυξηθούν οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ και όλου του νοσοκομειακού προσωπικού
  • Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση  για την δημόσια υγεία
  • Να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο ή κέντρο υγείας

Καλούμε τον πρόεδρο του τμήματος ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να θέσει το θέμα ακόμα και σε έκτακτη γενική συνέλευση τμήματος. Καλούμε και την συνέλευση να καταδικάσει το σχέδιο νόμου!

Καλούμε την κοσμητεία της σχολής επιστημών υγείας και την σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να υπερασπιστεί τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ και τα συμφέροντα των φοιτητών ιατρικής με αποφάσεις τους!

Καλούμε την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΠΘ να στηρίξει τον αγώνα μας για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και τον πτυχίων μας και να μας συμπαρασταθεί στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσουμε στην 5η ΥΠΕ την Τρίτη 01/11 στις 11:00!

Καλούμε τους συλλόγους υγειονομικών σε κοινές δράσεις!»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoleio
Γονείς: «Αγανάκτηση και οργή για τα σχολεία χωρίς πιστοποιημένο ηλεκτρολογικό έλεγχο»
«Η παραπάνω αποκάλυψη φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις δραματικές εκκλήσεις των οργανώσεων Γονέων, των συλλόγων εκπαιδευτικών, των μαθητών, σε όλη την...
Γονείς: «Αγανάκτηση και οργή για τα σχολεία χωρίς πιστοποιημένο ηλεκτρολογικό έλεγχο»