Πανελλαδικές 2023: Αλλαγές στην εξέταση και βαθμολόγηση των Αρχαίων Ελληνικών και της Νεοελληνικής Γλώσσας
Δυσκολεύει το άριστα στα Αρχαία Ελληνικά για τους υποψηφίους των σχολών ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών

Σε κρίσιμες αλλαγές για τη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια οι οποίες θα εφαρμοστούν από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2023 προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του Απόστολου Λακασά στην Καθημερινή, στην ουσία δυσκολεύει το άριστα στα Αρχαία Ελληνικά για τους υποψηφίους των σχολών ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών ενώ αλλαγές θα ισχύσουν και στη βαθμολόγηση των επιμέρους θεμάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας που θα επηρεάσουν τις βαθμολογίες όλων των υποψηφίων για τα ΑΕΙ.

Ειδικότερα στην εξέταση των Αρχαίων Ελληνικών το αδίδακτο κείμενο επανακτά τη βαθμολογική βαρύτητα που είχε προ ετών.

Συγκεκριμένα στους εξεταζόμενους στα Αρχαία δίδονται ερωτήσεις από ένα διδαγμένο στο σχολείο κείμενο και από ένα αδίδακτο κείμενο.

Μέχρι τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις εάν ένας υποψήφιος απαντούσε άριστα στις ερωτήσεις για το διδαγμένο κείμενο θα συγκέντρωνε 12 μονάδες στις 20, 60 στις 100 και στο αδίδακτο 8 μονάδες στις 20, 40 στις 100.  Με τη νέα απόφαση του υπουργείου Παιδείας από τις Πανελλαδικές του 2023 κόβεται η μία από τις δύο ερωτήσεις στο διδαγμένο κείμενο για την οποία το άριστα ήταν 2 μονάδες στις 20. Αυτές οι δύο μονάδες θα δοθούν στη μετάφραση του αδίδακτου το άριστα του οποίου από 8 στις 20 μονάδες θα είναι 10 μονάδες στις 20.

Όπως ανέφεραν χθες στην Καθημερινή στελέχη του υπουργείου Παιδείας η ανακατανομή των μονάδων που μπορεί να συγκεντρώσει ένας υποψήφιος απαντώντας στις ερωτήσεις για το διδαγμένο και το αδίδακτο κείμενο υπέρ του δεύτερου αποτυπώνει την κατανομή του χρόνου που δίνεται στη διδασκαλία του διδαγμένου και του αδίδακτου κειμένου κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Συνακόλουθα αυξήθηκαν και οι στίχοι που θα δίδονται προς μετάφραση.

Συγκεκριμένα η έκταση του αποσπάσματος του αδίδακτου προς μετάφραση κειμένου από 5-6 στίχους αυξάνεται σε 8-10 στίχους. Η αλλαγή αυτή εκ των πραγμάτων θα δυσκολέψει τους μαθητές στο να αριστεύσουν καθώς ανεξαρτήτως του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων στο μάθημα των Αρχαίων η μετάφραση και οι ερωτήσεις επί του αδίδακτου κειμένου δυσκολεύουν περισσότερο τους υποψηφίους σε σχέση.

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Παράλληλα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας δίνονται πέντε θέματα.  Η αλλαγή που θα ισχύει από το 2023 είναι ότι το άριστα για το πρώτο θέμα, η περίληψη που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι, θα είναι 20 μονάδες στις συνολικά 100 από 15 μονάδες που ήταν έως πέρυσι.

Οι πέντε μονάδες αφαιρούνται από το δεύτερο θέμα έχει τρία υποερωτήματα σχετικά με το μη λογοτεχνικό κείμενο που δίδονται στους μαθητές του διαγωνίσματος για το οποίο το άριστα από 40/100 μειώνεται σε 35/100 μονάδες. Και αυτή η μικρότερης βαρύτητας σε σχέση με εκείνη των Αρχαίων εκτιμάται ότι θα δυσχεράνει το 20.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σπαζοκεφαλιά-γρίφος
Σπαζοκεφαλιά: Ποιο από τα 7 δοχεία γεμίζει πρώτο; Ένα τεστ για IQ πάνω από 129
Ανακαλύψτε την απάντηση σε αυτόν τον γρίφο και διαπιστώστε αν έχετε εξαιρετική αντίληψη και λογική σκέψη
Σπαζοκεφαλιά: Ποιο από τα 7 δοχεία γεμίζει πρώτο; Ένα τεστ για IQ πάνω από 129
robot
Κίνα εναντίον ΗΠΑ: Η μάχη για το "σώμα" της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη νικητή
Η Αμερική επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά η Κίνα προηγείται ήδη στην κούρσα των ανθρωπόμορφων ρομπότ — και διαμορφώνει τη βιομηχανία του...
Κίνα εναντίον ΗΠΑ: Η μάχη για το "σώμα" της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη νικητή
mathites
42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα: Έξι μετάλλια για την Ελλάδα με 2 αργυρά και 4 χάλκινα
Στη 42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα, οι Έλληνες μαθητές κέρδισαν δύο αργυρά και τέσσερα χάλκινα μετάλλια
42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα: Έξι μετάλλια για την Ελλάδα με 2 αργυρά και 4 χάλκινα