yoga
«Με απλά λόγια και για το παράδειγμα μας της άσκησης και των κέντρων γιόγκα: Ρίχνουμε τους πάντες, πτυχιούχους, διπλωματούχους εξαμήνου, κατόχους βεβαιώσεων σεμιναρίων κλπ στην αγορά και όποιος επιβιώσει, τους υπόλοιπους ας του κατασπαράξουν τα θηρία»

Δημοσιεύθηκε σε Φ.Ε.Κ. η κοινή υπουργική απόφαση με αριθμό 395305/2022 – ΦΕΚ 4503/Β/25-8-2022 περί καθορισμού των κατ' ελάχιστον απαιτούμενων κτιριολογικών και λοιπών προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία κέντρων γιόγκα (yoga), καθώς και κάθε αναγκαίου, τεχνικού και λεπτομερειακού θέματος, για την εφαρμογή του άρθρου 67 του ν. 4908/2022.

Για να διαβάσετε την υπουργική απόφαση εδώ.

Σύμφωνα λοιπόν με τις διατάξεις της, αρχικά τα κέντρα γιόγκα επονομάζονται χώροι άθλησης και λειτουργούν «νόμιμα» σχεδόν χωρίς καμία προϋπόθεση ασφάλειας, υγιεινής και χωρίς επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό. Μερικά παραδείγματα: 

Ο συνολικός μεικτός (όχι ωφέλιμος) χώρος θα είναι τουλάχιστον 50 τ.μ. και ελάχιστη ωφέλιμη επιφάνεια «άθλησης» ανά εκγυμναζόμενο τουλάχιστον 4 τ.μ.. Σε έναν τόσο μικρό χώρο λοιπόν οι «φωστήρες» επιτρέπουν να γίνεται άθληση. Ο παραπάνω χώρος θα ήταν αρκετός μόνο εφόσον γίνονταν διαλογισμός γιόγκα, διότι αυτό είναι η γιόγκα, πνευματική και όχι σωματική άσκηση. Μήπως οι σεβαστοί κ.κ. υπουργοί μπερδεύουν την μία μορφή άσκησης με την άλλη; Ποιος εξασφαλίζει την ασφάλεια των ευρισκομένων στο κέντρο γιόγκα ως χώρο άθλησης, όπου προφανώς θα πραγματοποιούν διάφορες σωματικές ασκήσεις, όταν από το δοκιμασμένο και τεκμηριωμένο από όλες τις απόψεις Π.Δ. 219/2006 προβλέπονται άλλες αυστηρότερες κτιριακές προϋποθέσεις για τα γυμναστήρια;

Το ελάχιστο ύψος καθορίζεται από τον ισχύοντα οικοδομικό κανονισμό για χώρο κύριας χρήσης, δηλαδή και ένα απλό διαμέρισμα κύριας χρήσης αρκεί για να «αθλείται», κατά τους συντάξαντες την απόφαση υπουργούς, κάποιος στο κέντρο γιόγκα. 

Τα κέντρα γιόγκα προτείνεται να διαθέτουν χώρους αποδυτηρίων και σε περίπτωση που το κέντρο χρησιμοποιείται από «εκγυμναζόμενους» του ίδιου φύλου ή παιδιά ως 12 ετών, τότε είναι δυνατόν να υπάρχει μόνο ένα αποδυτήριο. Εδώ τα λόγια για την προχειρότητα είναι περιττά. Ας αναφέρουμε όμως μερικά: Τι θα πει προτείνεται σε υπουργική απόφαση, τι είναι οι υπουργοί, είναι σύμβουλοι που προτείνουν, δεν θέτουν κανονισμούς και όρους υποχρεωτικούς; Ποιος θα ελέγχει εάν στο κέντρο συνευρίσκονται ή όχι άτομα του ιδίου φύλου οι μόνο παιδιά μέχρι 12 ετών;

Πάμε παρακάτω:

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η άθληση ή η άσκηση δεν αποτελεί την κύρια χρήση της εγκατάστασης του κέντρου γιόγκα ή δεν αποτελεί την πρωτεύουσα παρεχόμενη υπηρεσία μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά λειτουργεί υποστηρικτικά ενισχύοντας την παροχή άλλων υπηρεσιών, τότε η χρήση υπόγειων χώρων είναι αποδεκτή…Δηλαδή άθληση υπό προϋποθέσεις ακόμα και σε υπόγεια;;;!!!

Ούτε λόγος για τους εργαζόμενους και τα απαραίτητα προσόντα που θα διδάσκουν γιόγκα στο κέντρο, δηλαδή στον χώρο άθλησης, όπως τον επονομάζουν οι συντάκτες της απόφασης. Δηλαδή ο οποιοσδήποτε με απλά σεμινάρια στην γιόγκα, θα μπορεί να εργάζεται στα κέντρα αυτά. Ούτε πτυχίο Τ.Ε.Φ.Α.Α. με αντίστοιχη εξειδίκευση ούτε τίποτε.

Μετά από όλα αυτά αμφιβάλλει κανείς για το γεγονός ότι ολόκληρη η υπουργική απόφαση αποτελεί μνημείο προχειρότητας που προκαλεί υποψίες για πλήρως φωτογραφική ρύθμιση; Όσο για αυτό θα επανέλθουμε προσεχώς.

Τα δεινά που επιφέρει η ρύθμιση αυτή είναι πολλά και δυσβάσταχτα και κατά την άποψή μας, είναι ικανά να επιφέρουν το τέλος ενός ολόκληρου κλάδου που ασχολείται με τις επιχειρήσεις γυμναστηρίων είτε ως ιδιοκτήτες είτε ως εργαζόμενοι. 

Ένα μόνο φτάνει να πούμε για να το κατανοήσουν και όσοι δεν το βλέπουν καθαρά, ότι ο αθέμιτος ανταγωνισμός που θα δημιουργηθεί προς όφελος των κέντρων γιόγκα ως χώρων άθλησης, θα παρασύρει στον αφανισμό ως χιονοστιβάδα την πλειονότητα των επιχειρήσεων γυμναστηρίων και μαζί με αυτές στην ανεργία και τους εργαζόμενους σε αυτές πτυχιούχους Τ.Ε.Φ.Α.Α.. Αμφιβάλει κανείς ότι στα κέντρα γιόγκα σιγά σιγά θα παρέχονται και άλλου είδους υπηρεσίες άσκησης, εφόσον επονομάζονται αυτά χώροι άθλησης; Ποιος θα τα ελέγχει για αυτό και ποιες ποινές προβλέπονται; Μην ψάχνετε δεν θα τις βρείτε, γιατί δεν προβλέπονται.

Όμως αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου και όποιος βλέπει μακριά, καταλαβαίνει που το πάνε οι κυβερνώντες. Ξεκινούν το ξήλωμα του πουλόβερ της δωρεάν δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης από τον χώρο των επιστημόνων της άσκησης και του αθλητισμού. Ισοπεδώνουν το πτυχίο σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα που παρέχει και το υποβιβάζουν στο επίπεδο των ιδιωτικών σχολών και επιτρέπουν στα ιδιωτικά πανεπιστημιακά αλλά και κατώτερα ιδρύματα να ανοίξουν την αγκαλιά τους για να υποδεχθούν άνευ όρων την νεολαία μας που ψάχνει να εξασφαλίσει το μέλλον της. Γιατί να ζορίζονται οι νέοι μας να μελετούν σκληρά και να περνούν την βάσανο των εξετάσεων, αφού τα χρήματα που ξοδεύουν οι γονείς τους στα φροντιστήρια, κάλλιστα στην αρχή λιγότερα, μπορούν να τα αποδώσουν ως δίδακτρα στα ιδιωτικά ιδρύματα, από τα οποία θα αποφοιτούν με τα ίδια ακριβώς επαγγελματικά και άλλα δικαιώματα; Ο απλός λαός δεν είναι ενημερωμένος για την απαράμιλλη ποιότητα των δημόσιων Α.Ε.Ι. στους διδάσκοντες και τα προγράμματα σπουδών σε σχέση με τις ιδιωτικές σχολές.

Ο ανώτατος πολιτικός στόχος είναι η απορρύθμιση της αγοράς. Με απλά λόγια και για το παράδειγμα μας της άσκησης και των κέντρων γιόγκα: Ρίχνουμε τους πάντες, πτυχιούχους, διπλωματούχους εξαμήνου, κατόχους βεβαιώσεων σεμιναρίων κλπ στην αγορά και όποιος επιβιώσει, τους υπόλοιπους ας του κατασπαράξουν τα θηρία.

Ασφαλώς σε αυτό τον στίβο μάχης το σημαντικότερο εφόδιο είναι το χρήμα και όχι το επίπεδο μόρφωσης και αυτό αποβαίνει σε βάρος της δημόσιας υγείας και της ασφαλούς άσκησης. 

Αυτή είναι η βούληση της πολιτείας και επιθυμούν να εφαρμοστεί σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης. Απλά ξεκίνησε η εφαρμογή από το πιο εύκολο, τον χώρο των πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και των επαγγελματιών της άσκησης και του αθλητισμού, διότι είναι σχεδόν ανοχύρωτος και επαγγελματικά αρρύθμιστος. Αργότερα έπονται δυσκολότεροi τομείς, όπως πολυτεχνικές σχολές, νομικές σχολές και λοιπές επιστήμες.

Τι κάνουμε; Απλό: Γραφόμαστε κατά χιλιάδες στον Π.Σ.Ε.Α.Α. και ανακοινώνουμε κινητοποιήσεις στα υπουργεία. Κατεβαίνουμε χιλιάδες και διαδηλώνουμε φωνάζοντας με μια φωνή: «Δεν θα περάσει».

Για να δείτε την καταγγελία του ΠΣΕΑΑ πατήστε εδώ.

Ολυμπία Ζαραμπούκα

Μέλος Δ.Σ. Π.Σ.Ε.Α.Α

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Γραπτός ΑΣΕΠ: Σε ποια ειδικότητα κάνουν αίτηση φιλόλογοι και μαθηματικοί

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

lekkas.jpg
Λέκκας για τα 5 Ρίχτερ: Ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε σμηνοσειρά
Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε έντονα αισθητός στην Αττική, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι τον ένιωσαν ακόμα και στη Μύκονο!
Λέκκας για τα 5 Ρίχτερ: Ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε σμηνοσειρά
Πρόσφυγες από την Ουκρανία
Πολωνία: Θα χρεώνει Ουκρανούς πρόσφυγες για στέγαση και σίτιση που τους παρέχει το κράτος
Η Πολωνία ξεκινά να χρεώνει Ουκρανούς πρόσφυγες για στέγαση και σίτιση που τους παρέχει το κράτος
Πολωνία: Θα χρεώνει Ουκρανούς πρόσφυγες για στέγαση και σίτιση που τους παρέχει το κράτος
simvoulioepikrateias.jpg
Υπουργείο Εσωτερικών: Διευκρινήσεις για τη μισθολογική εξέλιξη υπαλλήλων
Οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων - Aναλυτικά η εγκύκλιος
Υπουργείο Εσωτερικών: Διευκρινήσεις για τη μισθολογική εξέλιξη υπαλλήλων