Βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα ρίχνονται χιλιάδες στρέμματα των δύο πανεπιστημιακών δασοκτημάτων σε Περτούλι Τρικάλων και Ταξιάρχη Χαλκιδικής, η Λέσχη Σίτισης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με τα τεράστια αποθεματικά της και η «διαμαντόπετρα του στέμματος», τα 1.800 στρέμματα του αγροκτήματος του ΑΠΘ στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης (περιοχή Πράσινα Φανάρια). Κι όλα αυτά σε… έναν νόμο και ένα άρθρο!
Είναι το άρθρο 296 του νομοσχεδίου Κεραμέως («Nέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ»), το οποίο μάλιστα δεν υπήρχε στο κείμενο του νομοσχεδίου που τέθηκε σε διαβούλευση, αλλά προστέθηκε αιφνιδιαστικά όταν κατατέθηκε στη Βουλή.
Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα του Απόστολου Λυκεσά στην Εφημερίδα των Συντακτών, το συγκεκριμένο άρθρο καταργεί τα ΝΠΔΔ που διαχειρίζονταν τις εκτάσεις για γενιές ολόκληρες και περνάει τη διαχείριση των εκτάσεων στο ΑΠΘ, υποτίθεται –πρόκειται για το τυράκι στη φάκα–, ουσιαστικά δηλαδή στην Επιτροπή Αξιοποίησης της Περιουσίας του ΑΠΘ.
Η επόμενη κίνηση είναι προβλέψιμη και την έχει ήδη αναφέρει ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση με ΣΔΙΤ του αγροκτήματος: ξενοδοχεία, κτίρια για τις ανάγκες του ξενόγλωσσου τμήματος της Ιατρικής σε συνεργασία με μεγάλες ιδιωτικές κλινικές (άραγε, τις ήδη χωρικά παρακείμενες;) και ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί και να εφεύρει ο… ιδιωτικός νους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, πρόκειται για μια συγκαλυμμένη γιγαντιαία επιχείρηση μεταφοράς δημόσιας περιουσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Τα δύο πανεπιστημιακά δάση Περτουλίου Τρικάλων (32.000 στρέμματα) και Ταξιάρχη Χαλκιδικής (58.000 στρέμματα) «παραχωρήθηκαν στο ΑΠΘ από το Ελληνικό Δημόσιο το 1934 και το 1951 ιδρύθηκε το Ταμείο Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών (Νόμος 1881/1951) ως αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου για την υλοποίηση των σκοπών και στόχων της παραχώρησης της νομής των Δασών στο Α.Π.Θ» όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Ταμείου Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών (ΤΔΔΠΔ).
Η σίτιση των φοιτητών και φοιτητριών στη Λέσχη του ΑΠΘ, που, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει αποθεματικό περί τα 20.000.000 ευρώ, οδηγείται σε πλήρη εξάρτηση από ιδιώτες παρόχους.
Τα νέα σχέδια
Οσο για το Αγρόκτημα του ΑΠΘ (1.800 στρέμματα) τα σχέδια έχουν ανακοινωθεί και προβλέπουν: Το νέο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, δυναμικότητας 800 κλινών, συνολικής επιφάνειας 80.000 τ.μ., την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, σε κτήρια συνολικής επιφάνειας 40.000 τ.μ., ένα ερευνητικό κέντρο, συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ., συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο για τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων και εκθέσεων ιατρικού περιεχομένου, εμπορικό κέντρο το οποίο μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως Medical Store (sic), εστιατόριο και ένα διοικητικό κέντρο στο οποίο θα εγκατασταθεί η διοίκηση του “Αριστοτέλειου Βιοϊατρικού Κέντρου” όπως θα λέγεται. Συνολικά προβλέπεται η δόμηση περίπου 150.000 τ.μ., σε διώροφα κτήρια, τα οποία θα καλύψουν περίπου το ένα τρίτο της έκτασης των 220 στρεμμάτων που απαιτούνται για την ανάπτυξη όλου του έργου» (voria.gr, 5.1.22). Πρόκειται για σχέδιο 400 εκατομμυρίων (!) από τα οποία τα 300 θα είναι δάνεια και... ΣΔΙΤ, δηλαδή ιδιώτες!
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση υποβάθμισης των υποδομών του ΑΠΘ από συστάσεώς του και είναι προφανείς οι ευθύνες της Πρυτανείας και της Συγκλήτου, εφόσον συναινούν, αν δεν πρότειναν αυτές το σχέδιο. Η κατάργηση των ΝΠΔΔ δεν προσφέρει τίποτα θετικό από διαχειριστικής πλευράς, ούτε συμβάλλει σε οικονομίες κλίμακας, ενώ το Δημόσιο εγκαταλείπει πλήρως κάθε προσπάθεια ενίσχυσης των ΝΠΔΔ με προσωπικό και πόρους, όπως και εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου για δημόσια λογοδοσία και αποτελεσματικότητα.
Σφοδρές αντιδράσεις
Ευτυχώς υπάρχουν ήδη σφοδρές αντιδράσεις, παρότι το σύνολο του Τμήματος Δασολογίας βρίσκεται στα βουνά αυτές τις μέρες (σύμπτωση;) για τα μαθήματα πρακτικής των φοιτητών. Το Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ, μιλώντας για το Αγρόκτημα, καταγγέλλει ότι με την κατάργηση του ΝΠΔΔ «το χειρότερο είναι ότι η αναμενόμενη αδυναμία διαχείρισης των ιδιαίτερων αναγκών του Αγροκτήματος από την κεντρική διοίκηση του ΑΠΘ, θα οδηγήσει μοιραία σε μια σταδιακή εγκατάλειψη και παραγκώνιση του Αγροκτήματος καταλήγοντας σε αλλοίωση του προσανατολισμού και του σκοπού παραχώρησής του, προκαλώντας τη σημαντική και μακροχρόνια υποβάθμιση και παρακμή των γεωτεχνικών σπουδών και ερευνών στη Βόρεια Ελλάδα και μεγάλη ζημία στον αναπτυξιακό προσανατολισμό της χώρας».
Με επιστολή του στον πρωθυπουργό το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας-Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας σημειώνει ότι «η απώλεια της αυτοτέλειάς των ΝΠΔΔ εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για μία αλλοίωση του προσανατολισμού και των σκοπών τους» και «επιπροσθέτως, θα χαθούν σημαντικοί οικονομικοί πόροι, τόσο από οποιαδήποτε πώληση παραγομένων προϊόντων, όσο και από την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέσω των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης», με αποτέλεσμα να προκληθεί «σημαντική και μακροχρόνια υποβάθμιση και παρακμή των γεωτεχνικών σπουδών και ερευνών στη Βόρεια Ελλάδα και μεγάλη ζημία στον αναπτυξιακό προσανατολισμό της χώρας».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη