Σχολεία: Αποχές, καταλήψεις και κινητοποίηση την Παρασκευή και στη Θεσσαλονίκη
Άμεσα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων απαιτούν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί στη Θεσσαλονίκη και οργανώνουν αγωνιστικές δράσεις για τη διεκδίκησή τους.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν το μεσημέρι, ανακοίνωσαν συμμετοχή στην κινητοποίηση που οργανώνουν εργατικά σωματεία της πόλης την  Πέμπτη 13 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στο ΥΜΑΘ και συνέχιση του αγώνα την Παρασκευή 14/1 με πολύμορφες δράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης καλεί αύριο Τετάρτη σε ενημέρωση των μαθητών στα σχολεία για το πλαίσιο αιτημάτων και την Παρασκευή σε αποχές και καταλήψεις και τοπικές κινητοποιήσεις στα Δημαρχεία Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, στο ΥΜΑΘ και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επιπλέον η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας καλεί εκπαιδευτικούς και μαθητές να αξιοποιήσουν την Παρασκευή ως μέρα δράσης και μέσα στα σχολεία. 

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η Φανή Χριστάνη, αντιπρόεδρος του 15μελούς του 5ου ΓΕΛ Καλαμαριάς και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης, ανέδειξε την αγωνία των μαθητών να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και οι μαθητές ασφαλείς.

Η Δήμητρα Τραγάκη, μέλος του ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο. «Και αν τα σχολεία λειτουργούσαν μετ' εμποδίων πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, λόγω έλλειψης μαθητών που είτε νοσούσαν είτε ήταν στενές επαφές, αλλά και εκπαιδευτικών, φανταστείτε τι θα γίνει τώρα, με τη μετάλλαξη "Όμικρον"», είπε. Πρόσθεσε ότι στην Α' ΕΛΜΕ σε λιγότερα από τα μισά σχολεία που κατάφεραν να έχουν ενημέρωση, την πρώτη μέρα είχαν βρεθεί θετικοί 109 μαθητές και 18 καθηγητές. Και τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται από τη δεύτερη μέρα.

Επίσης ανέδειξε την ανάγκη κάλυψης των αναγκών σε προσωπικό καθαριότητας με αφορμή την τραγική κατάσταση που είχε διαπιστωθεί το προηγούμενο διάστημα στα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου δεν καλύπτονται οι ανάγκες καθαριότητας και τακτικής απολύμανσης. Όπως, είπε, «εν μέσω πανδημίας το εργαστηριακό κέντρο του "Ευκλείδη" είχε μείνει χωρίς κανέναν καθαριστή. Στα σχολεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης οι καθαριστές παίζανε τις μουσικές καρέκλες, δηλαδή μετακινούνταν από σχολείο σε σχολείο για να καλύψουν τις ανάγκες».

Ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, σημείωσε ότι το αφήγημα της κυβέρνησης ότι όλα ξεκίνησαν ομαλά καταρρέει. «Αν τη δεύτερη μέρα έχουμε στο άθροισμα 25.000 κρούσματα, αναρωτιόμαστε ποια θα είναι η κατάσταση τις επόμενες μέρες. Ταυτόχρονα οι προσλήψεις που εξαγγέλλει το υπουργείο, είναι σταγόνα στον ωκεανό των κενών που υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν και όσων δημιουργήθηκαν και θα δημιουργηθούν εξαιτίας της πανδημίας. Στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας μιλάμε για πρόσληψη μόλις 98 εκπαιδευτικών. Ενδεικτική της κατάστασης είναι η καταγγελία των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ πως επί δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, δεν είχαν εκπαιδευτικό στο μάθημα της Οικονομίας που εξετάζεται στις πανελλήνιες».

Τέλος, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές ανέδειξαν τις επιπτώσεις που θα έχει στις τσέπες των γονιών η πολιτική της ατομικής ευθύνης σε ό,τι αφορά τα επαναλαμβανόμενα τεστ στους μαθητές, σε περίπτωση κρουσμάτων. Ειδικά για τους μαθητές στα σχολεία της επαρχίας. Όπως είπαν, σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς θα χρειάζεται να ταξιδέψουν 40 και 50 χιλιόμετρα πήγαινε - έλα για να κάνουν δωρεάν ράπιντ τεστ σε δομή του ΕΟΔΥ ή θα πρέπει να πληρώνουν στο φαρμακείο της περιοχής. Αλλά και στη Θεσσαλονίκη οι γονείς αναγκάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν ράπιντ ή μοριακά τέστ για να ελέγχουν την πορεία της υγείας των παιδιών τους. Ενδεικτική είναι η κατάσταση π.χ. στη Σίνδο όπου λειτουργούν τρία Νηπιαγωγεία, τρία Δημοτικά και τρία σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πηγαίνει ανά 20 μέρες.

Απαιτούν μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, μείωση μαθητών ανά τμήμα, επαναλαμβανόμενα rapid τεστ με ευθύνη του υπουργείου και του ΕΟΔΥ, άμεση προσαρμογή της ύλης όλων των τάξεων λόγω των κενών που έχουν δημιουργηθεί στη διάρκεια της πανδημίας, καμία σκέψη για εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Τράπεζας Θεμάτων, ενισχυτική διδασκαλία και πρόσθετη διδακτική στήριξη, εξειδικευμένο προσωπικό στα σχολεία για τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των παιδιών.

Δείτε βίντεο από τη συνέντευξη

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παλιά Μιτζελα
Παλιά Μιτζέλα: H απίστευτη ιστορία του εξαφανισμένου χωριού της Μαγνησίας
Το τοπωνύμιο είναι βλάχικο, προέρχεται από το Μουντζέλα, που σημαίνει μικρό δασωμένο βουνό. Μια από τις παλιότερες γραπτές μαρτυρίες του ονόματος...
Παλιά Μιτζέλα: H απίστευτη ιστορία του εξαφανισμένου χωριού της Μαγνησίας
ψευδαίσθηση
Οπτική ψευδαίσθηση: Μόνο το 3% των ανθρώπων θα βρει το ξωτικό σε 8 δευτερόλεπτα
Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε ένα χιονισμένο χωριό που έχει στολιστεί για τα Χριστούγεννα. Κάπου βρίσκεται ένα ξωτικό. Μπορείτε να το εντοπίσετε σε...
Οπτική ψευδαίσθηση: Μόνο το 3% των ανθρώπων θα βρει το ξωτικό σε 8 δευτερόλεπτα
φοίνικας
Tο νησί που είναι ένας από τους πιο ονειρικούς προορισμούς στον κόσμο πωλείται σε απίστευτη τιμή
Σύμφωνα με την Μirror, αυτός ο τροπικός παράδεισος ήταν το σκηνικό για μια μυστική απόδραση του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ
Tο νησί που είναι ένας από τους πιο ονειρικούς προορισμούς στον κόσμο πωλείται σε απίστευτη τιμή
froyta_aftodioikisi.jpg
Πώς να αξιοποιήσετε φρούτα και λαχανικά που είχατε για πέταμα
Για να μη συνεχιστεί αυτή η κακή συνήθεια που κοστίζει και στην τσέπη σας, στην υγεία σας και στον πλανήτη, μάθετε πώς να δίνετε το «φιλί της ζωής»...
Πώς να αξιοποιήσετε φρούτα και λαχανικά που είχατε για πέταμα