Παιδικός Σταθμός - Νηπιαγωγείο
«Για μια ακόμη σχολική χρονιά δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να αναφερόμαστε στα κακώς κείμενα της εκπαίδευσης που σημαίνει ότι καμία πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί έως τώρα. Το αντίθετο μάλιστα!» - Γράφει η Βέτα Κορωναίου

Πρώτα η παιδεία συνθηματικά εξαγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας και πραγματικά μέσα από έναν οργασμό αποφάσεων, ΦΕΚ και νόμων, επενδύοντας στη βιομηχανία του φόβου, πραγματοποιούν σοβαρές αλλαγές στην Παιδεία.

Τα κατάφεραν….  έφεραν την  εκπαίδευση ανάποδα.

Σε μια εκπαίδευση ανάποδα, είναι επικίνδυνο να εργάζεσαι, είναι άθλος να δημιουργείς, είναι υπέρβαση να οραματίζεσαι.

Όποιος δεν είναι δέσμιος της ανάγκης, είναι δέσμιος του φόβου, που σκόπιμα καλλιεργείται για να υπάρχει ο έλεγχος, για να παίρνονται αποφάσεις που αλλάζουν τη μορφή, τη φιλοσοφία και την ποιότητα του δημόσιου νηπιαγωγείου.

Η εκπαίδευση  ανάποδα μας διδάσκει να υπομένουμε στωικά ότι αποφασίζεται από το Υπουργείο, χωρίς διάλογο, με απουσία προτάσεων και εναλλακτικών λύσεων από τους εκπαιδευτικούς της βάσης, που ζουν την καθημερινότητα των σχολείων. Μάθαμε να ξεχνάμε το παρελθόν ακόμα και το κοντινό, αντί να μαθαίνουμε από αυτό, να βαφτίζουμε την μεγαλύτερη ήττα του κλάδου και την αντικατάσταση εκλεγμένων αιρετών από την βάση με δοτούς. Να δεχόμαστε παθητικά το μέλλον, να μην ονειρευόμαστε.

Ένα Υπουργείο που απομυζά, σπάνια ακούει, ποτέ δεν καταλαβαίνει, απλά αποφασίζει, επιτηρεί και «τιμωρεί». Μοιράζεται με κάποιους «ειδήμονες» την ιδεοληψία ότι οι εκπαιδευτικοί είναι τεμπέληδες και αδιάφοροί, αυτοί που δέχτηκαν συγχαρητήρια για την τηλεκπαίδευση, τώρα λοιδορούνται και αντιμετωπίζονται με αναξιοπρέπεια.

Αυτό το Υπουργείο που μας εγκαλεί να διεκπεραιώσουμε την γραφειοκρατική χαρτούρα που ολοένα και μεγαλύτερη γίνεται, είναι ισοπεδωτικό στις ιδέες και τις συνήθειες που επιβάλλει και άνισο στις ευκαιρίες που προσφέρει. Αυτή η ισοπέδωση υπονομεύει την αξιοθαύμαστη δύναμη των εκπαιδευτικών, να αναγνωρίζονται στις διαφορές τους, κι αυτές πάλι να τους συνδέουν, με στόχο να ανοίξουν νέους δρόμους για τα παιδιά και την εκπαίδευση τους.

Για μια ακόμη σχολική χρονιά δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να αναφερόμαστε στα κακώς κείμενα της εκπαίδευσης που σημαίνει ότι  καμία πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί έως τώρα. Το αντίθετο μάλιστα!

Στα χρόνια προβλήματα του νηπιαγωγείου:

  • Υποδομών (Κτηριακό πρόβλημα, υλικοτεχνική υποδομή)
  • Πολυπληθών τμημάτων
  • Μη επικαιροποιημένων αναλυτικών προγραμμάτων
  • Απουσίας επιμόρφωσης
  • Ελλειμματικής στήριξης υποστηρικτικών δομών (σχολικοί σύμβουλοι, ειδικών παιδαγωγών κλπ.)
  • Ωραρίου  που προσαρμόζεται κατά βούληση του υπουργείου

ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΞΗΣ:

  • Το ωρολόγιο πρόγραμμα με την εισαγωγή των αγγλικών και ακόμη περισσότερο των εργαστηρίων δεξιοτήτων, έγινε περισσότερο δομημένο από ποτέ
  • στο αναλυτικό πρόγραμμα αλλοιώθηκε ο ευέλικτος χαρακτήρας του, χαρακτηριστικό που αποτελεί προνόμιο και ζητούμενο για τα σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα σπουδών
  • βιώνουμε τον εμπαιγμό και την αλαζονική στάση του υπουργείου για δήθεν καινοτομίες, όπως τα εργαστήρια δεξιοτήτων, των οποίων η θεματολογία και η διαδικασία ανάπτυξης είναι η συνήθης πρακτική του νηπιαγωγείου. Μας παρουσιάζουν το γνωστό ως καινοτόμο και επιβαρύνουν τις νηπιαγωγούς με απίστευτη γραφειοκρατία, σε χρόνο που δεν υπάρχει.
  • η μετάλλαξη του νηπιαγωγείου σε δομή με γραφειοκρατική και διεκπεραιωτική λειτουργία με υποβάθμιση του παιδαγωγικού του ρόλου.
  • η ελαστικοποίηση του ωραρίου μας, και η απαίτηση για άμεση απάντηση σε εγκυκλίους και έγγραφα, την ώρα που έχουμε το εκπαιδευτικό μας έργο, αποδεικνύοντας την άγνοια που έχουν για τη λειτουργία του νηπιαγωγείου και τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω των πολλαπλών ρόλων, που αναγκάζεται να πάρει μια νηπιαγωγός.
  • η αδιαφορία για το δικαίωμα να παίρνουμε μειωμένο ωράριο το οποίο θεσμοθετήθηκε στα χαρτιά αλλά δεν εφαρμόζεται.
  • η αδιαφορία για την ασφάλεια και υγιεινή των μαθητών μας, των οικογενειών τους αλλά  και εκπαιδευτικών, με τη σύμπτυξη τμημάτων εν μέσω πανδημίας
  • διαδικασίες πρόχειρων επιμορφώσεων σε πολύ σημαντικά ζητήματα, μόνο και μόνο για την απορρόφηση κονδυλίων
  • η προσχηματική αιτιολογία για αναβάθμιση του νηπιαγωγείου με την εισαγωγή των αγγλικών στα νηπιαγωγεία, από εκπαιδευτικούς που δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και δεν έχουν καμία επιμόρφωση για τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας. Και η υποχρέωση των νηπιαγωγών να επιμορφωθούν για τα αγγλικά, ενώ η εισαγωγή τους στο νηπιαγωγείο, γίνεται από εκπαιδευτικό αγγλικών.  

Επικυρώνοντας τις αποφάσεις, τις διεκδικήσεις και τις προτάσεις μας, καταγγέλλοντας την εγκληματική αδιαφορία του Υπουργείου για το ποιοτικό νηπιαγωγείο, επιβεβαιώνουμε την απόφαση μας, να ονειρευόμαστε έγχρωμα, να διατηρήσουμε τη σκανδαλώδη τάση να σκεφτόμαστε δυνατά, να παραβιάζουμε τους κανόνες της συλλογικής παραίτησης και να αγωνιζόμαστε σθεναρά για το ποιοτικό δημόσιο νηπιαγωγείο.

* από την Ομάδα Νηπιαγωγών «Δικαίωμα στην Εκπαίδευση»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ερασμους
Erasmus+: Το Γυμνάσιο - Λ.Τ. Γενναδίου στην Brescia της Βόρειας Ιταλίας
Οι μαθητές του Γυμνασίου - Λ.Τ. Γενναδίου, δίδαξαν στους Ιταλούς συμμαθητές τους, Ελληνική μαγειρική, Ελληνική γλώσσα καθώς και Ελληνικούς...
Erasmus+: Το Γυμνάσιο - Λ.Τ. Γενναδίου στην Brescia της Βόρειας Ιταλίας