taksi-mathites-sxoleia-ekpaideusi1
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Τι είναι αυτό που κάνει τους εκπαιδευτικούς να μην θέλουν την αξιολόγηση των σχολείων έτσι όπως αποφασίστηκε  από το Υπουργείο Παιδείας;

Το υπουργείο Παιδείας ζητά από τους εκπαιδευτικούς να κάνουν αυτοαξιολόγηση, ομάδες δράσης, να βαθμολογηθούν και να λογοδοτήσουν, εξετάζοντας τα πάντα εκτός από αυτά που αφορούν στις ευθύνες που έχει το ίδιο.

Τι είναι αυτό που κάνει τους εκπαιδευτικούς να μην θέλουν την αξιολόγηση των σχολείων έτσι όπως αποφασίστηκε  από το Υπουργείο Παιδείας;

Σύμφωνα με άρθρο της ιστοσελίδας fresh-education.gr μια από τις απαντήσεις είναι ότι το υπουργείο Παιδείας δεν παρέχει αυτά που πρέπει στα σχολεία (άψυχους και έμψυχους συντελεστές)  και τους καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους για τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα, βγάζοντας με αυτόν τον τρόπο την ουρά του απ΄έξω και θολώνοντας το τοπίο για τις ευθύνες που έχει το ίδιο.

Η παραπάνω θέση, ότι δηλαδή το υπουργείο Παιδείας στην ουσία θέλει να μεταβιβάσει τις μεγάλες ευθύνες που έχει το ίδιο για τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα μόνο στους εκπαιδευτικούς, αποτυπώνεται με σαφήνεια στις υπουργικές αποφάσεις για την αξιολόγηση των σχολείων.

Στην πιο πρόσφατη υπουργική απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας, κα Ζέττα Μακρή, το Σεπτέμβριο του 2021, έχουν «κοπεί»  δείκτες προς επεξεργασία, αποτίμηση και τεκμηρίωση όπως: υλικοτεχνική υποδομή, επάρκεια και καταλληλόλητα σχολικών χώρων, επάρκεια και καταλληλόλητα σχολικού εξοπλισμού, επάρκεια οικονομικών πόρων.

Το ίδιο συνέβη και στην απόφασή της, τον Ιανουάριο του 2021.

Όλοι αυτοί οι δείκτες,  στην αυτοαξιολόγηση των σχολείων το 2013 υπήρχαν, και τα σχολεία είχαν προχωρήσει τις διαδικασίες. Πολλά σχολεία στις εκθέσεις τους τότε, έκαναν αναφορά για τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής και στελέχωσης των σχολείων, αλλά αυτό μάλλον δεν άρεσε πολύ και η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση  (Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.) ήρθε μετά από 5 ολόκληρα χρόνια,  το 2018, και με έκθεσή της επεσήμανε ότι: «η επίκληση της έλλειψης υλικών πόρων  δεν μπορεί να αποτελεί λόγο για την αποφυγή εμπλοκής των εκπαιδευτικών με τα ουσιώδη ζητήματα της εκπαίδευσης και, πρωτίστως, με τα προβλήματα τομέων στους οποίους διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και έχουν κυρίαρχο λόγο» και «…προβληματικές καταστάσεις, όπως είναι, μεταξύ  άλλων, η ελλιπής χρηματοδότηση, η ανεπάρκεια στις υλικοτεχνικές υποδομές, η  υποστελέχωση, η ανεργία των γονέων και τα υπερφορτωμένα Προγράμματα Σπουδών…είναι υπαρκτές, επιδεινώθηκαν στις συνθήκες της οικονομικής  κρίσης και, όντως, δυσχεραίνουν, χωρίς, όμως, να ακυρώνουν τον παιδαγωγικό ρόλο και  τις δυνατότητες του σχολείου» και ότι  «η κριτική και στοχαστική ανάλυση της εκπαιδευτικής πραγματικότητας πρέπει να εστιάζει, πρωτίστως, στις διαδικασίες των εκπαιδευτικών πρακτικών, που αναπτύσσονται μέσα στην τάξη και το σχολείο και στο πλαίσιο των διαπροσωπικών σχέσεων”.

Με λίγα λόγια στην έκθεσή της η Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε «συμβούλευε» τους εκπαιδευτικούς να ασχολούνται με ό,τι συμφέρει την Πολιτεία, έτσι ώστε να μην αποκαλύπτονται οι ευθύνες που έχει η ίδια. Οι παραπάνω  επισημάνσεις της Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε, ήρθαν και  έγιναν πράξη τώρα και το υπουργείο Παιδείας ζητά από τους εκπαιδευτικούς να κάνουν αυτοαξιολόγηση, ομάδες δράσης, να βαθμολογηθούν και να λογοδοτήσουν, εξετάζοντας τα πάντα εκτός από αυτά που αφορούν στις ευθύνες που έχει το ίδιο. 

Παραγνωρίζει όμως ότι η «σαλαμοποίηση» του εκπαιδευτικού έργου σε άξονες και δείκτες γίνεται για διευκόλυνση της διαδικασίας και ότι οι άξονες μεταξύ τους έχουν άμεση αλληλεπίδραση. Η έλλειψη πόρων (υποδομές και προσωπικό) έχει καθοριστικό ρόλο στα εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Αυτό λένε οι εκπαιδευτικοί και για αυτό κάνουν αποχή από αυτή τη διαδικασία.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τους άξονες διερεύνησης για την συνοπτική αποτίμηση του  εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας σύμφωνα με την τελευταία απόφαση της υφυπουργού Παιδείας όπου είναι εξαφανισμένος ο άξονας   «υποδομές και στελέχωση» αλλά όμως όλα τα άλλα που έχουν σχέση με τους εκπαιδευτικούς υπάρχουν

axiologisi_iep.jpg

Παρακάτω είναι ο άξονας  «Μέσα και Πόροι», μαζί με τους δείκτες του, από την αυτοαξιολόγηση του 2013.

axiologisi_deiktes_2013.jpg
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός για 311 θέσεις στα Δικαστήρια: ΟΛΗ Η ΥΛΗ ΕΔΩ

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

kerameos
Κεραμέως: «Καθοριστικής σημασίας το upskilling και το reskilling»
«Το upskilling και το reskilling είναι καθοριστικής σημασίας και η Πολιτεία προσφέρει τις δυνατότητες για να έχουμε την υψηλότερη δυνατή ποιότητα...
Κεραμέως: «Καθοριστικής σημασίας το upskilling και το reskilling»
Μάτι
Δίκη για το Μάτι: «Δεν έγινε ποτέ εισήγηση για απομάκρυνση του πληθυσμού»
«Υπήρχαν σχέδια των Δήμων για απομάκρυνση πληθυσμού, όμως η εισήγηση δεν έγινε ποτέ», είπε ο δικαστικός πραγματογνώμονας Δ. Λιότσιος
Δίκη για το Μάτι: «Δεν έγινε ποτέ εισήγηση για απομάκρυνση του πληθυσμού»
λεωφορείο
Σε κακούργημα μετατρέπεται η κλοπή υλικών από τα ΜΜΜ
Σε κακούργημα μετατρέπεται η ποινή της κλοπής υλικών στον τομέα των συγκοινωνιών - Αυστηροποιείται η ποινή της κλοπής στον τομέα των συγκοινωνιών.
Σε κακούργημα μετατρέπεται η κλοπή υλικών από τα ΜΜΜ