taksi-mathites-sxoleia-ekpaideusi1
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Τι είναι αυτό που κάνει τους εκπαιδευτικούς να μην θέλουν την αξιολόγηση των σχολείων έτσι όπως αποφασίστηκε  από το Υπουργείο Παιδείας;

Το υπουργείο Παιδείας ζητά από τους εκπαιδευτικούς να κάνουν αυτοαξιολόγηση, ομάδες δράσης, να βαθμολογηθούν και να λογοδοτήσουν, εξετάζοντας τα πάντα εκτός από αυτά που αφορούν στις ευθύνες που έχει το ίδιο.

Τι είναι αυτό που κάνει τους εκπαιδευτικούς να μην θέλουν την αξιολόγηση των σχολείων έτσι όπως αποφασίστηκε  από το Υπουργείο Παιδείας;

Σύμφωνα με άρθρο της ιστοσελίδας fresh-education.gr μια από τις απαντήσεις είναι ότι το υπουργείο Παιδείας δεν παρέχει αυτά που πρέπει στα σχολεία (άψυχους και έμψυχους συντελεστές)  και τους καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους για τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα, βγάζοντας με αυτόν τον τρόπο την ουρά του απ΄έξω και θολώνοντας το τοπίο για τις ευθύνες που έχει το ίδιο.

Η παραπάνω θέση, ότι δηλαδή το υπουργείο Παιδείας στην ουσία θέλει να μεταβιβάσει τις μεγάλες ευθύνες που έχει το ίδιο για τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα μόνο στους εκπαιδευτικούς, αποτυπώνεται με σαφήνεια στις υπουργικές αποφάσεις για την αξιολόγηση των σχολείων.

Στην πιο πρόσφατη υπουργική απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας, κα Ζέττα Μακρή, το Σεπτέμβριο του 2021, έχουν «κοπεί»  δείκτες προς επεξεργασία, αποτίμηση και τεκμηρίωση όπως: υλικοτεχνική υποδομή, επάρκεια και καταλληλόλητα σχολικών χώρων, επάρκεια και καταλληλόλητα σχολικού εξοπλισμού, επάρκεια οικονομικών πόρων.

Το ίδιο συνέβη και στην απόφασή της, τον Ιανουάριο του 2021.

Όλοι αυτοί οι δείκτες,  στην αυτοαξιολόγηση των σχολείων το 2013 υπήρχαν, και τα σχολεία είχαν προχωρήσει τις διαδικασίες. Πολλά σχολεία στις εκθέσεις τους τότε, έκαναν αναφορά για τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής και στελέχωσης των σχολείων, αλλά αυτό μάλλον δεν άρεσε πολύ και η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση  (Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.) ήρθε μετά από 5 ολόκληρα χρόνια,  το 2018, και με έκθεσή της επεσήμανε ότι: «η επίκληση της έλλειψης υλικών πόρων  δεν μπορεί να αποτελεί λόγο για την αποφυγή εμπλοκής των εκπαιδευτικών με τα ουσιώδη ζητήματα της εκπαίδευσης και, πρωτίστως, με τα προβλήματα τομέων στους οποίους διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και έχουν κυρίαρχο λόγο» και «…προβληματικές καταστάσεις, όπως είναι, μεταξύ  άλλων, η ελλιπής χρηματοδότηση, η ανεπάρκεια στις υλικοτεχνικές υποδομές, η  υποστελέχωση, η ανεργία των γονέων και τα υπερφορτωμένα Προγράμματα Σπουδών…είναι υπαρκτές, επιδεινώθηκαν στις συνθήκες της οικονομικής  κρίσης και, όντως, δυσχεραίνουν, χωρίς, όμως, να ακυρώνουν τον παιδαγωγικό ρόλο και  τις δυνατότητες του σχολείου» και ότι  «η κριτική και στοχαστική ανάλυση της εκπαιδευτικής πραγματικότητας πρέπει να εστιάζει, πρωτίστως, στις διαδικασίες των εκπαιδευτικών πρακτικών, που αναπτύσσονται μέσα στην τάξη και το σχολείο και στο πλαίσιο των διαπροσωπικών σχέσεων”.

Με λίγα λόγια στην έκθεσή της η Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε «συμβούλευε» τους εκπαιδευτικούς να ασχολούνται με ό,τι συμφέρει την Πολιτεία, έτσι ώστε να μην αποκαλύπτονται οι ευθύνες που έχει η ίδια. Οι παραπάνω  επισημάνσεις της Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε, ήρθαν και  έγιναν πράξη τώρα και το υπουργείο Παιδείας ζητά από τους εκπαιδευτικούς να κάνουν αυτοαξιολόγηση, ομάδες δράσης, να βαθμολογηθούν και να λογοδοτήσουν, εξετάζοντας τα πάντα εκτός από αυτά που αφορούν στις ευθύνες που έχει το ίδιο. 

Παραγνωρίζει όμως ότι η «σαλαμοποίηση» του εκπαιδευτικού έργου σε άξονες και δείκτες γίνεται για διευκόλυνση της διαδικασίας και ότι οι άξονες μεταξύ τους έχουν άμεση αλληλεπίδραση. Η έλλειψη πόρων (υποδομές και προσωπικό) έχει καθοριστικό ρόλο στα εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Αυτό λένε οι εκπαιδευτικοί και για αυτό κάνουν αποχή από αυτή τη διαδικασία.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τους άξονες διερεύνησης για την συνοπτική αποτίμηση του  εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας σύμφωνα με την τελευταία απόφαση της υφυπουργού Παιδείας όπου είναι εξαφανισμένος ο άξονας   «υποδομές και στελέχωση» αλλά όμως όλα τα άλλα που έχουν σχέση με τους εκπαιδευτικούς υπάρχουν

axiologisi_iep.jpg

Παρακάτω είναι ο άξονας  «Μέσα και Πόροι», μαζί με τους δείκτες του, από την αυτοαξιολόγηση του 2013.

axiologisi_deiktes_2013.jpg

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανατροπή! Ο νεκρός σε στύλο της ΔΕΗ ήταν ο πρώην δημοσιογράφος Απόστολος Φουρνατζόπουλος

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

σχολειο μαθητές
Στην παιδεία λέμε ΝΑΙ (στον ρυθμό του γνωστού τραγουδιού του Λουκιανού) - Ακούστε το
«Στην παιδεία λέμε ΝΑΙ, τη δημόσια λέμε ΝΑΙ, στις αυξήσεις λέμε ΝΑΙ, στις προσλήψεις λέμε ΝΑΙ, στα παιδάκια λέμε ΝΑΙ, στα μαθήματά μας ΝΑΙ, ΟΧΙ στον...
Στην παιδεία λέμε ΝΑΙ (στον ρυθμό του γνωστού τραγουδιού του Λουκιανού) - Ακούστε το
ethniki trapeza
Καταγγελία – Εθνική Τράπεζα: Απαγορεύει πληρωμές, καταθέσεις και αναλήψεις στα ταμεία
Καταγγελία – Εθνική Τράπεζα: Απαγορεύει πληρωμές, καταθέσεις και αναλήψεις στα ταμεία
Καταγγελία – Εθνική Τράπεζα: Απαγορεύει πληρωμές, καταθέσεις και αναλήψεις στα ταμεία