Άνοιγμα Σχολείων: Υγειονομικά πρωτόκολλα…ατομικής ευθύνης!
Λίγες μόνο ημέρες πριν από το πρώτο σχολικό κουδούνι και η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται. Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, αρνήθηκαν πεισματικά να πάρουν το οποιοδήποτε μέτρο για τη λειτουργία των σχολείων με όρους υγειονομικής προφύλαξης των εκπαιδευτικών και των μαθητών. 

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τα τελικά υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν τη φετινή σχολική χρονιά, τα οποία κάθε άλλο παρά πρωτόκολλα προστασίας της υγείας εκπαιδευτικών, μαθητών και της δημόσιας υγείας χαρακτηρίζονται.

Λίγες μόνο ημέρες πριν από το πρώτο σχολικό κουδούνι και η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται (σαν φάρσα ή σαν τραγωδία...) Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, αρνήθηκαν πεισματικά να πάρουν το οποιοδήποτε μέτρο για τη λειτουργία των σχολείων με όρους υγειονομικής προφύλαξης των εκπαιδευτικών και των μαθητών. 

Ούτε και φέτος ικανοποιούν τα στοιχειώδη αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος για 15 μαθητές στο τμήμα, για μαζικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ, με την αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΔΥ στα σχολεία, για όλους, εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενώ προκλητικά ανακοίνωσαν περικοπές στα κονδύλια για καθαριότητα.

Με λίγα λόγια,  Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ, όχι  μόνο δεν έχει λάβει στοιχειώδη μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, αλλά επιπλέον συρρικνώνει τις δαπάνες, συγχωνεύει τμήματα και καταργεί ολιγομελή, στοιβάζει 25, 26 και 27 μαθητές στο τμήμα και αρνείται να καλύψει τα κενά, κάνοντας προσλήψεις αναπληρωτών…με το σταγονόμετρο, σε  μια περίοδο  μεγάλης διασποράς του ιού και κατάρρευσης του ΕΣΥ. Την ίδια ώρα, βέβαια, απαιτεί από τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς με δικά τους έξοδα δύο τεστ την εβδομάδα (αλλιώς αναστολή εργασίας, στέρηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών, κατά τα πρότυπα των υγειονομικών), σε έναν κλάδο μάλιστα εμβολιασμένο σε ποσοστό που υπερβαίνει το 85%! 

Ατομική ευθύνη, στοχοποίηση και εκφοβισμός είναι η σημαία τους. Η υποχρεωτικότητα που επιβάλλεται, αποτελεί μοχλό διαίρεσης και όχημα για την προώθηση μια σειρά αντιδραστικών αλλαγών σε όλο το εργασιακό τοπίο, με αναστολή εργασίας, περικοπή μισθού και ασφαλιστικών εισφορών, μετακινήσεις και απολύσεις, συγχώνευση και κλείσιμο δομών υγείας και νοσοκομείων. Στον εκπαιδευτικό κόσμο βάζει το rapid test με πληρωμή, όχι ως μέτρο υπεράσπισης της υγείας των εργαζομένων αλλά ως μέτρο εκδίκησης και αυταρχισμού, κλείνοντας το μάτι στους ιδιώτες.

Τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα επιβεβαιώνουν απόλυτα το συμπέρασμα ότι είναι η αποθέωση της ατομικής ευθύνης, απόσεισης των κυβερνητικών ευθυνών και δημιουργίας χάους στα σχολεία με έκρηξη κρουσμάτων.

Οι αλλαγές αφορούν στη διάρκεια της καραντίνας στην οποία τίθεται ο μαθητής που θα νοσήσει, η οποία παραμένει στις 10 ημέρες, ενώ μεταβάλλονται επί τα χείρω όσον αφορά τον συμμαθητή του που κάθεται δίπλα στο θρανίο, καθώς και όσους κάθονται μπρος και πίσω από το μαθητή-κρούσμα. Ολοι αυτοί δεν μπαίνουν καν σε καραντίνα, αλλά υποβάλλονται σε «αυξημένο εργαστηριακό έλεγχο» για 7 ημέρες με τα αναξιόπιστα rapid test και self test !

Και βέβαια, παραμένει το πιο σημαντικό και αποκρουστικό: το τμήμα κλείνει μόνο εάν διαγνωστεί θετικό το 50% +1 των μαθητών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας:

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:

  • οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,
  • οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Τι προβλέπεται αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19:

  • απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
  • επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Τι προβλέπεται για τις στενές επαφές:

  • προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:
  • Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
    •  2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
    • εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).
  • Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
    • 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Ενα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 των μαθητών του.

Τοξικό περιβάλλον

Την ίδια ώρα οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία σε ένα τοπίο αγνώριστο, μεταλλαγμένο σε άκρως αντιδραστική κατεύθυνση. Αξιοποιώντας πολλαπλά την πανδημία και το παρατεταμένο αντιδραστικό λουκέτο στα σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας επέβαλε σωρεία αντιεκπαιδευτικών μέτρων, που πληγώνουν βαθιά το σώμα του Δημόσιου Σχολείου, χτυπούν τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας και τις εργασιακές κατακτήσεις των εκπαιδευτικών. Μετά την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, την διαβόητη «τράπεζα θεμάτων», ήρθε το ταξικό λεπίδι της ΕΒΕπου έκλεισε την πόρτα των ΑΕΙ σε αριθμό μαθητών πρωτοφανή για τα μεταπολεμικά χρονικά. Η πολιτική τους εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, προωθεί το σχολείο των «δεξιοτήτων», τη μόρφωση για λίγους κι εκλεκτούς.

Η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ανοίγει τον δρόμο για το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, για να αρθεί η μονιμότητα στην εργασία και να ανοίξει ο δρόμος για απολύσεις. Με όχημα την αυτονομία της σχολικής μονάδας επιβάλλει νέα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία των σχολείων και στρώνει το έδαφος για την ταξική κατηγοριοποίησή τους. Διευθυντές – manager σε ρόλο απόλυτου άρχοντα, μέντορες, ενδοσχολικοί συντονιστές και συντονιστές τάξεων αποτελούν τους άμεσους κρίκους υλοποίησης της κυρίαρχης εκπαιδευτικής πολιτικής. Αφυδατώνεται η λειτουργία των Συλλόγων Διδασκόντων, στραγγαλίζεται οποιαδήποτε ελευθερία και όσα δημοκρατικά δικαιώματα έχουν απομείνει στο Δημόσιο Σχολείο. Το μοντέλο της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού συνδέεται με το περιεχόμενο και το ρόλο του «νέου» αγοραίου σχολείου. Επιδίωξη είναι η ιδεολογική χειραγώγηση των εκπαιδευτικών ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβολή αυτής της πολιτική.

Πραγματικά ο ν.4823/2021 για την εκπαίδευση επιταχύνει την πορεία ιδιωτικοποίησης και έρχεται να αναμετρηθεί με την πιο κρίσιμη κοινωνική μάζα, μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Σχολεία δοχεία χορηγών, διευθυντές μάνατζερ, αξιολόγηση παντός τύπου, επιθεωρητισμός, ιεράρχηση, αδιαφάνεια. Εργαστήρια δεξιοτήτων, εισαγωγή διδακτικών αντικειμένων στο νηπιαγωγείο, πρότυπα σχολεία, αναίρεση της παιδαγωγικής σχέσης και τεμαχισμός της γνώσης, ελαστική εργασία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
ΠΑΜΑΚ: 8ο Διεθνές Συνέδριο Εφαρμοσμένης Θεωρίας, Μακροοικονομικής και Εμπειρικής Χρηματοοικονομικής
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα (29/04) και την Τρίτη (30/04)
ΠΑΜΑΚ: 8ο Διεθνές Συνέδριο Εφαρμοσμένης Θεωρίας, Μακροοικονομικής και Εμπειρικής Χρηματοοικονομικής