Σφοδρές επικρίσεις δέχθηκαν από την αντιπολίτευση οι ρυθμίσεις τροπολογίας του υπουργείου Παιδείας που έχει κατατεθεί στη Βουλή και τροποποιεί το καθεστώς υποχρέωσης απόδοσης υπέρ των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) των ΑΕΙ, ποσών (ποσοστό 7%) από τα εισοδήματα των πανεπιστημιακών καθηγητών, από επιχειρηματική δραστηριότητα. Η τροπολογία προβλέπει, μεταξύ άλλων, μείωση του χρόνου παραγραφής κατά 10 έτη, παραγραφή μετά την πάροδο δεκαετίας (αντί 20ετίας κατά τα ισχύοντα). Επίσης προβλέπει ότι οφειλές έως του ποσού των 60 ευρώ ανά έτος και συνολικά για τα παρελθόντα έτη, δεν αναζητούνται.
Ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, είπε ότι κάποιοι ΕΛΚΕ ήταν προσεκτικοί και όλα αυτά χρόνια πίεζαν τα μέλη ΔΕΠ να καταβάλλουν τις οφειλές τους αλλά η πλειονότητα των ΕΛΚΕ δεν είχε δείξει την απαιτούμενη τυπικότητα και δεν ζήτησε επί χρόνια αυτά τα ποσά, με αποτέλεσμα να σωρευθούν αρκετά μεγάλα ποσά, αρκετά μεγάλα χρέη. Επίσης υπήρχε ασάφεια στον τρόπο του υπολογισμού. Τελικώς, τον Νοέμβριο του 2020, όπως επισήμανε, με υπουργική απόφαση του Βασίλη Διγαλάκη ορίστηκε με σαφή τρόπο η διαδικασία με την οποία οι ΕΛΚΕ μπορούσαν να διεκδικήσουν αυτά τα ποσά από τα μέλη ΔΕΠ. Εστάλησαν οι πρώτες πράξεις προσδιορισμού οφειλής, τον Δεκέμβριο του 2020. Ακολούθως εστάλησαν οι πράξεις προσδιορισμού οφειλής προς όλους εκείνους οι οποίοι όφειλαν από 2000 μέχρι το 2017. Όταν εστάλησαν διαπιστώθηκε ότι μετά την πάροδο 21 ετών, πολλοί υπόχρεοι δεν διέθεταν τα απαιτούμενα μέσα αποδείξεως προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ήταν όντως από ελευθέριο επάγγελμα ή αν τα έσοδα αυτά προέρχονται από άλλες πηγές που δεν σχετίζονταν με την επιστημονική τους ιδιότητα.
Ο υφυπουργός Παιδείας είπε ότι με την ισχύουσα νομοθεσία, κάθε πολίτης είναι υποχρεωμένος να κρατάει για μια πενταετία τα φορολογικά του στοιχεία, «είναι ο χρόνος παραγραφής των φορολογικών απαιτήσεων», είπε και προσέθεσε ότι το σύστημα TAXIS δεν διέθετε στοιχεία για το θέμα αυτό, πριν το 2003. «Όποιος αμφισβητούσε αυτά τα ποσά ήταν αδύνατο να το αποδείξει και έτσι πλήττονταν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα ακροάσεως», είπε ο υφυπουργός και προσέθεσε ότι πολλοί από τους υπόχρεους είχαν αποβιώσει, οι οφειλές πήγαιναν στους κληρονόμους, και υπήρχε αδυναμία προσδιορισμού από τους κληρονόμους.
«Με δεδομένα αυτά τα προβλήματα, κρίθηκε ότι η 20ετία δεν ήταν εύλογη στην αρχή της αναλογικότητας», είπε ο Άγγελος Συρίγος και επισήμανε: «Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, εάν κάνω κακούργημα που δεν τιμωρείται με ισόβια, αυτό παραγράφεται μετά την πάροδο 15ετίας. Τα 12 ή 15 ευρώ ή τα 2 ευρώ δεν μπορούσαν να παραγραφούν».
Ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, ανέφερε ότι υπήρχε υποχρέωση για όσους ακαδημαϊκούς ασχολούνταν με ελευθέριο επάγγελμα, να αποδίδουν το 30% των ακαθάριστων εσόδων τους.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε ότι είναι ακατανόητο ότι οι διατάξεις αυτές δεν εισήχθησαν για συζήτηση με μια κανονική διαδικασία και συμπλήρωσε ότι δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για το τι επιδιώκει η κυβέρνηση.
«Η τροπολογία δείχνει πως και η πολιτική ηγεσία τού υπουργείου Παιδείας δεν είναι τόσο άριστη και τόσο μεταρρυθμιστική, όπως επαγγέλεται», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, και χαρακτήρισε τη διάταξη «χάρισμα των υποχρεώσεων των καθηγητών πανεπιστημίων».
«Απορώ αν έχετε το σθένος να κοιτάξετε στα μάτια τους συναδέλφους σας, όχι στο Πάντειο, αλλά σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, μετά από αυτή την τροπολογία», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης απευθυνόμενος στον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο και προσέθεσε: «Αντί να μας πείτε πως οι συνάδελφοί σας πανεπιστημιακοί πίεζαν με διάφορους τρόπους, ώστε να μην εφαρμοστούν οι νόμοι, είτε με την παρακώλυση έκδοσης υπουργικών αποφάσεων είτε με την καθυστέρηση καταλογισμών από τους ΕΛΚΕ -βεβαίως την κερκόπορτα άνοιξε το 2018 ο κ. Γαβρόγλου που μειώθηκε στο 1/3 η απαίτηση παράκρατησης από άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος- έρχεται σήμερα ο κ. Συρίγος λίγο πριν κλείσει η Βουλή και φέρνει μια τροπολογία με την οποία διαγράφει οφειλές ασυνεπών πανεπιστημιακών. Την ίδια στιγμή λέει πολύ απλά σε εκείνους που πλήρωσαν ότι “τι να κάνουμε; Ό,τι πληρώσατε δεν συμψηφίζεται”. Επίσης δεν αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου πόσα εκατομμύρια είναι αυτά που, με την τροπολογία την οποία φέρνετε σήμερα κύριε Συρίγο, τα στερείτε από τους λογαριασμούς των ελληνικών πανεπιστημίων, για να κάνετε το χατίρι σε συγκεκριμένους καθηγητές που εδώ και χρόνια πιέζουν για να περάσει αυτή η ρύθμιση».
Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής είπε ότι «αυτή η τροπολογία προσβάλλει τη μεγάλη πλειοψηφία των συνεπών πανεπιστημιακών, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια, πλήρωναν τις υποχρεώσεις τους, προσβάλλει τα εκατομμύρια φορολογούμενους στη χώρα που χρωστάνε και μέσω του πτωχευτικού κώδικα κινδυνεύουν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς και αποδομεί το αφήγημα περί μιας κυβέρνησης που εφαρμόζει ενιαίους κανόνες για τους πολίτες».
«Κύριε Κατρίνη, βασική αρχή στο δίκαιο είναι η αρχή της αναλογικότητας», επέμεινε ο υφυπουργός Παιδείας και είπε ότι βάσει του 111 του ΠΚ στα 15 χρόνια κακούργημα παραγράφεται, αλλά τα 2, τα 10 ή τα 15 ευρώ προ 20ετίας, δεν παραγράφονταν. «Εάν αυτό δεν το αντιλαμβάνεστε, τότε μπαίνουμε στη διαδικασία των δρακόντιων νόμων, που υπάρχουν για να υπάρχουν αλλά δεν τους εφαρμόζει κανείς. Για πρώτη φορά, έχουμε μια υπουργική απόφαση που επέτρεψε στα πανεπιστήμια να στείλουν πράξεις προσδιορισμού οφειλής σε όλα τα μέλη ΔΕΠ, από το 1999. Αυτό δεν είχε ξαναγίνει. Έγινε τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο. Επειδή αυτά είναι χρωστούμενα πολλών ετών βγήκαν στην επιφάνεια αυτά τα προβλήματα», είπε ο κ. Συρίγος και προσέθεσε ότι και οι υπηρεσίες του Δημοσίου δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν αυτά τα ποσά, διότι έχουν αλλάξει πολλές φορές οι φορολογικοί νόμοι. «Σήμερα φτιάχνουμε ένα σταθερό πλαίσιο, διεκδικούνται όλα τα ποσά από το 2010 μέχρι σήμερα και για πρώτη φορά εκείνοι που ήταν συνεπείς στην πληρωμή των ΕΛΚΕ, έχουν δυνατότητα να συμψηφίσουν εφόσον τα ποσά αυτά έχουν υπολογιστεί με ποσοστό μεγαλύτερο το 7% επί των καθαρών εσόδων».
Δήλωση για το ζήτημα της τροπολογίας έκανε και ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης στην οποία αναφέρει:
«O επιτελικός νομοθετικός κατήφορος της κυβέρνησης συνεχίζεται. Όπως επισημάναμε στη Βουλή ενώ συζητούνταν νομοσχέδιο για την Παιδεία η κυρία Κεραμέως κατέθετε εκτενή τροπολογία για την Παιδεία σε διπλανή αίθουσα όπου συζητούνταν άσχετο με την εκπαίδευση σχέδιο Νόμου για το...Κτηματολόγιο!
Στην αντικοινοβουλευτική αυτή νομοθετική παρέμβαση περιλαμβάνεται όμως και κάτι που δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί "ντροπολογία".
Πρόκειται για την προκλητική και ρουσφετολογική απόφαση της υπουργού Παιδείας να χαρίσει σε μέλη ΔΕΠ και "μεγαλοκαθηγητές" με τεράστια πολλές φορές εισοδήματα, το σύνολο ή μέγα μέρος των οικονομικών υποχρεώσεών τους απέναντι στα Πανεπιστήμιά τους, από άσκηση ελευθερίου επαγγέλματος. Παρά το γεγονός ότι με αλλεπάλληλες ρυθμίσεις του παρελθόντος, είχε καλώς ή κακώς μειωθεί σημαντικά η σχετική οικονομική υποχρέωση και κατέληξε στο ελάχιστο του 7% επί των καθαρών τους εσόδων, αρκετοί από τους κυρίους αυτούς δεν τακτοποίησαν τις οικονομικές τους οφειλές, πίεσαν την κυβέρνηση της ΝΔ για την πλήρη εξάλειψη της οφειλής τους και η πάντα πρόθυμη όταν πρόκειται για "εξυπηρετήσεις" κυρία Κεραμέως ενέδωσε. Να σημειωθεί ότι το 1997 η υποχρέωση αυτή ανέρχονταν στο 30% των ακαθάριστων εσόδων τους, ενώ το 2000 ορίστηκε στο 15%.
Έτσι, οι ασυνεπείς οφειλέτες επιβραβεύονται και απαλλάσσονται των υποχρεώσεών τους για μια κρίσιμη ενδεκαετία (1999-2009), δηλαδή, την περίοδο των "παχιών αγελάδων" και ενθυλακώνουν τα σχετικά ποσά εις υγείαν των κορόϊδων-συναδέλφων τους που έχουν τακτοποιήσει κανονικά τις οφειλές τους. Χωρίς μάλιστα στους δεύτερους να επιστρέφονται αναδρομικά τα ποσά που ως συνεπείς οφειλέτες κατέβαλαν στους ΕΛΚΕ των Πανεπιστημίων.
Το ρουσφέτι ως "εξορθολογισμός", την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη βγάζει στο σφυρί την πρώτη κατοικία ή το κατάστημα φτωχών οικογενειών. Όμορφος κόσμος ηθικός ακαδημαϊκά πλασμένος και με Κεραμοσκεπή χτισμένος!».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη