«Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί», ένα φιλόδοξο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του σύγχρονου κοινωνικού σχολείου
«Το μάθημα της Φυσικής  Αγωγής, μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στη διδασκαλία αξιών ,αρετών και δεξιοτήτων ζωής. Η αθλητική φιλοσοφία μέσα από την αθλητική συμπεριφορά βοηθά στην ανάπτυξη των 5 μας εαυτών»

Πρόσφατα γνωστοποιήθηκε η δέσμευση  του υπουργείου  Παιδείας  να υποστηρίζει τη συμμετοχή των σχολικών μονάδων Γενικής και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σε αγώνες που διοργανώνουν τα Special Olympics Hellas σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο,  με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με νοητική αναπηρία, την υποστήριξη των οικογενειών τους και την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα που τους αφορούν, μέσω της ανάπτυξης του Εκπαιδευτικού Προγράμματος των Special Olympics Hellas: «Σχολεία Ενταξιακού Αθλητισμού (Unified Schools) - Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί».

Το  συγκεκριμένο πρόγραμμα  υλοποιείται με  δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και πρόκειται για μία σημαντική τριετή συνεργασία με τα Special Olympics International για την υποστήριξη του διεθνούς προγράμματος Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί. Play Unified. Learn Unified. σε 14 χώρες. 

Πρόκειται για ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό και βιωματικό πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα µε και χωρίς νοητική αναπηρία να συμμετέχουν μαζί σε αθλητικές δράσεις  Μια βιωματική εκπαιδευτική  προσέγγιση που ευελπιστεί στην ενδυνάμωση  της  συναντίληψης για την ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών  σε ενταξιακές εκπαιδευτικές και αθλητικές δράσεις, με απώτερο σκοπό την αποδοχή, την ευαισθητοποίηση και τη διευκόλυνση της κοινωνικής τους ένταξης. 

Η   πρωτοβουλία   αυτή  του Υπουργείου παιδείας κινείται στην κατεύθυνση  ενίσχυσης του κοινωνικού χαρακτήρα του σύγχρονου σχολείου, ενός σχολείου που οφείλει  να επικεντρωθεί, μεταξύ των άλλων, στη διδασκαλία και ανάπτυξη κοινωνικών αξίων  και δεξιοτήτων ζωής. Το  σχολείο  οφείλει να αποτελέσει  πόλο ευαισθητοποίησης στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα,  να στοχεύσει στην καλλιέργεια των απαραίτητων στάσεων για επικοινωνία, συνεργασία και αλληλεγγύη προς τον άλλο.

Το ζήτημα όμως είναι πώς θα επιτευχθεί αυτό όταν οι μαθητές μας χαρακτηρίζονται από ποικίλες διαφορές όπως φυλετικές, θρησκευτικές, σωματικές, χρωματικές, γλωσσικές, πολιτισμικές;  Η σύγχρονη εκπαιδευτική πρακτική  οφείλει να εντοπίσει  τους παράγοντες εκείνους  που παρεμποδίζουν ή ενισχύουν τη χειραφέτηση του ατόμου  και να ενισχύσει  την υιοθέτηση υποστηρικτικών πρακτικών από τους μαθητές . Αυτό απαιτεί ευαισθησία , τόλμη και πρωτίστως όραμα.

Κλείνοντας, αξίζει η αναφορά στα λόγια  ενός μαθητή μου στο Μουσικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης, του Γιάννη, πρωταθλητή κολύμβησης ΑΜΕΑ, ο οποίος  στην διάρκεια του μαθήματος της Φυσικής αγωγής μου είπε: «Ένιωθα πάντα αρτιμελής. Ουδέποτε σκέφτηκα ότι είχα κάποια αναπηρία. Από 3 ετών ασχολούμαι και αθλούμαι με την κολύμβηση. Ένιωθα τις αδυναμίες που είχα, αλλά δεν ήταν κάτι το οποίο με εμπόδιζε να ονειρευτώ. Αντιμετώπισα το πρόβλημά μου ως κάτι που απλά έτυχε, κάτι που συνέβη. Ειδικότερα, η ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό ήταν αυτή που με βοήθησε να συνειδητοποιήσω ότι υπερισχύει η δύναμη της ψυχής και όχι η όποια  αναπηρία του σώματος».

Συγχαρητήρια στον Γιάννη - και σ’ όλα τα παιδιά που βρίσκονται στην ίδια θέση και  έχουν την  ίδια αντίληψη -  για την συγκρότησή του, τον αγώνα του και  το πνεύμα του μαχητή που τον διακρίνει.  Οι αθλητές που παρουσιάζουν κάποια αναπηρία είναι ιδιαίτερα δυνατοί άνθρωποι, έχουν περισσότερη επιμονή, θέληση και πείσμα σε σύγκριση ακόμη και με αρτιμελείς αθλητές. Ο Γιάννης μέσα  από τον αγώνα του συμβάλλει  στην αλλαγή της στάσης της κοινωνίας απέναντι στα άτομα με αναπηρίες.  Αρκεί το μήνυμά του  να ληφθεί από τους  «παροικούντες  εν  Ιερουσαλήμ».

ΥΓ:  Το μάθημα της Φυσικής  Αγωγής, μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στη διδασκαλία αξιών ,αρετών και δεξιοτήτων ζωής. Η αθλητική φιλοσοφία μέσα από την αθλητική συμπεριφορά (Fair Pay) βοηθά στην ανάπτυξη των 5 μας εαυτών (νοητικός, συναισθηματικός, ηθικός, κοινωνικός, σωματικός).

Η ένταξη του μαθητή ή του ατόμου γενικά σε ομάδες άσκησης ή χορού, θα τον βοηθήσει να βγει για λίγο από τα συρματοπλέγματα των καιρών και να δράσει  με προσδοκίες που να του χαρίζουν θετικά συναισθήματα και αξίες ζωής. Η κοινωνικοποίηση του ατόμου επιτυγχάνεται με τη βίωση των αρχών του Ολυμπισμού μέσα από την ενεργή συμμετοχή σε ομάδες κίνησης, αθλητισμού ή χορού. Η φύση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής είναι τέτοια που προάγει τους άγραφους κανόνες του καλού χαρακτήρα (Φυσική Αγωγή και αξίες ζωής στην εκπαίδευση,  Δράκου Κ., 14.07. 2021). 
  


 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα