Νηπιαγωγείο
Οι περισσότεροι γονείς δεν δίνουν σημασία στο νηπιαγωγείο. Κι όμως εκεί μπαίνουν οι βάσεις, αυτό είναι το πρώτο σχολείο των παιδιών μας και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία τους

Το πρώτο παράδοξο είναι ότι στην ίδια τάξη φοιτούν προνήπια και νήπια. Μιλάμε δηλαδή ότι καλούνται να κάνουν τα ίδια πράγματα, παιδιά με απόκλιση στην ηλικία ως και τα 2 έτη. Ζητάμε από ένα παιδί που δεν έχει κλείσει καν τα 4 , να κάνει τις ίδιες ασκήσεις και δραστηριότητες  με ένα 6χρονο. Ζητάμε από τα 4χρονα να γράψουν(!!!!), να κάνουν δηλαδή ασκήσεις προγραφής και γραφής, όπως τα παιδιά που ετοιμάζονται για το δημοτικό. Θεωρώ πως είναι εντελώς διαφορετικές οι εκπαιδευτικές και κοινωνικές ικανότητες αλλά και ανάγκες των παιδιών 4-5 χρόνων και των παιδιών 5-6 χρόνων. 
Μέσα σε κάθε τάξη νηπιαγωγείου υπάρχουν παιδιά με διαφορετική ηλικία , μαθησιακό και γνωστικό επίπεδο. Η νηπιαγωγός καλείται να βρει δραστηριότητες που να μπορούν όλα τα παιδιά να συμμετέχουν.

Πρέπει το μάθημα, λοιπόν, να είναι κατανοητό για τα πιο μικρά παιδάκια αλλά και ενδιαφέρον για τα πιο προχωρημένα. Αυτό είναι αρκετά δύσκολο από τη στιγμή που οι τάξεις είναι μικτές. 
Το επόμενο παράδοξο είναι ότι το κάθε νηπιαγωγείο διδάσκει διαφορετικά πράγματα και με άλλους τρόπους! Δηλαδή η εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο εξαρτάται από το σχολείο και από την διάθεση/όρεξη/βαρεμάρα της κάθε νηπιαγωγού.

μαθητές

Ναι μεν υπάρχει κάποια βασική ύλη που πρέπει να καλυφθεί, ωστόσο ο τρόπος και οι δραστηριότητες εξαρτώνται αποκλειστικά από την κάθε νηπιαγωγό! Αυτό για μένα είναι εντελώς ακατανόητο! Η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση έγινε υποχρεωτική, χωρίς ωστόσο να υπάρχει υποχρεωτική ύλη και τρόποι διδασκαλίας. Έτσι δεν υπάρχει κοινή εκπαίδευση των παιδιών σε αυτές τις τάξεις! Η πρώτη εκπαίδευση που θα πάρει το παιδί σου επομένως, είναι καθαρά θέμα τύχης! 
Το τρίτο παράδοξο είναι ότι το κάθε νηπιαγωγείο είναι εξοπλισμένο με διαφορετικά πράγματα. Περνάω από άλλα δημόσια νηπιαγωγεία και βλέπω στις αυλές ένα σωρό πρωτότυπα παιχνίδια, ενώ στο δικό μας η κλασική τσουλήθρα και τραμπάλα. Βλέπω πολύχρωμα τούνελ, διθέσια ποδηλατάκια και άλλα ομαδικά παιχνίδια. Γιατί να συμβαίνει αυτό; Πού είναι η ισότιμη παιδεία; 
Το κάθε σχολείο λειτουργεί διαφορετικά όσον αφορά στον χρόνο προσαρμογής στην έναρξη της σχολικής χρονιάς. Σε κάποια σχολεία ξεκινά αμέσως το πρόγραμμα με ώρα σχολάσματος στις 1, ενώ σε άλλα οι ώρες αυξάνονται σταδιακά. Πιστεύω πως η πρώτη βδομάδα πρέπει να είναι πιο "εύκολη" για τα παιδάκια που πάνε σχολείο για πρώτη φορά. 
Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο από όλα, είναι ότι έχουμε μάθει να συμβιβαζόμαστε και όχι να διεκδικούμε. Οι περισσότεροι γονείς δεν δίνουν σημασία στο νηπιαγωγείο.

Κι όμως εκεί μπαίνουν οι βάσεις, αυτό είναι το πρώτο σχολείο των παιδιών μας και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία τους. 

Σοφία Τσιντσικλόγλου

Ειδική Παιδαγωγός

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πατέρας νεκρού στρατιώτη
«Μπαμπά θα πάμε να ρίξουμε χειροβομβίδες – Σιγά μη χάσω το πανηγύρι»: Τα τελευταία λόγια του 19χρονου στρατιώτη
Συγκλονίζει ο πατέρας του 19χρονου Ραφαήλ – «Το παιδί μου έφυγε χαρούμενο» λέει για τον γιο του που σκοτώθηκε από έκρηξη χειροβομβίδας στη Ρόδο
«Μπαμπά θα πάμε να ρίξουμε χειροβομβίδες – Σιγά μη χάσω το πανηγύρι»: Τα τελευταία λόγια του 19χρονου στρατιώτη
Χριστούγεννα στην Αθήνα
Χριστούγεννα στην Αθήνα: Το Σύνταγμα φωταγωγήθηκε εν μέσω βροχής και χειροκροτημάτων (Video)
Η Αθήνα φόρεσε τα γιορτινά της, φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιατικο δέντρο στο Σύνταγμα
Χριστούγεννα στην Αθήνα: Το Σύνταγμα φωταγωγήθηκε εν μέσω βροχής και χειροκροτημάτων (Video)
ΔΙΕΚ
ΣΑΕΚ: Οι εργαζόμενοι ζητούν σαφή κριτήρια και αναγνώριση εμπειρίας για τις θέσεις Υποδιευθυντών
«Η εσωτερική στελέχωση δεν περιορίζει την αξιοκρατία» – Επιστολή ΠΣΥΚΣΑΥΠ για τις προκηρύξεις Υποδιευθυντών των ΣΑΕΚ
ΣΑΕΚ: Οι εργαζόμενοι ζητούν σαφή κριτήρια και αναγνώριση εμπειρίας για τις θέσεις Υποδιευθυντών
agori-viasmos-seksoualiki-parenoxlisi.jpg
«Να ξαναπάρεις τα παιδιά στο σπίτι, ήταν ωραία» – Φρίκη στην Αττική από τον θείο και τον σύντροφό του που ασελγούσαν στα ανιψάκια του
«Να ξαναπάρεις τα παιδιά στο σπίτι, ήταν ωραία» – Φρικτές αποκαλύψεις για τον θείο που ασελγούσε μαζί με τον φίλο στα ανίψια του
«Να ξαναπάρεις τα παιδιά στο σπίτι, ήταν ωραία» – Φρίκη στην Αττική από τον θείο και τον σύντροφό του που ασελγούσαν στα ανιψάκια του