Παραιτήσεις από τα υπηρεσιακά συμβούλια: Διευκρινίσεις της ΑΔΕΔΥ
Διευκρινίσεις της ΑΔΕΔΥ σχετικά με την ανασυγκρότηση των υπηρεσιακών συμβουλίων των εκπαιδευτικών με διορισμένα μέλη και το δικαίωμα της παραίτησής τους

Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει τις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές ενέργειες της Υπουργού Παιδείας, την οποία κατηγορούν ότι αφού «νομιμοποίησε» τις εκλογές-«παρωδία» για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια της Εκπαίδευσης, από την οποία απείχε το 95% των εκπαιδευτικών, τώρα προχωρά στην αντικατάσταση των αιρετών μελών με διορισμένα μέλη και στον ορισμό και των υπόλοιπων 3 μελών, σε πολλές περιπτώσεις, παρά τη θέλησή τους.

Σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι τα διορισμένα μέλη «που, σε πολλές περιπτώσεις, τοποθετούν εντελώς αυθαίρετα, δεν έχουν καν το δικαίωμα παραίτησης και τα απειλούν με πειθαρχικές διώξεις» η ΑΔΕΔΥ προχωρά σε σχετικές διευκρινίσεις.

Ειδικότερα, στο δικαίωμα παραίτησης των αιρετών ή μη μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων η γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., που εστάλη στην ΟΛΜΕ, επισημαίνει τα εξής:

  1. Οι αντικαταστάτες -των αιρετών ή μη μελών- εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα οικεία υπηρεσιακά συμβούλια τούτων, κατά το άρθρο 123 ν.4763/2020 έχουν δικαίωμα παραιτήσεως, τόσο λόγω της σαφούς περί τούτου προβλέψεως του άρθρου 13 παρ.5 ΚΔΔιαδ («αποχώρηση μέλους») όπως έχει ερμηνευθεί κατά την νομολογία του ΣτΕ, όσο και λόγω των άρθρων 2 παρ.1 και 5 παρ.1 Συντ. Διαφορετική ερμηνεία θα προσέκρουσε στις εν λόγω συνταγματικές διατάξεις. Πολλώ δε μάλλον ισχύει τούτο, εφόσον ο «ορισμός» τους, ως μελών των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων δεν εχώρησε βάσει προηγούμενης αιτήσεώς τους, ούτε κατόπιν συναινέσεώς τους.
     
  2. Τυχόν θεώρηση της ασκήσεως του εν λόγω δικαιώματος ως άρνησης εκτελέσεως υπηρεσιακού καθήκοντος ή/και αδικαιολόγητης αποχής τους από την εκτέλεση υπηρεσιακού καθήκοντος θα ήγαγε σε περιορισμό συνταγματικού τους δικαιώματος, ερμηνεία που πρέπει να αποκρουσθεί. Τούτο διότι, ως περιορισμός δικαιώματος θα έπρεπε να προβλέπεται σε ρητή νομοθετική διάταξη, η οποία εν προκειμένω δεν υφίσταται, ενώ ταυτόχρονα, αντίστοιχο περιορισμό δεν εισήγαγε ούτε αυτή καθ’ εαυτή η ρύθμιση του άρθρου 123 ν.4763/2020. Τουναντίον, από το πραγματικό της ρυθμίσεως του άρθρου 123 παρ.1 ν.4763/2020 προκύπτει ότι ο κοινός νομοθέτης αναγνωρίζει ρητώς και πανηγυρικώς το δικαίωμα παραιτήσεως, τόσο των αιρετών μελών, όσο και των τακτικών μελών των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων στα εδ. α΄, γ΄ και ε΄ Οπότε, εάν ήθελε ο κοινός νομοθέτης την οπωσδήποτε συγκρότηση των εν λόγω υπηρεσιακών συμβουλίων από τους αντικαταστάτες εκπαιδευτικούς, θα είχε διαλάβει είτε ρητή απαγόρευση του δικαιώματος παραιτήσεώς τους ή θα έθετε τούτο υπό συγκεκριμένους και σαφείς περιορισμούς, ομοίως προς το άρθρο 148 ΥΚ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. υπογραμμίζει ότι «αφού έλαβε υπόψη της τις σχετικές ανακοινώσεις των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, καταγγέλλει αυτές τις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές ενέργειες της Υπουργού Παιδείας και την καλεί, για μία ακόμη φορά, να ακυρώσει τις εκλογές  - παρωδία της 6ης του Νοέμβρη του 2020 και να παρατείνει τη θητεία των αιρετών εκπροσώπων που εκλέχτηκαν με δημοκρατικές διαδικασίες στις εκλογές του Νοέμβρη του 2018, όπου συμμετείχε το 97% των εκπαιδευτικών, όπως ακριβώς έγινε και στον υπόλοιπο Δημόσιο τομέα, όπου η θητεία των αιρετών έχει παραταθεί μέχρι τις 30/06/2021».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα