golearn-engl_970-250
πανελλήνιες πανελλαδικές εξετάσεις
Παρά το πολυδιαφημισμένο «όπλο» των self test για το άνοιγμα των σχολείων, τα τμήματα δεν θα κλείνουν αν το self test βγει θετικό, αλλά θα περιμένουν το αποτέλεσμα του επαναληπτικού που θα γίνεται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή

Τα «έξυπνα» μέτρα στην Ελλάδα αποδείχθηκαν τελικά «έξυπνα» μόνο για την εξάπλωση του ιού και την κόπωση των πολιτών. Εν μέσω κορύφωσης του τρίτου κύματος, την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου ανοίγουν τα Λύκεια όλης της χώρας, χωρίς να εξεταστούν πρώτα τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Άνθρακας» αποδεικνύεται όμως ο «θησαυρός» των πολυδιαφημιζόμενων self test, καθώς φαίνεται ότι ούτε η κυβέρνηση αλλά ούτε οι ειδικοί τα θεωρούν -προς το παρόν τουλάχιστον- αξιόπιστα

Απόδειξη αποτελεί η διαδικασία που θα προβλέπεται σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος self test μαθητή ή εκπαιδευτικού στα σχολεία: Αν το self test βγει θετικό, το τμήμα δεν θα κλείνει αλλά θα συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. 

Μόνο εάν το επαναληπτικό τεστ που θα γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό σε δημόσια ή ιδιωτική δομή βγει θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για το κλείσιμο τμήματος ή σχολείου. 

Αυτό απάντησε το υπουργείο Παιδείας σε ερώτηση εκπαιδευτικών συντακτών σχετικά με την αναστολή λειτουργίας τμήματος ή σχολείου σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος ενός self test, μιας και αυτό δεν διευκρινίστηκε ούτε από τις ανακοινώσεις της υπουργού Νίκης Κεραμέως, ούτε από το χθεσινό ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Παιδείας.

Το υπουργείο ενημέρωσε μάλιστα πως στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, περιλαμβάνεται η λίστα με τις δημόσιες δομές στις οποίες μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μπορούν να απευθυνθούν για το επαναληπτικό τεστ.

Πώς όμως θα εξασφαλιστεί ότι το επαναληπτικό αυτό τεστ θα γίνει έγκαιρα εφόσον για να κάνει κανείς ένα τεστ σε δημόσια δομή μπορεί να περιμένει έως και μία εβδομάδα; Και έως τότε τα παιδιά θα πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο; Από ό,τι φαίνεται ναι.

Άρα αντιλαμβανόμαστε ότι το αποτέλεσμα ενός self test δεν αποτελεί απόδειξη ότι έχεις νοσήσει. Με την ίδια ακριβώς λογική, υποθέτουμε ότι το αρνητικό αποτέλεσμα ενός self test δεν αποτελεί απόδειξη ότι δεν έχεις νοσήσει. 

Διευκρινίζεται μάλιστα πως το self test αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, καθώς όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή, πυρετό, βήχα ή άλλα συμπτώματα, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο.

Λινού: «Κενά στο πρωτόκολλο επαναλειτουργίας των σχολείων»

self test

Στα κενά που υπάρχουν στον σχεδιασμό επαναλειτουργίας των σχολείων αναφέρθηκε με δηλώσεις της και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού. 

Μιλώντας στο OPEN, η κ. Λινού είπε ότι τα διπλά self tests εφόσον λειτουργήσουν σωστά σίγουρα θα βοηθήσουν «αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρξει ένα θετικό τεστ. Κλείνει αμέσως το σχολείο; Κλείνει η τάξη; Νομίζω ότι αυτό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο» διερωτήθηκε και πρόσθεσε:

«Υπάρχει ένα κενό στο πρωτόκολλο. Τι θα συμβεί κατά το διάστημα που ένα self test έχει βγει θετικό, μέχρι να έχουμε και το αποτέλεσμα του δεύτερου τεστ, το οποίο δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα είναι rapid ή μοριακό» είπε, εκφράζοντας τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι το παιδί, πριν βγει θετικό, θα έχει έρθει σε επαφή με όλα τα παιδιά – τουλάχιστον – της τάξης του.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας υποστήριξε ότι σε περίπτωση θετικού τεστ θα πρέπει να αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος, με τον γονέα να ειδοποιεί αμέσως τον διευθυντή της σχολικής μονάδας για να εξεταστούν άμεσα όλα τα παιδιά της συγκεκριμένης τάξης.

«Αυτό θα προσέθετε ασφάλεια και επιπλέον θα έδινε μια γρήγορη γνώση και εμπειρία για το πόσο αξιόπιστα είναι τα τεστ που γίνονται στο σπίτι. Δηλαδή αν έχουμε ένα θετικό και μετά, με την επανάληψη τεστ, σε όλο το τμήμα βρεθούν άλλα δύο – τα οποία δεν είχαν βρεθεί αρχικά – αυτό σημαίνει ότι δεν είναι καλή η διαδικασία.

Αν αντίθετα δεν βρεθεί άλλο θετικό και υπάρξει συμφωνία της παρατήρησης που έχουν οι γονείς όλου του τμήματος με την τελική διάγνωση, αυτό σημαίνει ότι τα τεστ στο σπίτι λειτουργούν πολύ καλά. Νομίζω ότι τουλάχιστον στην αρχή θα πρέπει να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, για την πρώτη-δεύτερη εβδομάδα» υπογράμμισε.

Τι προβλέπεται για τα self test

 • Τα τεστ θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο, και θα πρέπει να γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, πριν την έναρξη των μαθημάτων τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.
   
 • Βάσει του ΑΜΚΑ τους, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο. Για τους ανήλικους μαθητές Λυκείου, τα τεστ θα παραλαμβάνουν γονείς και κηδεμόνες με τον ΑΜΚΑ των μαθητών. Το πρώτο τεστ μπορούν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου να το παραλάβουν από αύριο 8/4 σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή 9/4 στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ, το οποίο θα πρέπει να διενεργηθεί έως το πρωί της Πέμπτης 15/4.
   
 • Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν γονείς, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.  
   
 • Οι μαθητές/ εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.
   
 • Γονείς, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Τι γίνεται αν το self-test είναι αρνητικό;

1. Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μονίμως μαζί τους. Θα επιδεικνύουν την εκάστοτε κάρτα στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.

2. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr.

3. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Τι γίνεται αν το self-test είναι θετικό;

1. Για τους μαθητές, θα δηλώνεται το θετικό αποτέλεσμα στη σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία θα μπορεί να μεταβεί σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.

2. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία θα μπορεί να μεταβεί σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.

3. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τώρα και για τους εκπαιδευτικούς…μόρια αντί για αμοιβή!

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Φοβερή αποκάλυψη για το νερό! To έδωσαν στο Υπερταμείο – Αγνόησαν απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
Της Μαρίας Καραμανώφ, τ. Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Προέδρου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης
Φοβερή αποκάλυψη για το νερό! To έδωσαν στο Υπερταμείο – Αγνόησαν απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλάβουν το λόγο
Η αύξηση της μέρας, έστω και ανεπαίσθητα, κατά κλάσματα του δευτερολέπτου, μπορεί μελλοντικά να έχει, μεταξύ άλλων, επιπτώσεις στην τήρηση του...
Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλάβουν το λόγο