Cisco-Gate: Κάθε χρόνο θα πληρώνουμε 2.156.000€ το «δωρεάν» Webex!
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Από εκεί που η κ.Κεραμέως πανηγύριζε για τη "δωρεάν" τηλεκπαίδευση, χθες αποκάλυψε ότι στο εξής δεν θα είναι δωρεάν, αλλά κάθε μια από τις 154.000 άδειες θα χρεώνεται 14 ευρώ το έτος!

Του Νίκου Μάστορα

Η κ.Νίκη Κεραμέως αποκάλυψε ξαφνικά χθες βράδυ ένα τμήμα της αλήθειας για τη συμφωνία με τη Cisco: Κατηγορώντας, όπως συνηθίζει, τον ΣΥΡΙΖΑ για όλα, στο τέλος μιας ανακοίνωσης που θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν για κλάματα (δείτε την εδώ) αποκάλυψε -χωρίς να το αναφέρει καθαρά μπας και μπερδευτούμε πάλι- ότι στο εξής κάθε χρόνο, το Δημόσιο θα πληρώνει 2.156.000 ευρώ για τη χρήση της πλατφόρμας webex, η οποία μέχρι τώρα μας έλεγε ότι ήταν δωρεάν!

Συγκεκριμένα, η αμήχανη νέα ανακοίνωση Κεραμέως, που εκδόθηκε μετά από την οργισμένη αντίδραση Τσίπρα στη Βουλή που ζήτησε την παραίτησή της για το σκάνδαλο, αναφέρει προς το τέλος:

"Τόσο απεγνωσμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν ξέρει πλέον που πατάει και που βρίσκεται. Όταν η παροχή ήταν δωρεάν, μας εγκαλούσε επειδή είναι δωρεάν και όχι επί πληρωμή. Τώρα που εντάχθηκε σε πλαίσιο αγοράς αδειών – που διαπραγματεύθηκε και επέλεξε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ (!) –τους ενοχλεί που το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει 14 ευρώ τον χρόνο για κάθε άδεια εκπαιδευτικού για να μπορεί να κάνει τηλεκπαίδευση στους μαθητές του, να συνεδριάζει με τους συναδέλφους του κ.ο.κ"

Προηγουμένως μας έχει ενημερώσει ότι πρόκειται για 154.000 άδειες εκπαιδευτικών. Ο απλός πολλαπλασιασμός δίνει αποτέλεσμα 2.156.000 ευρώ το χρόνο...

Άλλα αντ' άλλων για τα δεδομένα

Βέβαια δεν είναι μόνο ότι η "δωρεάν" τηλεκπαίδευση τελικά κόστισε ήδη 2 εκ. ευρώ και θα κοστίζει ακόμα τόσα και πλέον το χρόνο, δεν είναι ούτε ότι πλέον δε μπορούμε εύκολα να αλλάξουμε πλατφόρμα αφού επί ένα έτος όλα τα δημόσια σχολεία (αλλά όχι και τα ιδιωτικά) έμαθαν μόνο το webex. Είναι ιδίως ότι τέτοιες συμφωνίες, θα έπρεπε να ...πληρώνονται από την εταιρεία αντί να την πληρώνουμε εμείς. Ακόμα πιο σοβαρό  πρόβλημα είναι το θέμα της σύμβασης που επιτρέπει στη cisco την εμπορική εκμετάλευση των μεταδεδομένων 1,5 εκατομμυρίου παιδιών και των οικογενειών τους...

Αυτό καθώς, παρά τις διαβεβαιώσεις της Cisco ότι δεν χρησιμοποιεί προσωπικά δεδομένα, στη σύμβαση αναφέρεται ότι η Cisco κάνει διάκριση μεταξύ "προσωπικών δεδομένων των χρηστών" που διαγράφει κάποια στιγμή και μεταδεδομένων (metadata) που δε διαγράφει.

Παρά τα όσα λοιπόν δήλωσε χθες η η διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της εταιρείας κ. Έλενα Πρασσάκη ότι «Στην Cisco (Webex) δεσμευόμαστε για το σεβασμό του απόρρητου των προσωπικών δεδομένων των χρηστών μας, σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων της ΕΕ. Δεν χρησιμοποιούμε για εμπορικούς σκοπούς και δεν μοιραζόμαστε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών μας σε τρίτα μέρη και δεν διεξάγουμε δραστηριότητες δημιουργίας προφίλ με τα δεδομένα αυτά», η σύμβαση που υπέγραψε με το υπουργείο Παιδείας, λέει άλλα.

Σχετική αναφορά γίνεται στο Privacy Sheet (διατήρηση για 7 χρόνια και χρήση για εμπορικούς σκοπούς), στην παράγραφο 8 που αποκαλύφθηκε χθες αρχικά από το alfavita.gr και αναφέρεται σε διατήρηση των μεταδεδομένων για όσο καιρό θέλει, για όποιους σκοπούς θέλει, χωρίς αποζημίωση ή λογοδοσία.

Παρόμοια αναφορά κάνει λέει και ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας κ. Σπ.Παπαγιαννόπουλος, αντιπρόεδρος του ΝΣΚ, σε υπόμνημά του προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, όπου αναφέρει ότι χρησιμοποιούνται μεταδεδομένα, τα οποία μπορούν να συνδεθούν με τους εκπαιδευτικούς και σε εξαιρετικές περιπτώσεις με τους μαθητές. Αναφέρει μάλιστα ότι τα μεταδεδομένα δύνανται να χρησιμοποιηθούν ανωνυμοποιημένα.

Τα επέτρεψε όλα αυτά η Αρχή Προστασίας Δεδομένων;

Όσο για τον ισχυρισμό του υπουργείου ότι υπάρχει απόφαση της ΑΠΔΠΧ που τα επιτρέπει αυτά, να σημειώσουμε τα εξής, παραθέτοντας ρεπορτάζ από το News247:

Υπάρχει απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα απολύτως θετική για τη διαδικασία έτσι όπως αυτή εκτυλίσσεται στη χώρα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα;

Απάντηση: Οχι, είναι η ξεκάθαρη απάντηση. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει αποφανθεί ΜΟΝΟ για το σκοπό (ο οποίος φυσικά είναι σχεδόν ιερός, μιλάμε για την εκπαίδευση των Ελλήνων μαθητών εν καιρών πανδημίας) όχι όμως και για τη διαδικασία. Στη γνωματευση της, που είδε το φως της δημοσιότητας τον Σεπτέμβριο του 2020, η Αρχή είχε διαπιστώσει ουκ ολίγες δυσλειτουργίες τις οποίες κάλεσε το Υπουργείο να διορθώσει εντός τριμήνου.

Ας θυμηθούμε ποιες ήταν οι κυριότερες εξ' αυτών:

1. Δεν είναι βέβαιο πότε συντάχθηκε η ΕΑΠΔ (Εκτίμηση Αντικτύπου), καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό (διαβιβαστικά, emails, κλπ). Επομένως δεν είναι βέβαιο ότι υπήρχε ΕΑΠΔ στις 15/5, όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο.

2. Δεν αναφέρεται από ποιους ειδικούς όντως συντάχθηκε η ΕΑΠΔ, όπως απαιτεί ο GDPR.

3. Δεν έχει επιστημονική τεκμηρίωση η ΕΑΠΔ αλλά μόνο αυθαίρετους και υποκειμενικούς ισχυρισμούς.

Αν όμως για τη Cisco τα μεταδεδομένα δεν είναι προσωπικά δεδομένα, το WP29 που συνέταξε τον GDPR (μετεξελίχθηκε στο ΕΣΠΔ) έκρινε από τον Απρίλιο 2017 ότι όχι μόνο είναι προσωπικά δεδομένα αλλά και ότι δύναται να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες σε συνδυασμό με την παρακολούθηση των χρηστών.

Η πανδημία και τα νέα προϊόντα Cisco

Ως προς το αν μοιράζεται η Cisco τα δεδομένα και τα μεταδεδομένα με άλλους, εκτός από τα ίδια τα κείμενά της, αναφέρεται αναλυτικά ο κ.Παπαγιαννόπουλος στο υπόμνημά του, όπου μας ενημερώνει ότι η Cisco έχει υπεργολάβους που έχουν γίνει γνώστες data και metadata και για αυτό έχει ενημερωθεί το Υπουργείο.

Ως προς το αν υπάρχει end-to-end encryption στο Webex, επίσης ο Παπαγιαννόπουλος μας πληροφόρησε ότι η δωρεάν πλατφόρμα ΔΕΝ είχε. Δε γνωρίζουμε αν οι 154.000 άδειες που αγοράστηκαν έχουν.

Παρεμπιπτόντως, η Cisco ανέπτυξε νέα προϊόντα μέσα στην πανδημία, κάποια από αυτά είναι διαφοροποιημένες εκδόσεις του Webex. Θα είχε ενδιαφέρον να απαντήσει αν η ανάπτυξη αυτών των προϊόντων στηρίχθηκε ΚΑΙ στα metadata που απέκτησε μέσω των free trial εκδόσεων του Webex, τόσο στο υπουργείο Παιδείας όσο και γενικότερα. Αυτός δεν είναι εμπορικός σκοπός που επετεύχθη;

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νεκροταφείο
Οικογενειακό επεισόδιο πάνω από... τάφο: Χτύπησε με μαρμάρινο σταυρό τη νύφη του στο κεφάλι
Ισχυρίστηκε ότι η νύφη του έχασε την ισορροπία της και έπεσε μόνη της πάνω στον σταυρό
Οικογενειακό επεισόδιο πάνω από... τάφο: Χτύπησε με μαρμάρινο σταυρό τη νύφη του στο κεφάλι