Σκάνδαλο Cisco: «Να πάρει θέση ο πρωθυπουργός» ζητά ο Νίκος Φίλης
Να τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιες αρχές για το σκάνδαλο Cisco ζητά ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης - «Έχουμε να κάνουμε με οργανωμένο σχεδιασμό και γενικευμένη πολιτική ευθύνη, για την οποία πλέον πρέπει να απαντήσει ο πρωθυπουργός»

Για «σκάνδαλο παραπλάνησης», «μεθόδευση» και «συρραφή συμβάσεων» κατηγορεί ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης την υπουργό Νίκη Κεραμέως ενώ χαρακτηρίζει «γιγαντιαίο σκάνδαλο» την εκμετάλλευση δεδομένων (metadata) άνω του 1,2 εκ. μαθητών και εκπαιδευτικών που αποκαλύφθηκε χθες. 

«Στην Πράξη 109/2021 του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δόθηκε στη δημοσιότητα με μια συρραφή συμβάσεων, ξετυλίγεται η μεθόδευση. Όπως δείχνουν τα έγγραφα, την ίδια μέρα (28/2/2021) που ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου (!) του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη έστελνε επιστολή με υπουργικές εντολές στην Κοινωνία της Πληροφορίας, οι ανάδοχες εταιρίες με ανάλογο έγγραφό τους επεσήμαιναν τις ίδιες ανάγκες για την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης. Μ' αυτό τον εξαιρετικό συντονισμό -ένα θαύμα επιτελικότητας!- συμφωνούσαν όλοι ότι η αμερικανών συμφερόντων Cisco είναι η προτιμητέα εταιρία για τη διενέργειά της τηλεκπαίδευσης, στη θέση της κινεζικής Huawei» δήλωσε ο Νίκος Φίλης μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» προ ολίγου.

«Με τον τρόπο αυτό, η Cisco, η οποία κατά την υπουργό Παιδείας «παρείχε δωρεάν την τηλεκπαίδευση» θα... λάβει από το ελληνικό δημόσιο 1,9 εκ. € για 154.000 άδειες! Το ποσό θα καταβληθεί στο πλαίσιο του έργου «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ», ως υπεργολαβία, με την παρεμβολή των ανάδοχων εταιρειών» τονίζει.

Ο Ν. Φίλης υπενθύμισε τις προ ενός χρόνου δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και της ίδιας της υπουργού περί δήθεν «δωρεάς» της CISCO τονίζοντας ότι «Στο ποσό του 1,9 εκ. € πρέπει να προστεθεί το ανυπολόγιστο κέρδος που θα έχει η εταιρία από την εκμετάλλευση των μεταδεδομένων εκατομμυρίων πολιτών, "δώρο" της υπουργού Παιδείας σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψε στις 13.3.2020 και την οποία αρνιόταν έκτοτε να καταθέσει στη Βουλή».

Από τη στιγμή που μάλιστα «στο κάδρο» μπαίνει και ο υπουργός Πιερρακάκης αλλά και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, ο Νίκος Φίλης υποστηρίζει ότι «έχουμε να κάνουμε με οργανωμένο σχεδιασμό και γενικευμένη πολιτική ευθύνη, για την οποία πλέον πρέπει να απαντήσει ο πρωθυπουργός».

«Είναι αδιανόητο μέσα στην πανδημία η κυβέρνηση να συνεχίζει να μοιράζει δουλειές, να σπαταλάει δημόσιο χρήμα, να εκποιεί την αξία των δημόσιων ψηφιακών υποδομών. Πρόκειται για μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης, και επιπλέον για ζήτημα υπεράσπισης Δημοκρατίας, αφού εκχωρούνται τα προσωπικά δεδομένα ακόμα και ανήλικων παιδιών» κατέληξε. 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ανατροπές στις αναθέσεις μαθημάτων: Τι αλλάζει για χιλιάδες εκπαιδευτικούς

Οι 20 βασικοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα - Τα ονόματα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

viasmos-fovos-bullying
Επιστημονικό παράδοξο: Γιατί ορισμένοι άνθρωποι δεν εμφανίζουν σχιζοφρένεια
Η κατανόηση της Σχιζοφρένεια έχει απασχολήσει για δεκαετίες την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο ορισμένα ευρήματα εξακολουθούν να προκαλούν έκπληξη.
Επιστημονικό παράδοξο: Γιατί ορισμένοι άνθρωποι δεν εμφανίζουν σχιζοφρένεια
Ξαπλώστρες σε παραλία
Προστατεύει πραγματικά η ομπρέλα στην παραλία: Τι δείχνουν οι έρευνες για το αντηλιακό
Μαζί όμως με τη θάλασσα και την ηλιοθεραπεία έρχεται και η ανάγκη για σωστή προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.
Προστατεύει πραγματικά η ομπρέλα στην παραλία: Τι δείχνουν οι έρευνες για το αντηλιακό
επιδομα τράπεζα εθνική
ΔΥΠΑ: Πώς παίρνετε αυτόματα 300 ευρώ τους επόμενους μήνες!
Αυτόματη Ενίσχυση 300 ευρώ από τη ΔΥΠΑ για μακροχρόνια ανέργους χωρίς αίτηση. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, τα εισοδηματικά κριτήρια και τι πρέπει να...
ΔΥΠΑ: Πώς παίρνετε αυτόματα 300 ευρώ τους επόμενους μήνες!
λιμενι
Παραθαλάσσιοι θησαυροί της ηπειρωτικής Ελλάδας που θυμίζουν νησιά
Από μικρούς παραθαλάσσιους οικισμούς μέχρι ζωντανά λιμάνια, αυτοί οι προορισμοί προσφέρουν εμπειρίες που δύσκολα ξεχωρίζουν από εκείνες ενός νησιού.
Παραθαλάσσιοι θησαυροί της ηπειρωτικής Ελλάδας που θυμίζουν νησιά