Lockdown: Πότε ανοίγουν τα σχολεία-Ποιες οι επικρατέστερες ημερομηνίες
Άνοιγμα σχολείων: Πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, μετά τα δημοτικά - Ποια σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση

Την ώρα που η πανδημία καλπάζει στην Ελλάδα, με την Αττική να «βράζει» από την έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού, η κυβέρνηση προσπαθεί να σχεδιάσει το πλάνο επιστροφής στην κανονικότητα για σχολεία, καταστήματα, εστίαση και τουρισμό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα των δραστηριοτήτων σχεδιάζεται να γίνει σε τρεις φάσεις. Η προτεραιότητα δίνεται στο άνοιγμα του λιανεμπορίου προς το τέλος Μαρτίου, ενώ σε δεύτερη φάση εξετάζεται να ανοίξουν πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, και έπειτα τα δημοτικά καθώς πλησιάζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Πρώτα Γυμνάσια και Λύκεια - Οι ημερομηνίες

sxoleia-mathites-foto.jpg

Οι ημερομηνίες που έχουν πέσει στο τραπέζι για το άνοιγμα των σχολείων είναι 22 ή 29 Μαρτίου, ενώ αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν το επιτρέψουν προσανατολίζονται στην επαναλειτουργία των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις 5 Απριλίου.

Προς το τέλος Μαρτίου σχεδιάζεται η επαναλειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων, καθώς σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο στο τέλος του μήνα τοποθετείται χρονικά η σταδιακή άρση του lockdown. «Τον Απρίλιο θα ανοίξουν τα καταστήματα που διαθέτουν και εξωτερικούς χώρους και τον Μάιο και τα υπόλοιπα», σημείωσε κ. Πελώνη «εφόσον βέβαια το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα κι έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν εντάχθεί περισσότερες περιοχές στις πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), όπου έχει ανασταλεί η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων, πλην της ειδική αγωγής. Στις περιοχές αυτές οι μαθητές επέστρεψαν σε καθεστώς της τηλεκπαίδευσης τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου, οπότε και αναμένεται να επανεξεταστεί η πορεία της πανδημίας.

Στις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται στις αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) λειτουργούν κανονικά όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, ολοήμερα σχολεία), τα Γυμνάσια και τα ειδικά σχολεία. Σε αυτές τις περιοχές τα Λύκεια δεν λειτουργούν δια ζώσης αλλά με μόνο με τηλεκπαίδευση. 

Εξαίρεση φυσικά αποτελούν τα σχολεία και τμήματα που κλείνουν, όπως προβλέπεται, λόγω κρουσμάτων κορονοϊού. 

Έπειτα σκυτάλη παίρνει η εστίαση που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο τομέα στη χώρα μας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει περίπτωση να ανοίξει πριν τις 15 Απριλίου. 

Τζανάκης: Αν ανοίξουν τα σχολεία θα υπάρξει μεγάλη διασπορά

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των επιστημόνων για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκο Τζανάκη γύρω στις 20 Μαρτίου θα υπάρξει εκτόξευση των κρουσμάτων τα οποία δεν αποκλείεται να φτάσουν τα 3.000 την ημέρα. 

Παρόλα αυτά, ανέφερε ότι η αγορά μπορεί να επαναλειτουργήσει από τις 22 Μαρτίου, εκφράζοντας την άποψη ότι θα πρέπει να πρώτα να ανοίξουν τα μαγαζιά και μια εβδομάδα αργότερα να λειτουργήσει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Μάλιστα, εξηγώντας γιατί πρέπει το άνοιγμα των σχολείων να ξεκινήσει από τα γυμνάσια και τα λύκεια, ανέφερε ότι «τότε θα βρισκόμαστε ακόμα σε σημαντικό βαθμό διασποράς στην κοινότητα των στελεχών του ιού με αποτέλεσμα τα δημοτικά να παίζουν αυτόν τον πολλαπλασιαστικό ρόλο. Καλύτερα να περιμένουμε λίγο» είπε, προσθέτοντας ότι τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να κινηθούν μόνα τους και να τηρήσουν καλύτερα τα μέτρα προστασίας.

Βατόπουλος: Πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία

Υπέρ της επαναλειτουργίας των σχολείων τάχθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα και σχολεία και λιανεμπόριο.

«Και τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, καθώς σε δυο μήνες είναι οι Πανελλήνιες. Πρόθεση μας είναι όταν ανοίγει κάτι, να μην ξανακλείσει. Γι’ αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει με κανόνες και να χωρίς φαινόμενα συνωστισμού», πρόσθεσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας. 

Γώγος: Τα σχολεία αποτελούν τεράστιο πρόβλημα

Την άποψη ότι τα σχολεία αποτελούν τεράστιο πρόβλημα» εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος, προσθέτοντας πως «αυτή τη στιγμή τα παιδιά θα δώσουν εξετάσεις και έχουν μείνει εκτός σχολικού περιβάλλοντος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κι αυτά πρέπει να επιστρέψουν».

Εκτίμησε επίσης πως μέχρι το Πάσχα θα έχει γίνει και η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Φροντιστήρια: Στον "αέρα" το άνοιγμά τους

Διορισμοί Εκπαιδευτικών: Πότε θα γίνουν προσλήψεις, πόσες αναμένονται

Σχολεία: Self-test, τηλεκπαίδευση και άνοιγμα φροντιστηρίων στον ορίζοντα

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΕΩΣ C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!) - ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

Εκπαιδευτικοί: Χιλιάδες εκτός πινάκων λόγω του διετούς κλειδώματος
Εκπαιδευτικοί: Χιλιάδες εκτός πινάκων λόγω του διετούς κλειδώματος
Το κλείδωμα των πινάκων έχει αποκλείσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς από τη διαδικασία συμμετοχής στους πίνακες αναπληρωτών γενικής και ειδικής αγωγής των...
Εκπαιδευτικοί: Χιλιάδες εκτός πινάκων λόγω του διετούς κλειδώματος
Παράταση για τα σεμινάρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Παράταση για τα σεμινάρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΤΕΛΙΚΗ Παράταση στις αιτήσεις έως τις 19 Απριλίου - Ξεκίνησαν στις 5 Απριλίου εξ ολοκλήρου με ασύγχρονο και εξ αποστάσεως τρόπο τα ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ...
Παράταση για τα σεμινάρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Εμβόλιο κορονοϊού: Στη Βουλή οι εμβολιασμοί εκτός λίστας στα Ιωάννινα
Εμβόλιο κορονοϊού: Στη Βουλή οι εμβολιασμοί εκτός λίστας στα Ιωάννινα
Στη Βουλή φέρνουν το θέμα των εμβολιασμών εκτός λίστας στα Ιωάννινα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, Ανδρέας Ξανθός και Μάριος Κάτσης
Εμβόλιο κορονοϊού: Στη Βουλή οι εμβολιασμοί εκτός λίστας στα Ιωάννινα