Εκπαιδευτικοί: Να μην νομιμοποιηθεί η τηλεκπαίδευση
Να μη νομιμοποιηθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δήθεν για «έκτακτες συνθήκες» λόγω καιρικών συνθηκών, ζητούν οι εκπαιδευτικοί

«Η εξ αποστάσεως «εκπαίδευση» θα μπορεί να λύνει όλα τα προβλήματα που θα παρουσιάζονται στο σχολείο, ακόμη και των καιρικών συνθηκών» επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί της Αγωνιστικής Παρέμβασης Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

«Είναι απαράδεκτο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, που δεν πήρε κανένα μέτρο ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, να δημιουργεί τετελεσμένα γεγονότα και στο όνομα των «έκτακτων συνθηκών» να ανοίγει το δρόμο για τη γενίκευση της τηλεκπαίδευσης» πρόσθεσαν.  

Στη συνέχεια, ανέφεραν ότι «δε θα επιτρέψουμε την αμφισβήτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας, καμία συναίνεση με τις πολιτικές του κράτους «έκτακτης ανάγκης», και την «κατάσταση εξαίρεσης» που γίνεται κανόνας.  Να μη νομιμοποιηθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δήθεν για «έκτακτες συνθήκες» λόγω καιρικών συνθηκών».

Τέλος, κάλεσαν  την ΟΛΜΕ τη Δευτέρα 15/2 να κηρύξει τρίωρη στάση τις πρώτες ώρες μαθημάτων 8.00 π.μ. – 11.00 π.μ.  και να καλέσει τις ΕΛΜΕ να κηρύξουν στάση για τις υπόλοιπες τρεις τελευταίες ώρες από τις 11.00 π.μ. – 2.00 μ.μ.

Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών της Αγωνιστικής Παρέμβασης Ε΄ ΕΛΜΕ – Θεσσαλονίκη:

Τηλεκπαίδευση ακόμη και όταν κλείνουν τα σχολεία λόγω κρύου και χιονιά!

Το παρακάτω κείμενο το καταθέσαμε στο Δ.Σ. για να γίνει απόφαση της ΕΛΜΕ. Απάντηση στη νέα παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Η εξ αποστάσεως «εκπαίδευση» θα μπορεί να λύνει όλα τα προβλήματα που θα παρουσιάζονται στο σχολείο, ακόμη και των καιρικών συνθηκών! Δεν έγινε απόφαση της ΕΛΜΕ γιατί ψηφίστηκε μόνο από τις Παρεμβάσεις και την Αντεπίθεση Εκπαιδευτικών. Οι παρατάξεις των ΔΑΚΕ, ΠΑΜΕ και ΣΥΝΕΚ δεν απάντησαν.

Το Υπουργείο Παιδείας για δεύτερη φορά μετά την ημι-επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, δίνει οδηγίες στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τους Διευθυντές σχολείων να ενεργοποιηθεί η τηλεκπαίδευση (!) για όσα σχολεία και όσες μέρες μείνουν κλειστά σε όλη τη χώρα λόγω της κακοκαιρίας.

H ρήση της Υπουργού Παιδείας: «Η τηλεκπαίδευση ήρθε για να μείνει» επιβεβαιώνεται περίτρανα με την εφαρμογή της εξ αποστάσεως «εκπαίδευση» λόγω καιρικών συνθηκών τη Δευτέρα 15/2/2021. Μάλιστα καταργώντας κάθε έννοια εκπαιδευτικής διαδικασίας που ισχύει για την λειτουργία των σχολείων. Την Κυριακή έστειλαν μέσω mail στα σχολεία ανυπόγραφη οδηγία «Σας ενημερώνουμε ότι για όσα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά λόγω δυσμενών συνθηκών με αποφάσεις των Δήμων ή με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν με την σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία - τηλεκπαίδευση. Ο Δήμος Λαγκαδά έχει ήδη εκδώσει απόφαση για Δευτέρα 15-2-2021 και Τρίτη 16-2-2021, ο Δήμος Ωραιοκάστρου για τη Δευτέρα 15-2-2021, ενώ αναμένεται και σχετική απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Παρακαλούμε να ενημερωθούν οι μαθητές».

Η εγκληματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης συνολικά στην κοινωνία είχε ως αποτέλεσμα τα σχολεία να παραμείνουν συνεχώς κλειστά σε καθεστώς «τηλεκπαίδευσης».  Όλο αυτό το διάστημα, καθώς το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβρη δεν συνοδεύτηκε από κανένα απολύτως ουσιαστικό μέτρο για την ασφαλή λειτουργία τους, το Υπουργείο Παιδείας είχε επιδοθεί σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων, προβάλλοντας την τηλεκπαίδευση ως αναγκαία λύση στην πανδημία.

Είναι απαράδεκτο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, που δεν πήρε κανένα μέτρο ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, να δημιουργεί τετελεσμένα γεγονότα και στο όνομα των «έκτακτων συνθηκών» να ανοίγει το δρόμο για τη γενίκευση της τηλεκπαίδευσης.  Είναι ξεκάθαρο ότι το υπουργείο Παιδείας αξιοποιεί την τηλεκπαίδευση ως “εμβόλιο για όλες τις χρήσεις”. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της χρησιμοποίησής της ενάντια στις κινητοποιήσεις των μαθητών, για την ταυτόχρονη αναμετάδοση της δια ζώσης διδασκαλίας σε ευπαθείς ομάδες μαθητών, για τη λειτουργία της ενισχυτικής στα καλλιτεχνικά μαθήματα επιλογής στα Λύκεια για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, της ενισχυτικής διδασκαλίας στα Γυμνάσια που οι εκπαιδευτικοί θα εργαστούν μόνο εξ αποστάσεως για όλο το υπόλοιπο της φετινής χρονιάς κ.ά.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η τηλεκπαίδευση δεν είναι καθόλου αθώα και προσωρινή, αφού αξιοποιείται και εκτός πανδημίας για καταστάσεις που χαρακτηρίζονται «έκτακτες», όπως είναι οι καιρικές συνθήκες. Θέτουν τις βάσεις για νομιμοποίησή της και μονιμοποίησή της ως ισότιμη διαδικασία εκπαίδευσης με τη ζωντανή διδασκαλία. Αποτελεί ένα μέσο για να πληγούν ανεπανόρθωτα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, ιδιαίτερα των πιο φτωχών κοινωνικών στρωμάτων, καθώς  και οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών. Ταιριάζει γάντι με στους νόμους που ψηφίζουν, τον έναν μετά τον άλλον και αποδομούν το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, προωθούν την  ιδιωτικοποίησή της και καταργούν εργασιακά δικαιώματα και ελευθερίες. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη για τα ΑΕΙ και την προώθηση της αξιολόγησης, η εξ αποστάσεως «εκπαίδευση» ανάγεται σε οργανικό μόνιμο στοιχείο λειτουργίας της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Οι κίνδυνοι που είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή για γενίκευση της εξ αποστάσεως «εκπαίδευση» για κάθε ημέρα και στιγμή που για οποιοδήποτε λόγο θα κλείνει το σχολείο ή θα απουσιάζει ο εκπαιδευτικός, επιβεβαιώνονται. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τους εκπαιδευτικούς και το εκπαιδευτικό κίνημα, αφού τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ζωντανή εκπαίδευση.

Συνεχίζουμε τη μάχη που δίνουμε οι εκπαιδευτικοί για να λειτουργήσουν τα σχολεία με ασφάλεια, δηλ. με ολιγομελή τμήματα, έστω με εκ περιτροπής διδασκαλία προκειμένου να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά, με επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό και μόνιμο επαρκές προσωπικό καθαριότητας, με κονδύλια για επαρκή θέρμανση και συντήρηση των σχολικών κτηρίων.

Δε θα επιτρέψουμε την αμφισβήτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας, καμία συναίνεση με τις πολιτικές του κράτους «έκτακτης ανάγκης», και την «κατάσταση εξαίρεσης» που γίνεται κανόνας.  Να μη νομιμοποιηθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δήθεν για «έκτακτες συνθήκες» λόγω καιρικών συνθηκών.

Καλούμε την ΟΛΜΕ τη Δευτέρα 15/2 να κηρύξει τρίωρη στάση τις πρώτες ώρες μαθημάτων 8.00 π.μ. – 11.00 π.μ.  και να καλέσει τις ΕΛΜΕ να κηρύξουν στάση για τις υπόλοιπες τρεις τελευταίες ώρες από τις 11.00 π.μ. – 2.00 μ.μ. ώστε να καλυφθούν συνδικαλιστικά οι συνάδελφοι που δε θα συμμετέχουν στην απαράδεκτη νέα διαδικασία της εξ αποστάσεως «εκπαίδευση». Σε περίπτωση που η ΟΛΜΕ δεν προβεί σε καμία ενέργεια, προκηρύσσουμε τρίωρη κυλιόμενη στάση για να τη χρησιμοποιήσουν οι συνάδελφοι ανάλογα με το πρόγραμμά τους.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Self tests: Κρούσματα σε 359 μαθητές και 254 εκπαιδευτικούς

Λύκεια - Λινού: Μοριακά τεστ στους μαθητές που βγήκαν αρνητικοί

Ευτράπελες ιστορίες από το μάθημα με webex

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΕΩΣ C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!) - ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας: Άγνοια ΣΥΡΙΖΑ για εμβολιασμό, self-test, αξιοκρατία
Υπουργείο Παιδείας: Άγνοια ΣΥΡΙΖΑ για εμβολιασμό, self-test, αξιοκρατία
Ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση με το Δ.Σ της ΟΛΜΕ
Υπουργείο Παιδείας: Άγνοια ΣΥΡΙΖΑ για εμβολιασμό, self-test, αξιοκρατία
ΟΛΜΕ: Συναντίληψη με ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κατάστασης στα σχολεία
ΟΛΜΕ: Συναντίληψη με ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κατάστασης στα σχολεία
Συνάντηση Τσίπρα, Φίλη, Τζούφη με το ΔΣ της ΟΛΜΕ για το άνοιγμα των σχολείων και τις θέσεις της ΟΛΜΕ για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση
ΟΛΜΕ: Συναντίληψη με ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κατάστασης στα σχολεία