Συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις πανελλαδικές εξετάσεις στη Βουλή - Στους δρόμους φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικοί

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η αντιπαράθεση στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς σφοδρές αντιδράσεις προκαλούν στα κόμματα της αντιπολίτευσης οι διατάξεις του νομοσχεδίου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Συγκεκριμένα, κατά του νομοσχεδίου έχουν τοποθετηθεί ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 ενώ επιφυλάξεις διατύπωσε η Ελληνική Λύση.

Άλλωστε, ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, ενώ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και συνολικά η κυβέρνηση αρνήθηκαν το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να «παγώσει» η συζήτηση, λόγω των αρνητικών εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας και την επιβολή νέου lockdown.

Ξεσηκώνονται φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς

Σε πανεκπαιδευτικό ξεσηκωμό καλούν φοιτητικοί σύλλογοι, εκπαιδευτικοί φορείς και σωματεία, ενώσεις και σύλλογοι γονέων ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως.

Εκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, στην Ξάνθη και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Η εκπαιδευτική κοινότητα, παρά τις απαγορεύσεις, βρίσκεται σε τροχιά μαζικών κινητοποιήσεων και ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου.

«Όχι» σε πανεπιστημιακή αστυνομία, όριο φοίτησης, βάσεις εισαγωγής

Τα πυρά της κριτικής συγκεντρώνονται, φυσικά, στις διατάξεις για την ίδρυση σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και συνολικά για την αναβάθμιση μεθόδων επιτήρησης και καταστολής στα ΑΕΙ, με την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης, τη σύσταση επιτροπών ασφαλείας με τη συμμετοχή... πανεπιστημιακών και διοικητικών και τη δημιουργία «Κέντρου Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων», όπου θα συλλέγεται και θα αναλύεται το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας.

Έκθετη, άλλωστε, αφήνει την κυβέρνηση και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς σε αναφορά της επισημαίνει μια σειρά από νομικά κενά στο νομοσχέδιο. Νομικές ασάφειες, επίσης, εντοπίζει και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται η θέσπιση ορίου φοίτησης. Συγκεκριμένα, στις σχολές φοίτησης τετραετούς διάρκειας θεσπίζεται όριο φοίτησης στα 6 χρόνια, ενώ στις σχολές πενταετούς και εξαετούς φοίτησης το όριο σπουδών επεκτείνεται για τρία έτη (στα 8 και τα 9 έτη αντίστοιχα).

Επίσης, θεσπίζεται Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), η οποία θα διαμορφώνεται από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο, ενώ ορίζεται διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικών σε δύο στάδια.

Τέλος, αντιδράσεις στους εκπαιδευτικούς προκαλεί διάταξη που αφήνει το περιθώριο για κάλυψη ύλης και στις αργίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός για 311 θέσεις στα Δικαστήρια: ΟΛΗ Η ΥΛΗ ΕΔΩ

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα