Ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε για τη συνεδρίαση που θα έχει στις 4 Ιανουαρίου η επιτροπή λοιμωξιολόγων για να αποφασίσει για το άνοιγμα των σχολείων, μελετώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι επιθυμία όλων να ανοίξουν τα σχολεία αλλά να είναι και ασφαλής αυτή η διαδικασία δηλαδή να υπάρχουν δεδομένα ότι όλα θα πάνε.
Όπως ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος, αν τα πράγματα δεν επιβαρυνθούν περαιτέρω και δεν υπάρχει αύξηση της κινητικότητας θα μπορούμε να δούμε τουλάχιστον άνοιγμα των δημοτικών από τις 11 Ιανουαρίου αλλά επειδή το άνοιγμα θα είναι οριζόντιο πρέπει να εξεταστούν και οι «δύσκολες» περιοχές π.χ Κοζάνη.
«Τη Δευτέρα θα έχουμε δεδομένα από τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Θα έχουν περάσει 10 ημέρες από τότε άρα θα ξέρουμε πως οι συμπεριφορές μας και η κινητικότητα εκείνες τις ημέρες αντανακλούν την επιδημιολογική καμπύλη που υπάρχει και επίσης θα υπάρχουν και δεδομένα από τα νοσοκομεία» είπε στον ΣΚΑΪ.
Εμβόλιο κορονοϊού: Σε ένα χρόνο θα είμαστε χωρίς μάσκες
Την αισιοδοξία ότι σε ένα χρόνο θα είμαστε χωρίς μάσκες εξέφρασε ο Χαράλαμπος Γώγος.
Ο καθηγητής εκτίμησε ότι «θα μπορούσαμε σε 1 χρόνο να βγάλουμε τις μάσκες από την άποψη ότι οι εμβολιασμοί θα γενικευτούν, θα υπάρχουν πολλές πλατφόρμες ώστε να διατεθούν, και μέχρι τότε θα έχουμε μεγάλο αριθμό εμβολίων για να εμβολιάσουμε μεγάλο αριθμό πληθυσμού και να περάσουμε σε μια νόσο που θα έχει τα επιδημικά χαρακτηριστικά μια λοίμωξης τύπου γρίπης ωστόσο ο ίδιος τόνισε πως εννοείται ότι θα παίρνονται μέτρα όπου και όποτε χρειάζεται».
Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως φέτος κερδίσαμε ένα στοίχημα, την ταχεία αναπαραγωγή εμβολίων που ήταν η μόνη λύση στην πανδημία και καταφέραμε να έχουμε σε ένα χρόνο εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά και μάλιστα από πολλές πλατφόρμες παράλληλα.
Άνοιγμα καταστημάτων: «Δεν το βλέπω άμεσα»
Για το άνοιγμα των καταστημάτων, είπε ότι «δεν το βλέπω για άμεσα» και πως θα πρέπει να δούμε μια σταθερή μείωση εφόσον έχουμε πραγματική αποφόρτιση του συστήματος.
«Κλειδί» η κατάσταση στην Αθήνα
Παράλληλα σημείωσε πως στην Αττική φαίνεται μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, όχι βελτίωση, ενώ στην Θεσσαλονίκη μια ταχεία πτώση και αν στην Αττική συμβεί κάτι πχ μια έξαρση θα έχουμε πολλές δυσκολίες.
«Η Αττική είναι μία από τις ζώνες που έχουμε στραμμένο το βλέμμα και η προσοχή μας είναι τεταμένη στην περιοχή και είναι από τις βασικές περιοχές που θα δούμε για να πάρουμε αποφάσεις για την συνέχεια».
Τέλος, κατέληξε ότι τα νούμερα στην Αθήνα παραμένουν τριψήφια.
Ανησυχία για τα κρούσματα
«Τα κρούσματα δεν είναι στο επίπεδο που θα θέλαμε», δήλωσε στο Mega η Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ και αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ, Ματίνα Παγώνη, σχετικά με την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, σημαίνοντας παράλληλα «καμπανάκι» για το άνοιγμα των σχολείων.
«Θέλαμε να μειωθούν όλες οι παράμετροι πολύ, για να μπορούνε στις 8 του μηνός να πάνε τα παιδιά στο σχολείο, να ξεκινήσουν να ανοίγουν τα μαγαζιά κλπ», πρόσθεσε.
«Θέλει προσοχή ώστε στις 4-5 του μηνός να εκτιμήσει τις παραμέτρους η επιτροπή και να εισηγηθεί στην κυβέρνηση τι πρέπει να γίνει», τόνισε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη