gogos
Τα αυξημένα κρούσματα ανησυχούν τους ειδικούς και επηρεάζουν το άνοιγμα των σχολείων - «Σκεφτόμαστε να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά», τονίζει ο Χ. Γώγος

Η κινητικότητα των πολιτών κατά της γιορτές ανησυχεί ιδιαίτερα όπως φαίνεται τους Λοιμωξιλόγους, κάτι που φαίνεται να επηρεάζει  και το άνοιγμα των σχολείων, σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, καθηγητής παθολογίας του ιατρικού τμήματος στο πανεπιστήμιο της Πάτρας και μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον Covid-19. Την ίδια ώρα, φαίνεται να προκρίνεται το σενάριο να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά.

«Μας ανησυχεί η κινητικότητα αυτή του κόσμου που παρατηρείται στις γιορτές, είμαστε επιφυλακτικοί και περιμένουμε να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν λόγω αυτής της κατάστασης έπειτα από μερικές ημέρες. Γι' αυτό μας βλέπετε και επιφυλακτικούς όσον αφορά άλλες αποφάσεις, όπως για παράδειγμα με τα σχολεία.

Το lockdown είναι λίγο light αυτή τη φορά. Αν κάνουμε κάτι πρόωρα θα το βρούμε μπροστά μας. Θα χρειαστεί να ξαναμαζευτούμε πάλι», σημειώνει σε συνέντευξή του στο zougla.gr o κ. Γώγος.

Ο ίδιος εκφράζει παρόμοιες απόψεις με την Ματίνα Παγώνη.

«Σκεφτόμαστε να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά»

«Είμαι ανάμεσα σε αυτούς που ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα των σχολείων λίγο αργότερα και όχι τώρα, ανάλογα με τα δεδομένα που θα έχουμε. Όλοι θέλουμε να ανοίξουν, και αυτή τη στιγμή είναι η προτεραιότητά μας στην επιτροπή. Αλλά λέμε πρώτα να ανοίξουν τα δημοτικά διότι έχουν μικρότερη επιδημιολογική επιβάρυνση επειδή τα παιδιά σε αυτές της ηλικίες μεταδίδουν λιγότερο τον ιό.

Στη συνέχεια θα δούμε και για τα γυμνάσια και τα λύκεια. Περιμένουμε όμως τα νέα δεδομένα για να πάρουμε σωστές και ασφαλείς αποφάσεις, και για τα σχολεία, για τους γονείς αλλά και για τον πληθυσμό.

Το άνοιγμα πρέπει να είναι οριζόντιο. Δεν μπορεί σε κάποιες περιοχές να ανοίξουν και σε κάποιες όχι. Επομένως πρέπει ακόμα να δούμε την κατάσταση σε όλες τις περιοχές της χώρας. Και στη Βόρεια Ελλάδα φυσικά, αλλά και στις "κόκκινες" περιοχές», προσθέτει.

«Προσπαθούμε να είμαστε συντηρητικοί στις αποφάσεις μας»

maskasxoleia4.jpg

Ερωτηθείς για το τι έχει παρατηρηθεί σε άλλες χώρες που τα σχολεία άνοιξαν εν μέσω πανδημίας ο καθηγητής τονίζει: «Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα σχολεία έχουν ανοίξει, αλλά έχουμε δει και μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Εμείς προσπαθούμε να είμαστε πιο συντηρητικοί στις αποφάσεις μας για αποκλιμακώσεις με δεδομένου ότι το σύστημα υγείας  έχει συγκεκριμένα όρια και περιθώρια που δεν πρέπει να υπερβούμε».

«Πολύ νωρίς να συζητάμε για άνοιγμα λιανεμπορίου, εστίασης και αθλητισμού»

Όσον αφορά στην εκτίμηση του καθηγητή του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη για 2.000 κρούσματα το Μάρτιο σε περίπτωση που ανοίξουν τα σχολεία, ο Χαράλαμπος Γώγος διευκρινίζει πως «υπάρχουν πολλά προβλεπτικά μοντέλα, και φυσικά είναι σεβαστό και το μοντέλο του ΑΠΘ. Αλλά υπάρχουν και κάποιες άλλες παράμετροι, όπως οι εμβολιασμοί και η συμμόρφωση». Παράλληλα δηλώνει πως «αυτή την περίοδο είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για το άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων, όπως του λιανεμπορίου, της εστίασης και του αθλητισμού».

«Ικανοποιητική ανοσία στον πληθυσμό το καλοκαίρι»

emvolio.jpg

«Επιδιώκουμε να έχουμε κάλυψη εμβολιασμού όλου του ευάλωτου πληθυσμού αρχικά και μετά των υπολοίπων. Ελπίζω  βέβαια να έχουμε διαθεσιμότητα των εμβολίων. Εάν όλα πάνε καλά προς το καλοκαίρι βλέπω μια ικανοποιητική ανοσία, για να μπορούμε να έχουμε μια ομαλή ζωή κοινωνικοοικονομικά», απαντά ερωτηθείς για το πότε χρονικά προβλέπει μια ικανοποιητική ανοσία στον πληθυσμό ενώ σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στη χώρα λέει:

«Πιστεύω ότι όταν τελειώσει η πανδημία η οικονομία θα έχει μια γρήγορη ανάπτυξη. Αλλά μετά από όλο αυτό πρέπει να υπάρξει το δίδαγμα πως η δημόσια υγεία είναι μέγιστο αγαθό και ότι είναι αυτή που καθοδηγεί όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους, ακόμα και την ανάπτυξη».

«Σύντομα στην Ελλάδα και τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά του Covid-19»

Επίσης εκτιμά πως σε δύο με τρεις μήνες η Ευρώπη θα εγκρίνει για ευρεία χρήση και τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα κι έτσι θα μπορεί να εφαρμοστεί ευρύτερα και στην Ελλάδα. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της χρήσης της θεραπείας αυτής.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών με παροσμία»

Ακόμα αναφέρεται και σε ένα νέο σύμπτωμα της Covid-19, την παροσμία, όπου οι ασθενείς αναφέρουν πως μυρίζουν κάτι διαφορετικό, όπως ψάρι, θείο, ή καμένο. Μάλιστα τονίζει πως στην Ελλάδα έχουν υπάρξει ασθενείς με αυτό το σύμπτωμα.

«Εάν κάποιος χάσει τη δεύτερη δόση θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή ο εμβολιασμός»

Τέλος ερωτηθείς για το εάν κάποιος παραλείψει να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ο κ. Γώγος διευκρινίζει: «Εάν κάποιος χάσει τη δεύτερη δόση θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή ο εμβολιασμός».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γνωρίζετε τι σημαίνει η λέξη "τύρβη";

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 12 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 12/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith
Υπουργείο Παιδείας: Συγκρότησε ομάδες για τη λειτουργία των ψηφιακών του συστημάτων - Τα ονόματα
Αφορά στα συστήματα: α. e-εγγραφές, β. e-doatap, γ. GIS- based «Χωροταξικό» και δ. synsyn του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α
Υπουργείο Παιδείας: Συγκρότησε ομάδες για τη λειτουργία των ψηφιακών του συστημάτων - Τα ονόματα
DYPA katartisi
ΔΥΠΑ: Έως 19/4 παράταση για τις αιτήσεις σε επιδοτούμενο πρόγραμμα ανέργων στη Θεσσαλονίκη
Παράταση Υποβολής Αιτήσεων Συμμετοχής σε επιδοτούμενο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη
ΔΥΠΑ: Έως 19/4 παράταση για τις αιτήσεις σε επιδοτούμενο πρόγραμμα ανέργων στη Θεσσαλονίκη
DYPA 2025
ΔΥΠΑ: Από σήμερα οι αιτήσεις για 1.300 προσλήψεις ανέργων στην Υγεία
Έναρξη αιτήσεων του Ειδικού προγράμματος στον δημόσιο τομέα της υγείας για την πρόσληψη 1.300 ανέργων, ηλικίας 55 ετών και άνω
ΔΥΠΑ: Από σήμερα οι αιτήσεις για 1.300 προσλήψεις ανέργων στην Υγεία