Άνοιγμα σχολείων: Τρία σενάρια και δύο ημερομηνίες
Σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των Λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των σχολείων - Τα τρία σενάρια και οι δύο ημερομηνίες που προκρίνονται

Χωρίς οριστική απόφαση και σε ηλεκτρισμένο κλίμα ολοκληρώθηκε η σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων και της Νίκης Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς διατυπώθηκαν σοβαρές διαφωνίες για τον τρόπο και την ημερομηνία επανέναρξης της λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr, στην Επιτροπή διατυπώνονται σοβαρές διαφωνίες για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία κι αν θα ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά, και ύστερα τα γυμνάσια και τα λύκεια. Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε νέα συνεδρίαση, τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου.

Στο τραπέζι των ειδικών βρίσκονται πάντως δύο ημερομηνίες για το πρώτο κουδούνι μετά τα Χριστούγενναη Παρασκευή 8 Ιανουαρίου και η Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Σε τρία «στρατόπεδα» χωρισμένοι οι Ειδικοί

Σύμφωνα με το Mega, η Επιτροπή των Ειδικών έχει χωριστεί σε τρία «στρατόπεδα». 

1. Η πρώτη ομάδα υποστηρίζει ότι τα σχολεία δε θα πρέπει να ανοίξουν, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά.

2. Η δεύτερη ομάδα προτείνει αρχικά να ανοίξουν τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά και στη συνέχεια, μετά από 15 ημέρες, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

3. Η τρίτη ομάδα υποστηρίζει πως θα πρέπει να ανοίξουν οριζόντια όλα τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου ή στις 11 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, δεν ήταν λίγες οι φωνές για επιστροφή στα θρανία μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Η επιτροπή των ειδικών έχει μπροστά της ένα 48ωρο στο οποίο θα πρέπει να παραδώσει την απόφασή της στην κυβέρνηση και αναλόγως να ληφθεί η οριστική απόφαση που θα ανακοινωθεί.

Προβληματισμός για τα Λύκεια

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, οι μισοί Λοιμωξιολόγοι ζήτησαν να καταγράψουν και να εξετάσουν διεξοδικά και άλλα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων ημερών προκειμένου να είναι βέβαιοι ότι το άνοιγμα της εκπαίδευσης θα είναι ασφαλές.

Το άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ειδικότερα των Λυκείων φαίνεται πως τούς απασχολεί ιδιαίτερα

Τα Λύκεια αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή προβληματισμού, καθώς θεωρείται ότι ο βαθμός της μεταδοτικότητας σε αυτά είναι μεγαλύτερος και η τήρηση των μέτρων ενδεχομένως δεν γίνεται κατά γράμμα.

koronoios-sxoleia-apolimansi.jpg

Προτεραιότητα το άνοιγμα σχολείων

Νωρίτερα σήμερα, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνηςτόνισε ότι υψηλή προτεραιότητα για την Επιτροπή Ειδικών, την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας είναι να ανοίξουν τα σχολεία

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό την Τρίτη, προτεραιότητα αποτελεί το άνοιγμα των σχολείων της χώρας, «οπότε θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα επαναλειτουργήσουν», ενώ «τίποτα δε γίνεται ελαφρά τη καρδία».

Η κα Παπαευαγγέλου επισήμανε παράλληλα ότι το άνοιγμα των σχολείων δεν γίνεται μόνο για διδακτικούς λόγους, αλλά και για λόγους ψυχικής υγείας των μαθητών.

Το κατά προτεραιότητα άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης και των ειδικών ήδη από την αρχή του lockdown το Νοέμβριο. Επανειλημμένα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, άλλα στελέχη της κυβέρνησης και πλήθος ειδικών υπογραμμίζουν τη συγκεκριμένη αναγκαιότητα.

Προτεραιότητα και ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών

Την ίδια ώρα, στην προτεραιοποίηση για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού περιλαμβάνονται οι εκπαιδευτικοί, την ώρα που το άνοιγμα των σχολείων παραμένει υψηλή προτεραιότητα για την Επιτροπή Ειδικών και την κυβέρνηση.

Όπως σημείωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, οι εκπαιδευτικοί περιλαμβάνονται στην προτεραιοποίηση που έχει καταρτίσει η Επιτροπή των Ειδικών, όμως τόνισε ότι απόλυτη προτεραιότητα έχουν οι ευπαθείς ομάδες, με υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, όπως οι άνω των 70 ετών συμπολίτες μας και όσοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα. 

«Οι εκπαιδευτικοί αποτελούν για εμάς πολύ σημαντικούς λειτουργούς για την κοινωνία», είπε η κα Παπαευαγγέλου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα