Πανελλαδικές: Στο υπουργικό συμβούλιο αύριο οι αλλαγές
Πανελλαδικές: Τι αλλάζει στο νέο σύστημα - Στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου αύριο όλες οι αλλαγές - Επί τάπητος και η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ

Τις νέες παρεμβάσεις στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με αιχμή το νέο σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων και την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας παρουσιάζει αύριο στο υπουργικό συμβούλιο η Νίκη Κεραμέως.

Λίγες ημέρες μετά την συζήτηση των κυβερνητικών προτάσεων στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, η οποία εξέφρασε τις αντιρρήσεις της σε θέματα όπως η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας που θα αναφέρεται στην ΕΛΑΣ και η εισαγωγή αποφοίτων ΙΕΚ στα ΑΕΙ με κατατακτήριες εξετάσεις, στο επίκεντρο του αυριανού υπουργικού συμβουλίου θα συζητηθεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας και ασφάλειας των πανεπιστημίων, αλλά και οι αλλαγές στο νέο σύστημα εισαγωγής που έχει αναστατώσει για άλλη μια φορά τους μαθητές της Γ' Λυκείου που θα δώσουν φέτος πανελλήνιες. 

Βέβαια δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν οι πανελλαδικές εξετάσεις 2021 θα διεξαχθούν με το νέο σύστημα ή όχι. Παρόλα αυτά ο στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να εφαρμοσθεί από φέτος, παραβλέποντας το γεγονός ότι τα μαθήματα διεξάγονται μέσω τηλεκπαίδευσης και μεσούσης της πανδημίας.

Διαφωνίες για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας

asoee_mat.jpg

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας νίκ Κεραμέως, η ίδρυση του νέου ειδικού σώματος στα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα αποτελείται από αξιωματικούς της αστυνομίας οι οποίοι θα υπάγονται στον Αρχηγό της Αστυνομίας ενώ θα υπάρχει συνεργασία με τα όργανα των πανεπιστήμιων.

Παρόλα αυτά, οι πρυτανικές αρχές των ιδρυμάτων έχουν ήδη ταχθεί κατά της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, εκτιμώντας ότι το νέο σώμα θα πρέπει να υπάγεται στις αρχές του πανεπιστημίου και όχι στην ελληνική αστυνομία, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων.

Σε ό,τι αφορά τη θέσπιση κατώτατης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ,  η Σύνοδος των πρυτάνεων τάχθηκε θετικά επί της αρχής, ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό της ως το ενδεχόμενο να πληγούν Πανεπιστημιακά Τμήματα με τον προτεινόμενο νέο τρόπο υπολογισμού (σ.σ. της βάσης εισαγωγής). Για τον λόγο αυτό τα ΑΕΙ αναμένουν από το υπουργείο Παιδείας τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία από τις εξετάσεις των τελευταίων ετών, ώστε να υπάρξει ενδελεχής μελέτη πριν καταλήξουν στην τελική τοποθέτησή τους.

Προτάσεις του υπουργείου Παιδείας - Τι αλλάζει στις πανελλαδικές

 1. Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το υπουργείο Παιδείας προτείνει:
 • Θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής από κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα ως ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα.
   
 • Διαδικασία εισαγωγής σε δύο φάσεις - για μεγαλύτερη έμφαση στην εκφρασμένη προτίμηση των υποψηφίων σε Πανεπιστημιακό Τμήμα εισαγωγής. Φάση Α: συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου με περιορισμένο αριθμό επιλογών (σε αντίθεση με τον απεριόριστο αριθμό που ισχύει σήμερα). Φάση Β: ακολουθεί την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Φάσης Α, συμμετέχουν μόνον οι μη εισαχθέντες κατά την Φάση Α και οι επιλογές τους περιορίζονται σε όσα Τμήματα απέμειναν κενές θέσεις από την Φάση Α.
 1. Σχετικά με το νέο πλαίσιο ασφάλειας στα ΑΕΙ προτείνει:
 • Σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, η οποία θα αποτελείται από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας,
   
 • σύσταση δομών και διεύρυνση μέτρων ασφαλείας στον χώρο του Πανεπιστημίου, όπως συστήματα ελεγχόμενης εισόδου,
   
 • ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού και ποινικού δικαίου, και θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αντιδράσεις από φοιτητές-πανεπιστημιακούς

Γιγαντώνεται το κύμα αντιδράσεων από φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους στα ΑΕΙ που τάσσονται κατά της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ελληνικά ιδρύματα.

Μετά το «ηχηρό» όχι των Πρυτάνεων στη δημιουργία ενός ειδικού σώματος ασφαλείας στα πανεπιστήμια που θα αναφέρεται στην ελληνική αστυνομία, φοιτητές και καθηγητές ενώνουν τη φωνή τους και προχωρούν σε συλλογή υπογραφών ενάντια στην επιβολή του δόγματος «νόμος και τάξη» στα ΑΕΙ.

Μέχρι σήμερα έχουν μαζευτεί πάνω από 6.000 υπογραφές, ενώ σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η «πρωτοβουλία ενάντια στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας» η οποία δημιούργησε διαδικτυακό ψήφισμα ενάντια στη θεσμοθέτηση νέου ειδικού σώματος στα ΑΕΙ υπό την επίβλεψη της ελληνικής αστυνομίας

 

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Φροντιστήρια: Στον "αέρα" το άνοιγμά τους

Διορισμοί Εκπαιδευτικών: Πότε θα γίνουν προσλήψεις, πόσες αναμένονται

Σχολεία: Self-test, τηλεκπαίδευση και άνοιγμα φροντιστηρίων στον ορίζοντα

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΕΩΣ C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!) - ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

Τηλεκπαίδευση-Αρσένης: Η κυβέρνηση διέκοψε δωρεάν ίντερνετ για μαθητές
Τηλεκπαίδευση-Αρσένης: Η κυβέρνηση διέκοψε δωρεάν ίντερνετ για μαθητές
«Πολίτες επικοινώνησαν με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών τους, και τους απάντησαν ότι η κυβέρνηση δεν ανανέωσε τη δωρεάν χρήση της πλατφόρμας για το...
Τηλεκπαίδευση-Αρσένης: Η κυβέρνηση διέκοψε δωρεάν ίντερνετ για μαθητές
Εμβόλιο Johnson & Johnson: Προσωρινή αναστολή εμβολιασμών στην Ελλάδα
Εμβόλιο Johnson & Johnson: Προσωρινή αναστολή εμβολιασμών στην Ελλάδα
Δεν θα γίνουν εμβολιασμοί με το εμβόλιο Johnson & Johnson στην Ελλάδα μέχρι την ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων την Τρίτη
Εμβόλιο Johnson & Johnson: Προσωρινή αναστολή εμβολιασμών στην Ελλάδα
Η Ζέττα Μακρή στο 6ο Συμπόσιο Γυμνασίων του Δικτύου UNESCO
Η Ζέττα Μακρή στο 6ο Συμπόσιο Γυμνασίων του Δικτύου UNESCO
6ο Μαθητικό Συμπόσιο Γυμνασίων Αττικής του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων με την UNESCO με θέμα «Η ανάδυση της Τεχνητής Νοημοσύνης» - «Αυτή είναι...
Η Ζέττα Μακρή στο 6ο Συμπόσιο Γυμνασίων του Δικτύου UNESCO