Πανελλαδικές: Στο υπουργικό συμβούλιο αύριο οι αλλαγές
Πανελλαδικές: Τι αλλάζει στο νέο σύστημα - Στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου αύριο όλες οι αλλαγές - Επί τάπητος και η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ

Τις νέες παρεμβάσεις στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με αιχμή το νέο σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων και την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας παρουσιάζει αύριο στο υπουργικό συμβούλιο η Νίκη Κεραμέως.

Λίγες ημέρες μετά την συζήτηση των κυβερνητικών προτάσεων στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, η οποία εξέφρασε τις αντιρρήσεις της σε θέματα όπως η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας που θα αναφέρεται στην ΕΛΑΣ και η εισαγωγή αποφοίτων ΙΕΚ στα ΑΕΙ με κατατακτήριες εξετάσεις, στο επίκεντρο του αυριανού υπουργικού συμβουλίου θα συζητηθεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας και ασφάλειας των πανεπιστημίων, αλλά και οι αλλαγές στο νέο σύστημα εισαγωγής που έχει αναστατώσει για άλλη μια φορά τους μαθητές της Γ' Λυκείου που θα δώσουν φέτος πανελλήνιες. 

Βέβαια δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν οι πανελλαδικές εξετάσεις 2021 θα διεξαχθούν με το νέο σύστημα ή όχι. Παρόλα αυτά ο στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να εφαρμοσθεί από φέτος, παραβλέποντας το γεγονός ότι τα μαθήματα διεξάγονται μέσω τηλεκπαίδευσης και μεσούσης της πανδημίας.

Διαφωνίες για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας

asoee_mat.jpg

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας νίκ Κεραμέως, η ίδρυση του νέου ειδικού σώματος στα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα αποτελείται από αξιωματικούς της αστυνομίας οι οποίοι θα υπάγονται στον Αρχηγό της Αστυνομίας ενώ θα υπάρχει συνεργασία με τα όργανα των πανεπιστήμιων.

Παρόλα αυτά, οι πρυτανικές αρχές των ιδρυμάτων έχουν ήδη ταχθεί κατά της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, εκτιμώντας ότι το νέο σώμα θα πρέπει να υπάγεται στις αρχές του πανεπιστημίου και όχι στην ελληνική αστυνομία, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων.

Σε ό,τι αφορά τη θέσπιση κατώτατης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ,  η Σύνοδος των πρυτάνεων τάχθηκε θετικά επί της αρχής, ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό της ως το ενδεχόμενο να πληγούν Πανεπιστημιακά Τμήματα με τον προτεινόμενο νέο τρόπο υπολογισμού (σ.σ. της βάσης εισαγωγής). Για τον λόγο αυτό τα ΑΕΙ αναμένουν από το υπουργείο Παιδείας τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία από τις εξετάσεις των τελευταίων ετών, ώστε να υπάρξει ενδελεχής μελέτη πριν καταλήξουν στην τελική τοποθέτησή τους.

Προτάσεις του υπουργείου Παιδείας - Τι αλλάζει στις πανελλαδικές

 1. Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το υπουργείο Παιδείας προτείνει:
 • Θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής από κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα ως ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα.
   
 • Διαδικασία εισαγωγής σε δύο φάσεις - για μεγαλύτερη έμφαση στην εκφρασμένη προτίμηση των υποψηφίων σε Πανεπιστημιακό Τμήμα εισαγωγής. Φάση Α: συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου με περιορισμένο αριθμό επιλογών (σε αντίθεση με τον απεριόριστο αριθμό που ισχύει σήμερα). Φάση Β: ακολουθεί την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Φάσης Α, συμμετέχουν μόνον οι μη εισαχθέντες κατά την Φάση Α και οι επιλογές τους περιορίζονται σε όσα Τμήματα απέμειναν κενές θέσεις από την Φάση Α.
 1. Σχετικά με το νέο πλαίσιο ασφάλειας στα ΑΕΙ προτείνει:
 • Σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, η οποία θα αποτελείται από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας,
   
 • σύσταση δομών και διεύρυνση μέτρων ασφαλείας στον χώρο του Πανεπιστημίου, όπως συστήματα ελεγχόμενης εισόδου,
   
 • ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού και ποινικού δικαίου, και θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αντιδράσεις από φοιτητές-πανεπιστημιακούς

Γιγαντώνεται το κύμα αντιδράσεων από φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους στα ΑΕΙ που τάσσονται κατά της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ελληνικά ιδρύματα.

Μετά το «ηχηρό» όχι των Πρυτάνεων στη δημιουργία ενός ειδικού σώματος ασφαλείας στα πανεπιστήμια που θα αναφέρεται στην ελληνική αστυνομία, φοιτητές και καθηγητές ενώνουν τη φωνή τους και προχωρούν σε συλλογή υπογραφών ενάντια στην επιβολή του δόγματος «νόμος και τάξη» στα ΑΕΙ.

Μέχρι σήμερα έχουν μαζευτεί πάνω από 6.000 υπογραφές, ενώ σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η «πρωτοβουλία ενάντια στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας» η οποία δημιούργησε διαδικτυακό ψήφισμα ενάντια στη θεσμοθέτηση νέου ειδικού σώματος στα ΑΕΙ υπό την επίβλεψη της ελληνικής αστυνομίας

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες 2024: 12 μυστικά για την επιτυχία στις εξετάσεις

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

roula-pispirigkou
Δίκη Πισπιρίγκου: ««Είδα ένα βλέμμα σκοτεινό, απαθές, αποστασιοποιημένο»
Τι κατέθεσε ψυχολόγος του «Αγλαΐα Κυριακού» για την υπόθεση Πισπιρίγκου - «Η μητέρα προσπαθούσε να με πείσει ότι είχε αγωνία για την Μαλένα»
Δίκη Πισπιρίγκου: ««Είδα ένα βλέμμα σκοτεινό, απαθές, αποστασιοποιημένο»
Εκπαίδευση
ΚΥΣΔΕ: Αποσπάσεις και ενστάσεις στο επίκεντρο της αυριανής συνεδρίασης
Ενημερωτικό του αιρετού στο ΚΥΣΔΕ Θοδωρή Κατσωνόπουλου για όσα θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της 30ης Μαΐου
ΚΥΣΔΕ: Αποσπάσεις και ενστάσεις στο επίκεντρο της αυριανής συνεδρίασης