pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
asoee mat
«Ηχηρό» όχι των Πρυτάνεων στην ίδρυση «ειδικού πανεπιστημιακού σώματος» που θα αναφέρεται στην ελληνική αστυνομία

Τη διαφωνία τους σχετικά με την ίδρυση «ειδικού πανεπιστημιακού σώματος» που θα αναφέρεται στην ελληνική αστυνομία εξέφρασαν οι Πρυτανικές Αρχές των Ιδρυμάτων. 

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Πρυτάνεων, η πλειοψηφία ζήτησε η Ειδική Ομάδα να μη φέρει τον τίτλο «Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος" αλλά "Ειδική Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Εγκαταστάσεων» και τα μέλη της Ειδικής Ομάδας να αναφέρονται στις Πρυτανικές Αρχές και όχι στην Ελληνική Αστυνομία.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει στα ιδρύματα νέες παρεμβάσεις που θα κινούνται σε τρεις άξονες: 

α) τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.),

β) τη σύσταση δομών και τη διεύρυνση των μέτρων ασφαλείας στο χώρο του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένης της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ, καθώς και

γ) την ενίσχυση διατάξεων του πειθαρχικού και του ποινικού Δικαίου.

Κεραμέως: Νέο σώμα με αστυνομικές αρμοδιότητες

Σε δηλώσεις της Νίκη Κεραμέως, σχετικά με τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, είχε διευκρινίσει πως «η πρόταση που κάναμε και έκανε ο πρωθυπουργός στους πρυτάνεις ήταν για τη δημιουργία ενός νέου ειδικού σώματος δημόσιας εξουσίας με αστυνομικές αρμοδιότητες που θα μεριμνά για την ασφάλεια του πανεπιστημιακού χώρου και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Είναι μια ομάδα που θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση γιατί το πανεπιστήμιο είναι ένας ιδιαίτερος χώρος. Θα είναι μια ομάδα ένστολη, αλλά με διαφορετικές στολές που θα παραπέμπουν ακριβώς στην ιδιαιτερότητα αυτού του σώματος. Θα διατίθενται μέλη αυτής της ομάδας στα πανεπιστήμια ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ιδρύματος. Διαφορετικές ανάγκες έχουν τα κεντρικά ιδρύματα διαφορετικές κάποια άλλα. Και επίσης ανάλογα με τις εποχιακές ανάγκες, διαφορετικές ανάγκες έχουμε Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο και διαφορετικές έχουμε τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Μάιο. Θα είναι ένα ευέλικτο σώμα και θα μεριμνά για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της δημόσιας περιουσίας». 

Πρυτάνεις: «Όχι» στην εισαγωγή αποφοίτων ΙΕΚ στα ΑΕΙ με κατατακτήριες

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων εξέφρασε επίσης τη διαφωνία της στην εισαγωγή των αποφοίτων ΙΕΚ με κατατακτήριες εξετάσεις στα ΑΕΙ (άρθρα 43 και 44 του νομοσχεδίου της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης), ζητώντας την απόσυρση των συγκεκριμένων άρθρων που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση και ψηφίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής..

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Πατρών:

Εβδομάδα ουσιαστικών δραστηριοτήτων για το Πανεπιστήμιο Πατρών που εντάσσονται στην Προσύνοδο και την τριήμερη Σύνοδο Πρυτάνεων κατά την οποία συζητήθηκαν σημαντικά θέματα αφορούν τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας και ειδικότερα το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Παράλληλα το Πανεπιστήμιο Πατρών υποστήριξε εκδηλώσεις (Forum και Ημερίδες ) με θέμα την νόσο Covid -19 (μέτρα και αναγκαιότητα εμβολιασμού καθώς και την οικονομία στην μετά Covid-19 εποχή).

Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων εκδηλώσεων χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης Καθηγητής Χρήστος Μπούρας στο 23ο Forum Ανάπτυξης, ενώ συμμετείχαν ως εισηγητές ο Αντιπρύτανης Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Μάρκος Μαραγκός σε δύο εξ ‘ αυτών και σε μία ο Αντιπρύτανης Οικονομικών και Προγραμματισμού Καθηγητής Δημήτρης Σκούρας. Επίσης ο Πρύτανης συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Νοσηλευτικής και στη Συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ιδρύματος Τοπάλη.

Σήμερα 18 Δεκεμβρίου 2020 ολοκληρώνονται οι εργασίες της προγραμματισμένης τριήμερης Συνόδου Πρυτάνεων (16,17,18/12/2020), στο πλαίσιο της οποίας η Υπ. Παιδείας κα. Νίκη Κεραμέως θα εκθέσει στους Πρυτάνεις το πλαίσιο ρυθμίσεων που αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι οποίες θα κατατεθούν στην συνέχεια προς συζήτηση στη Βουλή. Αξίζει να αναφερθεί ότι προ της τακτικής Συνόδου, πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου έκτακτη Σύνοδος κατά την οποία η Υπ. Παιδείας προσυζήτησε με τους Πρυτάνεις τα θέματα της τριήμερης τακτικής Συνόδου.

Ευρεία συζήτηση πραγματοποιήθηκε για την υπό σύσταση Ειδική Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.), η οποία προτάθηκε να είναι υπό την εποπτεία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επί του συγκεκριμένου, πολλοί εκ των Πρυτάνεων ζήτησαν:

1ον) Η Ειδική Ομάδα να μη φέρει τον τίτλο "Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος" αλλά "Ειδική Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Εγκαταστάσεων" και

2ον) Τα μέλη της Ειδικής Ομάδας να αναφέρονται στις Πρυτανικές Αρχές και όχι στην Ελληνική Αστυνομία.

Ειδικότερα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετείχε στις 14/12/2020 και απηύθυνε χαιρετισμό στην Ενότητα Ανάπτυξης: «Θεσμικοί εκπρόσωποι από όλο το φάσμα της κοινωνίας παρεμβαίνουν, για την επόμενη ημέρα μετά την covid-19» του 23ου Forum, παρουσιάζοντας τον κρίσιμο ρόλο που καλείται να παίξει το Πανεπιστήμιο Πατρών στην μετά Covid-19 εποχή.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση του Αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας κ. Μάρκου Μαραγκού σε σχέση με τον εμβολιασμό, στη διαδικτυακή Ημερίδα που πραγματοποίησε η Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος/Πελοποννήσου υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με θέμα: «Αναγκαιότητα εμβολιασμού και δεδομένα ασφάλειας αποτελεσματικότητας των επερχόμενων εμβολίων έναντι SARS–Cov 2», στην οποία συμμετείχε και ως συντονιστής. Ομιλητής ο Επ. Καθηγητής Παθολογίας/ Λοιμωξιολογίας Στέλιος Ασημακόπουλος, με συντονιστή πέραν του Αντιπρύτανεως Καθηγητή Μάρκου Μαραγκού, του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας κ. Χαράλαμπου Μπονάνου και του Προέδρου της ΙΕΔΕΠ Περικλή Δουσδαμπάνη.

Επίσης οι Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Πατρών κ.κ. Μάρκος Μαραγκός Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και Δημήτρης Σκούρας Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών  θα συμμετάσχουν στη διαδικτυακή επιστημονική ενημερωτική Ημερίδα με θέμα: «Ο Κορωνοϊός στο μικροσκόπιο της Επιστήμης και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην Οικονομία» το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 18:30. Την Ημερίδα συνδιοργάνωσε η εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ» με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και υποστηρίζει το Πανεπιστήμιο Πατρών. Χαιρετισμό και συντονισμό της Ημερίδας στο σκέλος που αφορά τη νόσο Covid-19 θα κάνει ο Αντιπρύτανης Καθηγητής Παθολογίας/Λοιμωξιολογίας Μ. Μαραγκός. Ο Αντιπρύτανης Οικονομικών και Προγραμματισμού του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών Δ. Σκούρας, θα μιλήσει με θέμα: «Ποιες οι άμεσες και μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στην Ελληνική Οικονομία από την πανδημία».

Τέλος, για τις επικείμενες γιορτές οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Πατρών επισημαίνουν:

«Ευχές για Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά με Υγεία!
Αυτές οι γιορτές να είναι τόσο όμορφες όσο η Αγάπη και η Ζωή.
Όλοι Μαζί θα νικήσουμε την πανδημία».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

1000 ευρώ ΈΚΤΑΚΤΟ επίδομα σε 80000 ανέργους - Πώς θα τα πάρετε και πότε μέσω του GoLearn

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους δύο ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

nosokomeio meth
Ισπανία: 180 ευθανασίες μετά τη ψήφιση νόμου που τις επιτρέπει
Η Ισπανία είναι μια από τις λίγες χώρες χώρες στον κόσμο που επιτρέπει σε έναν ασθενή που πάσχει από μια ανίατη ασθένεια να θέσει τέλος στη ζωή του...
Ισπανία: 180 ευθανασίες μετά τη ψήφιση νόμου που τις επιτρέπει
Power Pass: Με ποια ΑΦΜ ανοίγει σήμερα Σάββατο η Πλατφόρμα για Αιτήσεις - Πότε λήγει η προθεσμία
Αυτό σημαίνει ότι πλέον όσοι οικιακοί καταναλωτές έχουν ΑΦΜ από 1 έως 9 μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους
Power Pass: Με ποια ΑΦΜ ανοίγει σήμερα Σάββατο η Πλατφόρμα για Αιτήσεις - Πότε λήγει η προθεσμία
Η απάντηση 22χρονης σε εργοδότρια που την είπε «τεμπέλα», επειδή αρνήθηκε να δουλέψει για 280 ευρώ
Στην Ιταλία μία "ιδιαίτερη" εργασιακή πρόταση έγινε σε νεαρή, για πλήρη απασχόληση με μισθό μόνο 280 ευρώ. Το σχετικό βίντεο που παρουσιάζει την...
Η απάντηση 22χρονης σε εργοδότρια που την είπε «τεμπέλα», επειδή αρνήθηκε να δουλέψει για 280 ευρώ
Σοκαριστικό! Μετέφεραν άστεγο 15χρονο στο Λονδίνο για να κάνουν παράνομη μεταμόσχευση οργάνων στην κόρη γερουσιαστή
Κατηγορούνται ότι μετέφεραν τον άστεγο νεαρό στη Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να μεταμοσχεύσουν τα όργανά του στην κόρη τους που πάσχει από νεφρική...
Σοκαριστικό! Μετέφεραν άστεγο 15χρονο στο Λονδίνο για να κάνουν παράνομη μεταμόσχευση οργάνων στην κόρη γερουσιαστή