asoee mat
Διαδικτυακό ψήφισμα συλλογής υπογραφών ενάντια στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας

Η «πρωτοβουλία ενάντια στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας» καλεί σε διαδικτυακό ψήφισμα συλλογής υπογραφών ενάντια στη θεσμοθέτηση νέου ειδικού σώματος στα ΑΕΙ υπό την επίβλεψη της ελληνικής αστυνομίας

«Η ύπαρξη αστυνομικού σώματος μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια αποτελεί έμπνευση χουντικής κοπής και κατάφωρη καταπάτηση των ακαδημαϊκών ελευθεριών» αναφέρει το σχετικό ψήφισμα, προσθέτοντας ότι την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει την αστυνομία στις σχολές, οι φοιτητές/τριες δεν έχουν λάβει ακόμη τα συγγράμματα.

Η πρωτοβουλία προτρέπει επίσης να δοθούν λύσεις στα πραγματικά προβλήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας, δηλαδή στην υποχρηματόδοτηση των ιδρυμάτων, την κάλυψη των φοιτητικών αναγκών και την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με μόνιμο διδακτικό προσωπικό.

Ακολουθεί το ψήφισμα:

Η κυβέρνηση της ΝΔ, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, προωθεί το δόγμα «νόμος και τάξη». Από τις επιθέσεις σε σινεμά και πλατείες, μέχρι την ακραία βία στις διαδηλώσεις και την εισβολή της αστυνομίας σε πανεπιστημιακό χώρο, η αστυνομοκρατία έχει γίνει η νέα κανονικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Προστασίας του πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, προανήγγειλε κονδύλι ύψους 30.000.000 ‎€‎ για την ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. και την πρόσληψη 1000 αστυνομικών με σκοπό να στελεχώσουν το νέο σώμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας. ‎

Η ύπαρξη αστυνομικού σώματος μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια αποτελεί έμπνευση χουντικής κοπής και κατάφωρη καταπάτηση των ακαδημαϊκών ελευθεριών. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται ο έλεγχος της παραγόμενης γνώσης, η ανακατεύθυνση της έρευνας και η περιστολή της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης και δράσης. Η ανώτατη εκπαίδευση δεν μπορεί να λειτουργεί υπό καθεστώς επιτήρησης. Το πανεπιστήμιο ως θεσμός και οι φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας, είναι οι μόνοι αρμόδιοι για να καθορίσουν το περιεχόμενο της γνώσης, τον τρόπο μετάδoσης της και να διαμορφώσουν την προσωπικότητα των μελλοντικών επιστημόνων - εργαζομένων.

Παράλληλα την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει την αστυνομία στις σχολές, οι φοιτητές/τριες δεν έχουν λάβει ακόμη τα συγγράμματα, δεν έχουν τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την τηλεκπαίδευση, πληρώνουν από την τσέπη τους δυσθεώρητα χρηματικά ποσά για να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες τους, ενώ όσοι διαμένουν στις εστίες απειλούνται με έξωση. Επιπλέον, πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε την μείωση του προϋπολογισμού των ΑΕΙ κατά 7% σε σχέση με πέρσι και τα ΑΕΙ προσλαμβάνουν λιγότερους καθηγητές, από όσους συνταξιοδοτούνται.

Να βάλουμε φρένο στην αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης και να διεκδικήσουμε να δοθούν λύσεις στα πραγματικά προβλήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας. Είναι επιτακτική ανάγκη η χρηματοδοτική ενίσχυση των Πανεπιστημίων για την αντιμετώπιση των ψηφιακών ανισοτήτων, για την κάλυψη των φοιτητικών αναγκών και την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με μόνιμο διδακτικό προσωπικό.

- Απαιτούμε την άμεση απόσυρση των κυβερνητικών σχεδίων για πανεπιστημιακή αστυνομία.

- Διεκδικούμε το κονδύλι των 30 εκ. ευρώ να δοθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ψηφίστε εδώ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Συναγερμός ΕΦΕΤ: Ανάκληση σε πασίγνωστη φέτας λόγω Λιστέριας

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

στρατιωτικές σχολές
«Μπλόκο» στους αποφοίτους ΕΠΑΛ από τις Σχολές Αξιωματικών παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις - Στα «κάγκελα» οι εκπαιδευτικοί μηχανικοί
Στον «αέρα» η υπόσχεση για το 10% των θέσεων Αξιωματικών σε μαθητές ΕΠΑ.Λ.
«Μπλόκο» στους αποφοίτους ΕΠΑΛ από τις Σχολές Αξιωματικών παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις - Στα «κάγκελα» οι εκπαιδευτικοί μηχανικοί
Κώστας Αχιλλέας Καραμανλής
Τραγωδία στα Τέμπη: Αίτημα για αναβάθμιση της δίωξης του Κώστα Καραμανλή σε κακούργημα
Στον Άρειο Πάγο οι συγγενείς θυμάτων - Ζητούν κακουργηματική δίωξη για τον Καραμανλή
Τραγωδία στα Τέμπη: Αίτημα για αναβάθμιση της δίωξης του Κώστα Καραμανλή σε κακούργημα
Ευάγγελος Βενιζέλος
Επίτιμος Διδάκτωρ του ΕΚΠΑ ο Ευάγγελος Βενιζέλος - Ύψιστη ακαδημαϊκή τιμή από τη Νομική και τη Θεολογική Σχολή Αθηνών
Σε κλίμα συγκίνησης η αναγόρευση του Ευάγγελου Βενιζέλου σε επίτιμο διδάκτορα του ΕΚΠΑ
Επίτιμος Διδάκτωρ του ΕΚΠΑ ο Ευάγγελος Βενιζέλος - Ύψιστη ακαδημαϊκή τιμή από τη Νομική και τη Θεολογική Σχολή Αθηνών
Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ: Ενότητα με «αστερίσκους» και το βλέμμα στις κάλπες – Το παρασκήνιο του Πολιτικού Συμβουλίου
Η διεύρυνση της Χαριλάου Τρικούπη στη «σκιά» των καταστατικών κανόνων και των επιστροφών
ΠΑΣΟΚ: Ενότητα με «αστερίσκους» και το βλέμμα στις κάλπες – Το παρασκήνιο του Πολιτικού Συμβουλίου