asoee mat
Διαδικτυακό ψήφισμα συλλογής υπογραφών ενάντια στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας

Η «πρωτοβουλία ενάντια στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας» καλεί σε διαδικτυακό ψήφισμα συλλογής υπογραφών ενάντια στη θεσμοθέτηση νέου ειδικού σώματος στα ΑΕΙ υπό την επίβλεψη της ελληνικής αστυνομίας

«Η ύπαρξη αστυνομικού σώματος μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια αποτελεί έμπνευση χουντικής κοπής και κατάφωρη καταπάτηση των ακαδημαϊκών ελευθεριών» αναφέρει το σχετικό ψήφισμα, προσθέτοντας ότι την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει την αστυνομία στις σχολές, οι φοιτητές/τριες δεν έχουν λάβει ακόμη τα συγγράμματα.

Η πρωτοβουλία προτρέπει επίσης να δοθούν λύσεις στα πραγματικά προβλήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας, δηλαδή στην υποχρηματόδοτηση των ιδρυμάτων, την κάλυψη των φοιτητικών αναγκών και την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με μόνιμο διδακτικό προσωπικό.

Ακολουθεί το ψήφισμα:

Η κυβέρνηση της ΝΔ, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, προωθεί το δόγμα «νόμος και τάξη». Από τις επιθέσεις σε σινεμά και πλατείες, μέχρι την ακραία βία στις διαδηλώσεις και την εισβολή της αστυνομίας σε πανεπιστημιακό χώρο, η αστυνομοκρατία έχει γίνει η νέα κανονικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Προστασίας του πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, προανήγγειλε κονδύλι ύψους 30.000.000 ‎€‎ για την ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. και την πρόσληψη 1000 αστυνομικών με σκοπό να στελεχώσουν το νέο σώμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας. ‎

Η ύπαρξη αστυνομικού σώματος μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια αποτελεί έμπνευση χουντικής κοπής και κατάφωρη καταπάτηση των ακαδημαϊκών ελευθεριών. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται ο έλεγχος της παραγόμενης γνώσης, η ανακατεύθυνση της έρευνας και η περιστολή της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης και δράσης. Η ανώτατη εκπαίδευση δεν μπορεί να λειτουργεί υπό καθεστώς επιτήρησης. Το πανεπιστήμιο ως θεσμός και οι φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας, είναι οι μόνοι αρμόδιοι για να καθορίσουν το περιεχόμενο της γνώσης, τον τρόπο μετάδoσης της και να διαμορφώσουν την προσωπικότητα των μελλοντικών επιστημόνων - εργαζομένων.

Παράλληλα την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει την αστυνομία στις σχολές, οι φοιτητές/τριες δεν έχουν λάβει ακόμη τα συγγράμματα, δεν έχουν τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την τηλεκπαίδευση, πληρώνουν από την τσέπη τους δυσθεώρητα χρηματικά ποσά για να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες τους, ενώ όσοι διαμένουν στις εστίες απειλούνται με έξωση. Επιπλέον, πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε την μείωση του προϋπολογισμού των ΑΕΙ κατά 7% σε σχέση με πέρσι και τα ΑΕΙ προσλαμβάνουν λιγότερους καθηγητές, από όσους συνταξιοδοτούνται.

Να βάλουμε φρένο στην αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης και να διεκδικήσουμε να δοθούν λύσεις στα πραγματικά προβλήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας. Είναι επιτακτική ανάγκη η χρηματοδοτική ενίσχυση των Πανεπιστημίων για την αντιμετώπιση των ψηφιακών ανισοτήτων, για την κάλυψη των φοιτητικών αναγκών και την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με μόνιμο διδακτικό προσωπικό.

- Απαιτούμε την άμεση απόσυρση των κυβερνητικών σχεδίων για πανεπιστημιακή αστυνομία.

- Διεκδικούμε το κονδύλι των 30 εκ. ευρώ να δοθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ψηφίστε εδώ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποκάλυψη alfavita.gr: Τροχαίο σοκ με ΚΤΕΛ γεμάτο φοιτητές - «Αποκοιμήθηκε ο οδηγός»

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Τις επόμενες εβδομάδες η ανακοίνωση - Πώς διαμορφώνεται ο αριθμός

Αλλαγές κορυφής στην εκπαίδευση της Αττικής: Χηρεύουν 3 θέσεις "κλειδιά"

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

απατη
Συναγερμός για νέα τηλεφωνική απάτη: Στο στόχαστρο κτηνοτρόφοι με πρόσχημα τον αφθώδη πυρετό
Το Υπουργείο προειδοποιεί για απόπειρες υποκλοπής προσωπικών στοιχείων – «Καμία ενημέρωση δεν γίνεται τηλεφωνικά»
Συναγερμός για νέα τηλεφωνική απάτη: Στο στόχαστρο κτηνοτρόφοι με πρόσχημα τον αφθώδη πυρετό
τεμμ
Τέμπη: Κατηγορούμενος «δείχνει» το Δημόσιο – «Γνώριζαν τα κενά ασφαλείας και δεν έκαναν τίποτα»
Σφοδρές καταγγελίες για «εγκληματική αδράνεια» και ανενεργά συστήματα – Στο στόχαστρο το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Τέμπη: Κατηγορούμενος «δείχνει» το Δημόσιο – «Γνώριζαν τα κενά ασφαλείας και δεν έκαναν τίποτα»
ενεγυλ
Σοβαρές καταγγελίες για επικίνδυνες συνθήκες σε ειδικό σχολείο της Κέρκυρας
Η ΕΛΜΕ ζητά άμεσα μέτρα ασφάλειας μετά από βραχυκύκλωμα και πυρκαγιά – «Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα»
Σοβαρές καταγγελίες για επικίνδυνες συνθήκες σε ειδικό σχολείο της Κέρκυρας
νηπιαγωγεια
Με χρώματα και φωνές υπερασπίζονται οι μαθητές το σχολείο τους – Δυναμική αντίδραση στη συγχώνευση νηπιαγωγείων
Γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά στην Αγία Παρασκευή στέλνουν μήνυμα για ποιοτική προσχολική αγωγή και ανθρώπινες συνθήκες μάθησης
Με χρώματα και φωνές υπερασπίζονται οι μαθητές το σχολείο τους – Δυναμική αντίδραση στη συγχώνευση νηπιαγωγείων